رئیس موسسه آموزش و پژوهش امام خمینی (ره) در سخنرانی پیش از خطبههای نماز جمعه امروز تهران گفت: علامه مصباح شخصیتی بود که در ابعاد مختلف الگویی مناسب برای جامعه ایران بود.
در طول عمر شریف شان در فعالیتهای فردی، تدریس، نوشتن آثار، نهادسازی و کادرسازی برای نظام در مسایل سیاسی و فرهنگی فقط در این اندیشه بود که وظیفه الهی وی چیست و وقتی وظیفه خودشان را دقیق و با کارشناسی تشخیص میدادند با تمام توان برای انجام آن وظیفه اقدام میکردند و در انجام وظایف ذرهای ملاحظات دیگر نداشتند.
وی گفت: ایشان در برابر تهاجماتی که به فرهنگ دینی و ارزشهای انقلابی و رهنمودهای امام عزیز و مقام معظم رهبری صورت میگرفت بسیار حساس بودند و در این راه تمام وجودشان را وقف کرده بودند.
حجت الاسلام و المسلمین رجبی ادامه داد: همه ما شاهد بودیم که در دوران مقام معظم رهبری از تهاجم فرهنگی و شبیخون فرهنگی سخن گفتند علامه مصباح با تمام توان در شهرهای مختلف و مجامع مختلف دانشگاهی و حوزوی حضور پیدا کرد و با جهاد تبیین و روشن گری خودشان در مقابل این تهاجم ایستادند و نگذاشتند فرهنگ غربی برجامعه ما استیلا پیدا کند که این فقط از روی وظیفه بود.
رئیس موسسه آموزش و پژوهش امام خمینی (ره) گفت: جمعهای زیادی که به محضرشان شرفیاب میشدند پس از این که سخنان شان را میگفتند و رهنمودها را به آنها عرضه میکردند پیش و بیش از همه بر این تأکید داشتند که من باید سخنی بگویم که در روز قیامت بتوانم در پیشگاه خداوند متعال جوابی داشته باشم.
وی افزود: ایشان آن قدر در انجام وظیفه کوشا بودند که حتی در زمان بیماری و قرار گرفتن در بستر، فکر این بودند که مداوای خودشان هم به گونهای باشد که خدا میپسندد. وقتی تیم پزشکی اتفاق رأی داشتند که باید دارو و یا غذای مشخصی را میل کنند در حالی که در بستر آرمیده بودند دستهای شان را به سوی آسمان بلند کردند و فرمودند خداوند امروز نعمتی به ما داد و آن نعمت این بود که وظیفه خودمان را در مداوای خودم فهمیدم وقتی همه کارشناسان پزشکی میگویند وظیفه من این است حجت بر من تمام شد.
حجت الاسلام رجبی ادامه داد: در آغاز شروع بیماری کرونا وقتی که مقام معظم رهبری فرمودند باید دستورات ستاد کرونا را رعایت کنیم ایشان زمانی که یکی از مدیران سخنی گفتند که حاکی از این بود که تردید داشتند سه بار فرمودند اشتباه میکنید، وقتی مقام معظم رهبری چنین میفرماید همه باید اطاعت کنیم.
وی در خصوص ویژگی دوم علامه مصباح یزدی گفت: ولایت مداری ویژگی ایشان بود نظریه ولایت فقیه را فقط به عنوان یک فرد فقهی نگاه نمیکردند، فقط به عنوان این که در قانون اساسی ما که به تأیید امام عزیزمان رسیده است نگاه نمیکردند، هر چند آن دو را درست میدانست و وظیفه همه میدانست که به آن دو دلیل باید از، ولی فقیه اطاعت کرد، اما نظریه ولایت فقیه را فراتر از آن میدانست. معتقد بود ولایت فقیه یک اصل اساسی اسلام و تداوم امامت امام معصوم است و، ولی فقیه را نائب امام زمان میدانست و به این اعتقاد از عمق وجود باور داشت.
رئیس موسسه آموزش و پژوهش امام خمینی (ره) افزود: ایشان از عمق دل معتقد بود که باید آن چه رهبری عزیز میفرماید تبعیت کنیم فراتر از آن به، ولی فقیه زمان شان عشق میورزید هنگامی که امام عزیز رحلت فرمود، ایشان از ناراحتی فقدان امام بیمار شد عشق به امام این گونه در ایشان اثر گذاشت.
حجت الاسلام رجبی گفت: ایشان نسبت به مقام معظم رهبری حضرت آیت الله العظمی امام خامنهای عشق میورزید هم به لحاظ فکری معتقد بود که باید تبعیت کرد هم به لحاظ فقهی که یک فقیه برجسته بود نظرشان این بود که باید اطاعت مطلق داشت هم به لحاظ کلامی یک اصل اساسی کلامی میگفت که باید از، ولی فقیه اطاعت کرد اطاعت و دفاع از، ولی فقیه را از رهبر عزیز به عنوان یک امر احساسی یا صرفا به عنوان یک امر سیاسی اجتماعی نمینگریست، رهبر عزیز را نائب امام زمان میدانست و به او عشق میورزید.
وی افزود: علامه مصباح یزدی هر جا که رهبر عزیز سخنی میگفت منتظر این نبود که آیا این حکم حکومتی یا فرمایش دیگری است، هر فرمایشی بود به چشم مینهاد و به همه میفرمود باید اطاعت مطلق کنیم عشق به مقام معظم رهبری آن قدر در وجودشان ریشه دوانده بود که هرکسی به محضر ایشان میآمد و ارتباطی با مقام معظم رهبری داشت و احتمال میداد که به محضر ایشان شرفیاب شود آخرین کلامش این بود از جانب من دست و پای مقام معظم رهبری ببوسید و دیدید خودشان که خم شدند تا پای مقام رهبری را ببوسند.
رئیس موسسه آموزش و پژوهش امام خمینی (ره) ادامه داد: این عشق به مقام معظم رهبری در این سالهای اخیر نبود، در سال ۶۰ که مقام معظم رهبری ریاست جمهوری را برعهده داشتند به محضر ایشان شرفیاب شدند علامه میخواستند گزارش از دفتر همکاری حوزه و دانشگاه بدهند کمردرد شدیدی داشتند مقام معظم رهبری فرمودند، بنشینید گزارش بدهید، اما ایشان حاضر نشد، ایستاد و خمیده گزارش داد، به قم برگشتیم، یکی از اساتیدی که از علمای بزرگ و انقلابی حوزه بود، در نظام سمت هم داشت، البته به رحمت خدا پیوسته است، خدمت ایشان رسیدم، ایشان گفتند، شخصیت علامه مصباح بسیار بزرگ است، خوب مینشست و گزارش میداد، من این موضوع را به اطلاع علامه مصباح رساندم، ایشان فرمودند مقام معظم رهبری را نشناختند، این شخصیت بزرگ و مقام والایش را درک نکردند، من بیش از این باید عرض ارادت میکردم، دفاعهایی که از مقام معظم رهبری میکردند از ۳۰ سال قبل سابقه داشت.
وی گفت: ویژگی دوم شخصیت علامه مصباح این بود که به کار جمعی، همفکری، کار تشکیلاتی، اتحاد بر محور حق و ولایت، اتحاد بر محور انقلاب و امام از عمق جان معتقد بودند، علامه مصباح همه را توصیه میکردند که روی مشترکات تکیه کنید و سعی کنید در هر کاری از همه نیروهای وفادار به انقلاب، نظام و رهبری با اختلاف سلایق متحد شوید، هم افزایی و هم اندیشی کنید تا بتوانید ید واحد در برابر دشمنان نظام باشید.
حجت الاسلام رجبی افزود: کار تشکیلاتی را از نهضت ۱۵ خرداد شروع کردند، اساسنامه هیأت ۱۱ نفرهای را که بعدا معروف به جامعه مدرسین شد، علامه مصباح نوشتند، همچنین خودشان مسؤولیت معاونت فرهنگی و اطلاع رسانی آن را برعهده گرفتند و در طول نهضت امام همواره با آن جمع در دفاع از امام و در دفاع از نهضت امام تلاش کردند.
رئیس مؤسسه آموزش و پژوهش امام خمینی (ره) گفت: قبل از انقلاب به فکر کادرسازی برای جامعه اسلامی افتادند، نهادسازی ایشان در مؤسسه در راه حق، مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی در بنیاد فرهنگی باقرالعلوم با این ایده بود که جامعه ما نیاز به روحانیون روزآمد و کارآمد دارد تا بتواند پاسخگوی نیازهای فکری و فرهنگی جامعه باشد تا بتواند در برابر تهاجمات دشمنان مقاوم بایستد و جامعه را هدایت کند.
وی افزود: علامه مصباح شاگردانی تربیت کرد که مقام معظم رهبری مدظله العالی فرمودند: شاگردان آیت الله مصباح حرف برای گفتن دارند در کنار آن شاگردان روحانی جمع زیادی از توده دانشجویان و سایر اقشار را برای نظام اسلامی کادرسازی کرد.
حجت الاسلام رجبی گفت: طرح ولایت را تدوین و به اجرا گذاشت که در این طرح نزدیک به ۸۰ هزار نفر دوره را گذراندند از نخبگان کشوری، دبیران، اساتید دانشگاه، مدیران نظام حتی طلاب حوزه علمیه در این دوره حضور داشتند، اما همه اقشار زمانی که این طرح را گذراندند گفتند تا به حال چنین محتوایی را ما فرا نگرفته بودیم.
وی افزود: حتی طلاب حوزه علمیه گفتند ما معنی طلبگی را فهمیدیم یکی از نخبگان کشوری در پایان دوره گفت: بار دیگر به این مکتب خودم، به این نظام خودم و به این رهبر خودم افتخار میکنم که چنین محتوای غنی فرهنگی پشتوانه این نظام و این تفکر است برای این نظام اسلامی کادر و نیرو تربیت کرده است، نیروهایی که در جریان فتنه طبق گزارش مسؤولان تمام این نیروها در برابر جریان فتنه ۸۸ ایستادند، در صحنه آمدند.
رئیس موسسه آموزش و پژوهش امام خمینی (ره) گفت: مقام معظم رهبری در این طرح فرمودند: کارهای فرهنگی زیاد است، اما این طرح با همه متفاوت است این یک طرح بنیانی است، این طرح باید فراگیر شود و هر چه برای آن سرمایه گذاری شود زیاد نیست، این قضاوت رهبر عزیز ماست درباره یکی از طرحهایی که علامه مصباح برای کادرسازی و نیروسازی برای نظام تدوین و اجرا کرد.
وی ادامه داد: علامه مصباح آن قدر در این زمینه موفق بود که حتی بعد از رحلت ایشان دشمنان انقلاب گفتند علامه مصباح برای گام دوم انقلاب هم نیرو تربیت کرد و این درست بود، دشمن علامه مصباح را درست شناخته بود که آن قدر به او تهاجم کرد. هم دشمن خارجی و هم دشمن داخلی علیه علامه مصباح هر چه توانستند تهاجم کردند.
رئیس موسسه آموزش و پژوهش امام خمینی (ره) با اشاره به این که یکی از تئوریسینهای غربی گفت: علامه مصباح نظام و تفکر لیبرالیستی غربی را قتل عام کرد؟ گفت: این شخصیت بزرگ در کار فرهنگی و تبیین فرهنگی آن قدر تلاش کرد که آنهایی که در برابر منطق قوی ایشان سخن نداشتند حتی پس از رحلت ایشان به تهاجم بر این شخصیت بزرگ و تخریب آن همت گماشتند و در طول این مدت مقام معظم رهبری با تمام بیان سخنان حکیمانه خودشان همواره از علامه مصباح تجلیل کردند و ایشان را آموزگار انقلاب، پشتوانه تئوریک انقلاب و پرکننده خلاء علامه طباطبایی و شهید مطهری دانستند.