در این نوشتار به اعمال، نمازها و دعاهایی که خواندن آن ها در روز شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) سفارش شده است، می پردازیم.
به گزارش گروه وب گردی خبرگزاری صدا و سيما، درباره شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) روایتهای مختلفی وجود دارد، اما بر این اساس و با توجه به آنچه که در بیشتر منابع به آنها اشاره شده، لازم است در سالروز شهادت بانوی بزرگ اسلام با شور و صلابت هر چه بیشتر به عزاداری حضرت زهرا (س) پرداخته شود.
بر همین اساس بسیاری از بزرگان و کارشناسان حوزه دین به اعمالی که میتوان در سالروز شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) انجام داد، اشاره کرده اند.
اعمال روز شهادت حضرت فاطمه زهرا (س)
۱- اقامه عزا: پس باید در این روز شیعیان به مراسم تعزیت آن حضرت قیام نمایند، به همین جهت شیعیان آن حضرت صلوات الله علیه نیز میبایست که در اظهار اندوه و غصّه و اقامه عزا در روز شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) و خواندن مصائب وی بر امام خود تأسّی نمایند. از رسول اکرم صلّی الله علیه و آله وسلّم درباره حضرت فاطمه زهرا (س) روایت کرده اند که: ((فاطمهُ بَضعَهٌ مِنُی مَن آذئهَا فَقَد آذانی))؛ فاطمه پاره تن من { پارهای از وجود من } است هر کس او را آزار دهد همانا مرا آزار داده.
۲- زیارت: خواندن زیارت آن مظلومه و نفرین بر ظالمان و غاصبان حقّ او: السَّلاَمُ عَلَیکِ یا سَیدَهَ نِسَآءِ العَالَمینَ السَلاَمُ عَلَیکِ یا وَالِدَهَ الحُجَجِ عَلَی النَّاسِ اَجمَعینَ السَّلاَمُ عَلَیکِ اَیتُهَا المَظلُومَهُ المَمنُوعَهُ حَقَّهَا... (مفاتیح الجنان. فصل دهم. در اعمال ماه جمادی الثّانی).
۳- گریه بر مصیبات وارده بر اهل خانه و بیت نبوّت و ولایت: ای اهل عالم بگریید ... حقّ او را غصب و او را از ارث پدرش منع نمودند، به صورتش سیلی زده و جنینش را سقط کردند و برای درب خانهای که ملائکهی مقرّب خدا برآن ایستاده و بدون اجازه ورود نمینمودند، آتش خواستند و ... (المراقبات. ص ۱۰۰).
سید بن طاووس در کتاب زوائد الفوائد زیارت مختص به روز شهادت آن حضرت را به این طریق فرموده است که: در ابتدا نماز زیارت یا نماز خود آن حضرت را به جا میآورى و نماز آن حضرت دو رکعت است در هر رکعت بعد از حمد، ۶۰ مرتبه سوره قل هو الله احد را مى خواند و اگر نتوانى در رکعت اول بعد از حمد سوره "قل هو الله احد" را بخوان و در رکعت دوم سوره "قل یا ايها الکافرون" را بخوان و، چون سلام نماز را گفتى زیارت حضرت فاطمه را بخوان. به تحقیق که روایت شده است که هر کس با این زیارت آن مظلومه را زیارت کند و از خدا طلب آمرزش کند حق تعالى گناهانش را میآمرزد و او را داخل بهشت میگرداند.
همچنین سیّد ابن طاووس در کتاب "اقبال" پس از ذکر وفات آن حضرت در این روز، این زیارت را براى آن بانوى بزرگ ذکر کرده:
" السَّلامُ عَلَیْکِ یَا سَیِّدَةَ نِسَاءِ الْعَالَمِینَ السَّلامُ عَلَیْکِ یَا وَالِدَةَ الْحُجَجِ عَلَى النَّاسِ أَجْمَعِینَ السَّلامُ عَلَیْکِ أَیَّتُهَا الْمَظْلُومَةُ الْمَمْنُوعَةُ حَقَّهَا پس بگو: اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى أَمَتِکَ وَ ابْنَةِ نَبِیِّکَ وَ زَوْجَةِ وَصِیِّ نَبِیِّکَ صَلاةً تُزْلِفُهَا فَوْقَ زُلْفَى عِبَادِکَ الْمُکَرَّمِینَ مِنْ أَهْلِ السَّمَاوَاتِ وَ أَهْلِ الْأَرَضِینَ."
" سلام بر تو اى بانوى بانوان جهانیان، سلام بر تو اى مادر حجت هاى الهى بر همه مردم.
سلام بر تو اى ستمدیده محروم گشته از حق خویش. پس بگو: خدایا درود فرست بر کنیزت و دختر پیامبرت و همسر جانشین پیامبر، درودى که بر فراز جایگاه بندگان گرامىات از اهل آسمانها و زمینها جایش دهد."
به یقین روایت شده هرکه آن حضرت را به این شیوه زیارت کند و از خدا آمرزش بخواهد، حق تعالى گناهانش را بیامرزد و او را داخل بهشت کند.
دعاى بعدازظهر روز جمعه
حضرت فاطمه زهرا (س) نسبت به دعاى روز جمعه از رسول گرامى اسلام صلى الله علیه و آله نقل فرمود که:
قالت: ان فى الجمعه لساعه لا یوافقها رجل مسلم یسال الله عزوجل فیها خیرا الا اعطاه ایاه
فقلت یا رسول الله اى ساعه هى؟
قال: اذا تولى نصف عین الشمس للغروب
(در روز جمعه ساعتى است که هر خواسته خیر و نیکوئى در آن ساعت به اجابت مى رسد. پرسیدم یا رسول الله! کدام ساعت است. فرمود: آنگاه که نصف قرص خورشید در افق پنهان شود)
از آن پس حضرت فاطمه زهرا (س) در این ساعت از غروب جمعه در دعا و خیر خواهى مسلمانان همت مى نمود و فردى را مى گماشت تا غروب خورشید را به او اطلاع دهد.