پس از سانسور گسترده تصاویر و فیلمهای مرتبط با شهید سلیمانی در اینستاگرام همزمان با دومین سالگرد شهادت این سردار، پویش مردمی و خودجوشِ کاربران ایرانی برای اعتراض به اینستاگرام، به راه افتاده است.
به نظر میرسد این اقدام متقابل کاربران ایرانی جواب داده و از آغاز این پویش تاکنون، نمره کیفیت اینستاگرام در گوگلپلی در محدوده جغرافیایی کشورمان از ۴.۴ به ۲.۲ کاهش پیدا کرده است.
گوگلپلی رتبه اپلیکیشنها را بهصورت منطقهای نشان میدهد؛ به عبارت دیگر در هر منطقه جغرافیایی، رتبهبندی حاصل از نظرات درجشده توسط کاربران در آن منطقه را نشان میدهد.
این سوال مطرح است که آیا ثبت رتبه برای برنامهها واقعا تاثیری دارد؟
یکی از معیارهای اصلی برای رشد یک برنامه یا بازی در مارکتهای داخلی و خارجی بالا بودن تعداد نظرات مثبت آن است. این موضوع حتی تا آنجا مهم است که مشابه الگوریتمهای جستجوی گوگل برای وب سایت ها، راه کارهایی برای برنامهها هم وجود دارد که سازندگان برنامه هم باید کارهای خاصی برای افزایش بهینه سازی جستجو انجام دهند تا آمار دانلود برنامه شان بالا برود و رتبهبندی اپلیکیشن خود را بهبود ببخشند.
اما نکته مهمتر در این حرکت، پیام رسایی است که مردم ایران در اعتراض به سانسور قهرمان ملیشان به اینستاگرام دادهاند و اعلام کردهاند در مقابل این ترور مجازی سکوت نمیکنند. این اعتراض گسترده مردمی برای متولیان امر مانند وزارت ارتباطات نیز یک پشتوانه قوی برای پیگیریهای آینده خواهد بود.
همچنان که برخی از کاربران سامانه فارس من، با ثبت سوژهای مقابله به مثل با اینستاگرام به دلیل حذف پستهای سردار سلیمانی را خواستار شده اند.
سردبیر این سوژه در توضیح آن گفته است: اگر تمام فعالان مجازی انقلاب در نرم افزار گوگل پلی به برنامه اینستاگرام پایینترین امتیاز یعنی یک ستاره را بدهند این عمل باعث کاهش شدید امتیاز اینستاگرام در گوگل پلی میشود.
وی اضافه کرد: این ترفند را اولین بار کاربران فلسطینی در اعتراض به بایکوت یکی از فعالان اجتماعی فلسطینی انجام دادند و بلافاصله فیسبوک دست از خباثت برداشت و عذرخواهی کرد.
سال پیش که بخش شرقی بیتالمقدس شاهد درگیریهای خشونتبار پلیس اسرائیل با معترضان فلسطینی در اطراف مسجدالاقصی بود، کاربران فلسطینی شبکههای اجتماعی گفتند که با حذف حسابهای کاربری در توییتر یا مسدود شدن برخی گزینهها در اینستاگرام، نمایش واقعیت ناآرامیهای بیتالمقدس سانسور شده است. این موارد شامل بسته شدن حسابها در توییتر یا اینستاگرام یا مسدود شدن استفاده از برخی ابزارها مانند پخش لایو در اینستاگرام یا محدود کردن دسترسی به محتوا با موضوعات مربوط به شیخ جراح، غزه یا بیتالمقدس است.
حال موج جدید اعتراض فلسطینیها به دنبال احتمال اخراج شماری از ساکنان محله شیخ جراح از خانههایشان آغاز شد. طبق گزارش یورونیوز، بعد از این اعتراضات، توییتر و اینستاگرام در بیانیههایی عذرخواهی کردند. یکی از سخنگوهای توییتر گفت که حسابهای کاربری که «به اشتباه توسط یک فیلتر خودکار هرزنامه» هدف قرار گرفتند بازگردانده میشوند. در بیانیه ارسال شده به خبرگزاری فرانسه آمده بود: «دفاع و احترام به صدای افرادی که از خدمات ما استفاده میکنند یکی از ارزشهای اصلی در توییتر است.»
سخنگوی فیسبوک که شبکه اینستاگرام را نیز در مالکیت خود دارد گفت: «هشتگ عربی الاقصی به اشتباه محدود شده است. یک اشکال فنی (باگ) میلیونها استوری، هایلایت و آرشیو را در این شبکه تحت تاثیر قرار داد که از جمله آن حذف (ناپدید شدن) برخی مطالب فلسطینیها بود. ما صمیمانه بابت ایجاد هر دو موضوع از همه از جمله فلسطینیها عذرخواهی میکنیم.»