نشست برخط "نقش سردار سلیمانی در حفظ و ثبات مرزهای جغرافیایی و ژئوپلیتیک منطقه غرب آسیا" در سارایوو برگزار شد.
این نشست به همت مشترک موسسه علمی و پژوهشی ابن سینا و دفتر نمایندگی صدا و سیمای جمهوری اسلامی در سارایوو برگزار شد.
در این میزگرد برخط جمال نایاتویچ، رئیس دانشگاه تراونیک بوسنی و هرزگوین؛ اسامه مرتضی استاد دانشگاه از عراق؛ حسن حیدر دیاب، روزنامه نگار و تحلیل گر ارشد مسائل خاورمیانه در خبرگزاری وچرنی لیست کرواسی؛ دراگانا تریفکویچ، رئیس مؤسسه ژئواستراتژیک بلگراد؛ ابراهیم آودیچ، کارشناس مسائل سیاسی از بوسنی؛ عزت بیدیچ، استاد دانشگاه و کارشناس مسائل ژئوپلیتیک در بوسنی و هرزگوین؛ گوران رچِویچ کارشناس مسائل سیاسی در مؤسسه ژئواستراتژیک بلگراد و همچنین رشید حسن پور، سفیر جمهوری اسلامی ایران در صربستان و پرویز اسماعیلی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در کرواسی و محمدحسین عباسی مدیر موسسه ابن سینای سارایوو حضور داشتند.
جمال نایاتویچ رئیس دانشگاه تراونیک بوسنی و هرزگوین در بخشی از سخنانش در خصوص سردار شهید حاج قاسم سلیمانی گفت: ژنرال قاسم سلیمانی از سال ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰ در راس فرماندهی قوایی بود که علیه داعش در سوریه و عراق میجنگید. او ضربه مهمی به داعش وارد کرد و موفقیت بزرگی در اهداف نظامی خویش بوجود آورد. او از محبوبیت بزرگی در بین مردم خاورمیانه برخوردار بود. دلیلی برای ترور وی وجود نداشت.
ابراهیم آودیچ، کارشناس مسائل سیاسی از بوسنی نیز با اشاره به نقش سردار شهید حاج قاسم سلیمانی در از بین بردن داعش گفت: ژنرال سلیمانی ژئوپولتیک خاورمیانه را تغییر داد. او با نجات اسد، وضعیت سوریه را تغییر داد. میدانیم چگونه مجموعه اسراییل، امریکا و حکومت عربی حرکت خود را برای برکناری بشار اسد و روی کار آوردن یک حکومت دست نشانده شروع کردند. سال ۲۰۱۱ تجاوز به سوریه با بیش از ۵۵ هزار داعشی و القاعده از داخل سوریه انجام شد. این عملیات با رهبری غرب انجام شد، ولی با ظهور قاسم سلیمانی، این حرکت خطرناک متوقف گردید.
در ادامه میزگرد عزت بیدیچ، استاد دانشگاه و کارشناس مسائل ژئوپلیتیک در بوسنی و هرزگوین با اشاره به وضعیت نظم جهانی در بیست سال اخیر بیان داشت: نظم جهانی در بیست سال اخیر تغییر محسوسی یافته است. در صحنه جهانی، امریکا مهمترین بازیگر روابط بین الملل در بیست سال قبل بود. اکنون وضعیت به گونهای است که بازیگران جدید ژئوپولتیک ظاهر شده اند. در یک طرف روسیه و چین و در طرف دیگر امریکا و اتحادیه اروپا. اما در این بین بازیگرانی، چون جمهوری اسلامی ایران بوجود آمده اند. نقش ژنرال سلیمانی در این میان، پر اهمیت است. او نقش مهمی در ایجاد روابط نوین، عدالت خواهی و تاکید بر ایستادگی و مقاومت در میان کشورهای عربی برای آینده بهتر دارد.
دراگانا تریفکویچ، رئیس مؤسسه ژئواستراتژیک بلگراد عنوان کرد: آغاز سال نوی میلادی یادآور ترور ژنرال قاسم سلیمانی توسط نیروهای امریکایی در بغداد است. سالگرد ترور ایشان فرصتی برای بررسی نقش ژنرال سلیمانی علیه تروریسم است. ژنرال قاسم سلیمانی در طول زندگی خود نه تنها به عنوان یک فرمانده موفق نظامی مطرح است، بلکه به عنوان شخصیتی با خصایص خاص اخلاقی مشهور است. او صادقانه در خدمت باورها و کشورش و البته ارزشهای انسانی بود.
حسن حیدر دیاب، رونامه نگار و تحلیل گر ارشد مسائل خاورمیانه در خبرگزاری وچرنی لیست کرواسی که در مناسبتهای مهم در ایران حضور داشته است در این نشست برخط گفت: ترور ژنرال سلیمانی چند هدف را دنبال میکند. نخست هدف تضعیف نیروی مقاومت است که با رهبری ژنرال سلیمانی تبدیل به نیروی تاثیرگذار و مهم در کشورهای عربی شده است. وقتی اعتراف اسراییل را به دست داشتن در ترور قاسم سلیمانی میبینیم، برای ما همه چیز روشن است. سوال این است آیا امریکا و اسراییل و سایر کشورهای عربی همدست به هدف خود در ترور سلمیانی رسیدند؟ مسلما پاسخ منفی است. در سالگرد شهادت سلیمانی همه چیز روشن است و با این که او در میان ما نیست، ولی آثار و خط مقاومت همچنان وجود دارد.
اسامه مرتضی استاد دانشگاه که از کشور عراق در این نشست برخط شرکت کرده بود گفت: در سطح جهانی شاهد شکستگی نظام هژمونی جهانی به رهبری امریکا هستیم؛ و در سطح منطقهای در خاورمیانه شاهد قدرت مقاومت میباشیم که علیه تروریسم و هژمونی جهانی مبارزه میکند. ما شاهد اعلام مواضع رییس سابق مجلس عراق و تظاهرات ضد امریکایی در این کشور علیه امریکا هستیم. خصوصا تظاهراتی که بعد از جنایت شهادت سلیمانی توسط اقشار مختلف مردم عراق انجام شد.
گوران رچِویچ کارشناس مسائل سیاسی در مؤسسه ژئواستراتژیک بلگراد در خصوص شهادت حاج قاسم سلیمانی و خروج نیروهای امریکایی از عراق گفت: این روزها دومین سالگرد ترور ژنرال سلیمانی است. با گذشت زمان، چیزی از تاثیر این شخصیت کم نمیشود. تاثیری که او در مبارزه علیه داعش گذاشت بزرگ است. میراث مبارزات او قویتر میشود و علیه هژمونی جهانی میباشد. موانعی که سلیمانی علیه تروریسم برجای گذاشت، همچنان قوی و غیر قابل شکستن هستند. یکی از دلایل این سخنم، تصمیم رییس جمهور امریکا بایدن برای خروج نیروهای امریکایی از عراق است.
این نشست برخط با همکاری مشترک موسسه علمی و پژوهشی ابن سینا و با همکاری دفتر نمایندگی صدا و سیمای جمهوری اسلامی در سارایوو برگزار شد.