با گوشی موبایل، حرفهای فیلم بسازید!
برای همه ما موقعیتی پیش میآید که به جای استفاده از دوربینهای حرفهای باید از گوشی موبایل خود برای فیلمبرداری استفاده کنیم. ولی این کار قواعد خاص خودش را دارد؛ و محدودیتهایی مقابل مخاطب قرار میدهد.
به گزارش
گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، دلیل این محدودیت این است که دوربین گوشیهای موبایل برای فیلمبرداری حرفهای ساخته نشده است؛ و صرفا برای فیلم برداریهای معمولی و روزمره ما ساخته شده است. ولی شما با رعایت این چند ترفند میتوانید در فیلمبرداری با گوشی خود مثل حرفه ایها به نظر برسید. به طوری که فیلم گرفته شده توسط شما حداقل تفاوت را با دوربینهای فیلم برداری حرفهای دارد.
۱- همیشه به صورت افقی فیلمبرداری کنید
همیشه به صورت افقی فیلمبرداری کنید. این حالت کنترل بهتری برای نگه داشتن گوشی به شما میدهد. بلکه علاوه بر این زاویه ویدئو را برای تماشا در کامپیوتر یا تلویزیون نیز هم تراز میکند. در حالت عمودی نیز میتوان فیلمبرداری کرد، ولی هنگام ویرایش باید آن را چرخاند تا ستونهای سیاه کنار آن که واقعا روی کیفیت فیلم تاثیر بدی دارد، از بین برود.\
۲- همیشه زاویهای با دید گسترده انتخاب کنید
بهترین زاویه برای ضبط ویدیو، زاویهای است که دید گستردهای داشته باشد. به این معنی که همیشه چند قدمی دورتر از صحنه بایستید و شروع به فیلمبرداری کنید. تا بتوانید بدون جا به جایی، از صحنه فیلم بگیرید. برای فیلم برداریهایی مثل جشن تولد که نیاز به شکار لحظهها هم دارید. روی یک نقطه بالاتر از زمین بایستید و از بالا فیلمبرداری کنید.
این نکته را به خاطر داشته باشید که هرگز روی سوژه زوم نکنید. با زوم کردن علاوه بر ارائه تصویری پر از لرزش، تصویر آهستهتر نیز میشود. اگر دوست دارید شاهد فیلمبرداری حرفهای باشید، تا حد امکان از هرگونه جابه جا کردن دوربین پرهیز کنید. اگر به هر دلیلی مجبور به جا به جایی دوربین هستید، سعی کنید به آرامی به سوژه موردنظر خود نزدیک شوید. حرکتهای تند دست و دوربین در حین فیلم برداری همراه با افت شدید کیفیت و کشیدگیهای تصاویر خواهد بود. تا آنجایی که میشود از حرکت تند دوربین خودداری کنید تا بتوانید فیلمهای بهتری بگیرید.
۳- برای استفاده بهتر از کادر میتوانید از گرید Grid استفاده کنید
اگر کادر را به سه قسمت افقی و عمودی تقسیم کنیم، این خطوط در چهار نقطه با هم برخورد میکنند؛ که به این نقاط تلاقی، نقاط طلایی میگویند. اهمیت این نقاط به این دلیل است که چشم بیننده در نگاه اول ناخودآگاه به طرف آنها متمرکز میشود. از این رو، سعی کنید اجزایی را که در تصویر اهمیت بیشتری دارند در این نقاط قرار دهید. همچنین اگر مرز بین زمین و آسمان و خطهایی که در تصویر وجود دارند را در راستای این خطها قرار دهید. با این روش شاهد تصویری خارق العاده خواهید بود.
محل تلاقی خطوط که به ترتیب اهمیت درصد آنها مشخص شده است درواقع نقاط طلایی کادر هستند. چنانچه سوژه اصلی در یکی از این نقاط قرار داده شود عکس زیباتر و جذابتر خواهد شد.
۴- نورپردازی مناسب برای ضبط فیلم امری حیاتی است
نور مناسب برای فیلمبرداری با گوشی امری حیاتی است. به خاطر همین است که باید در نور روشن فیلم بگیرید. البته این به معنای فیلم گرفتن در وسط ظهر نیست. چرا که در این موقع روز کنتراست تصویر خیلی خشن و نامناسب است. اگر هم مجبور به این کار هستید، گوشی خود را از زاویه مرتفع بگیرید. به طوری که آسمان از فریم تصویر شما بیرون باشد. بهترین پیشنهاد ما برای شما تصویربرداری در روز ابری، زیر سایه، صبح زود یا عصر است. در ضمن اگر این کار برایتان امکان پذیر نبود میتوانید از فیلترهای رنگی متفاوت استفاده کنید. اگر مجبور هستید که در نور کم فیلمبرداری کنید هرگز از فلاش دوربین موبایلتان استفاده نکنید. از فلاش دوربینهای دیگر که از زوایای دیگری به سوژه تابانده میشود استفاده کنید.
در حین فیلم برداری از محیط تاریک به روشن و یا برعکس نروید. حرکت و تعویض زاویه فیلم برداری از محیط تاریک به محیط روشن و یا برعکس باعث افت شدید کیفیت میشود. توجه کنید در فیلم برداری بهتر است از این اقدام حتما اجتناب کنید.
۵- تنظیمات دوربین گوشی خود را روی حالت Landscape قرار دهید
همیشه از حالت Landscape استفاده کنید. درست است که تماشای ویدیو به صورت پرتره روی موبایل زیباست. اما بخاطر داشته باشید که بهترین دستگاه برای نمایش ویدیو و فیلم، تلویزیون و یا کامپیوتر است؛ که صفحهی نمایش بزرگی دارند. فیلمی که در حالت پرتره گرفته شده باشد برای این صفحات نمایش بزرگ مناسب نیست.
۶- از لوگوهای تبلیغاتی استفاده نکنید
حین تصویربرداری مراقب باشید تا لوگو و نشان تجاری در فیلم شما مشخص نباشد. تا حد ممکن از افتادن این تصاویر در فیلمتان جلوگیری کند؛ و در صورتی که اشتباها این اتفاق افتاد حتما آن را هنگام ویرایش حذف کنید.
۷- به جای میکروفن داخلی گوشی از میکروفن جانبی استفاده کنید
مسلما یک ویدئوی خوب باید با یک صدای عالی تکمیل شود. میکروفونی که روی گوشیها وجود دارد نمیتواند صدای خوبی برای فیلم شما ارائه دهد. صدای محیط اطراف نیز میتواند از کیفیت صدای دیالوگ شما کم کند. پیشنهاد میشود برای داشتن کیفیت صدای خوب از میکروفون جانبی استفاده کنید. حواستان باشد در حین فیلم برداری دستتان روی میکروفن نباشد. زیرا این مورد باعث میشود صدای خوبی نداشته باشید. توجه کنید این قضیه در کنسرتهای موسیقی و جاهایی که صدای موسیقی بلند است فرق میکند. در صورتی که دستتان را روی میکروفن بگذارید صدای بهتری را ضبط خواهید کرد!
۸- از موسیقی متن استفاده کنید
برای فیلم خود میتوانید از موسیقی استفاده کنید. سعی کنید موسیقی ساخت خودتان باشد. در غیر این صورت باید رضایت سازنده موسیقی را جلب کنید. اگر این امر برایتان ممکن نیست، در تیتراژ حتما به هنرمند اشاره کنید.
۹- برای فیلمبرداری از سه پایه استفاده کنید
برای نگه داشتن دوربین از هر دو دست تان استفاده کنید. میتوانید از سه پایه یا یک سطح ثابت و محکم استفاده کنید تا یک فیلم عالی بسازید. نکتهی دیگری که باید بخاطر بسپارید این است که همواره نگاه تان به گوشی باشد. تا مطمئن شوید که فیلمبرداری بدون لغزش است و از هرگونه نگاه کردن به سوژهای خارج از کادر ویدیو پرهیز کنید. با نصب برخی از اپلیکیشنهای مخصوص فیلمبرداری میتوانید قابلیت فوکوس روی یک سوژهی خاص را به دوربین خود اضافه کنید.
۱۰- فیلمتان را ویرایش Edit کنید
در دنیای زندگی میکنیم که فیلترها و افکتها میتوانند همه چیز را متفاوت کنند و بهتر جلوه دهند. ویدیو هم از این قانون مستثنا نیست. با ابزارهای مختلف، قسمتهایی از ویدیو را که میخواهید حذف کنید؛ و یا به ویدیو خود کلیپ و یا عکسهای مدنظرتان را اضافه کنید. روی آنها صدا بگذارید؛ و افکت بدهید؛ و ویدیویی که ارزش به اشتراک گذاشتن داشته باشد را درست کنید. بسته به این که از گوشیهای اندروید یا IOS استفاده میکنید در لینکهای زیر بهترین برنامههای ویرایش فیلم اندروید و IOS را برایتان تهیه کرده ایم.