میمونها به دلیل اینکه از سطح هوش بالایی برخوردار هستند و بومی ایران نیستند در صورت رهاسازی در جنگل هیچگونه رقیبی ندارند و به حیوانات بومی آسیب می زنند.
به گزارش گروه وب گردی خبرگزاری صدا و سيما، طی هفتههای اخیر خبری مبنی بر رویت و مشاهده میمون در جنگلهای شمالی کشور منتشر شد که برای زیست بوم منطقه خطرناک است.
میمونها به دلیل اینکه از سطح هوش بالایی برخوردار هستند و بومی ایران نیستند در صورت رها سازی در جنگل هیچ گونه رقیبی ندارند و به راحتی به صدر زنجیره شکار خواهند رفت که در صورت چنین اتفاقی این موجودات همه چیز خوار میتوانند پرندگان و تخم همه گونههای دیگر را که بومی منطقه هستند، بخورند یا لانهها را مورد تخریب قرار دهند.
اما نکته قابل توجه در مورد رها سازی گونههای مهاجم غیر بومی مانند میمونها این است که آنها به راحتی زاد و ولد میکنند و ممکن است به گردشگران یا مردمی که به طبیعت یا جنگل میروند حمله و لوازم آنها را مورد سرقت قرار دهند.
شهاب الدین منتظمی مدیر کل دفتر حفاظت حیات وحش محیط زیست در مورد حضور میمونها در جنگلهای کشور گفت: تا این لحظه گزارشی از حضور میمونها در جنگلهای کشور نداشتیم و انشالله که چنین فاجعهای رخ ندهد، چون این گونه بسیار مهاجم، آسیب رسان و خطرناک است و حیات وحش منطقه را تهدید میکند.
وی افزود: در سال ۹۸ در جنگلهای گیلان ۳ قلاده میمون از نژاد رزوس که بسیار خطرناک است، رها سازی شده بودند که پس از چند روز توسط محیط بانان گیلانی زنده گیری شدند.
منتظمی گفت: متاسفانه با تاکیدات سازمان حفاظت محیط زیست در مورد نگهداری نکردن گونههای آسیب رسان برخی اقدام به نگهداری گونههای نامتعارف یا وحشی میکنند و تا زمانی که کوچک هستند مدتی را با آنها سر خواهند کرد، اما به محض بزرگ شدن آن گونه دیگر توان نگهداری آنها را ندارند و پس از مدتی اقدام به رها سازی آنها در جنگل، دریا، بیابان یا اطراف شهر میکنند.
وی در پاسخ به این سوال که اگر شخصی تصمیم به واگذاری یا رها سازی یگ گونه گرفت چگونه میتواند آن را در اختیار سازمان محیط زیست قرار دهد؟ گفت: اگر آن گونهها بومی باشند سازمان محیط زیست طی یک فرآيند کاری پذیرای آنان است و کارهای تیمار آنها را انجام خواهد داد و اگر گونهها غیر بومی باشند پس از هماهنگی با سازمان دامپزشکی و اطمینان حاصل کردن از سلامت گونه دریافتی، آنان را در اختیار مراکز مجاز قرار خواهند داد.
منتظمی گفت: مردم میتوانند برای تحویل گونههایی که توان نگهداری آنها را ندارد به سازمان محیط زیست شهر خود مراجعه کنند.