واژگان در برابر بلایای طبیعی کم میآورند و مویهها و ضجههای هموطنانمان در روزهای سخت بحران، دل سنگ را میخراشد و اشک آسمان فرو میریزد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ سال هاست پنج دی ماه روز ملی ایمنی در برابر زلزله و کاهش اثرات بلایای طبیعی نام گذاری شده است و قرار بود اقداماتی در این خصوص انجام شود.
در سیل سال ۹۸ وزیر کشور سابق آقای رحمانی فضلی در شرایط بحرانی استان گلستان از اجرایی شدن اقدامات اساسی برای روند و بهبود زندگی هموطنان گرفتار در سیل خبر داد.
در همین خصوص فرهاد دژپسند وزیر اقتصاد آن وقت نیز از برآورد هزینهها و پرداخت آن به هموطنان گفت و محمد سعیدی کیا رئیس بنیاد مستضعفان سابق نیز اظهار داشت هر چقدر مصالح ساختمانی برای بازسازی منازل مسکونی سیل زدگان میخواهند پرداخت میکنیم.
باز میگردیم به روزهایی که اتفاقات ناگواری برای هموطنانمان در سوانح مختلف به وقوع پیوست از آبگرفتگی منازل و خیابانهای شهر در اهواز، گلستان، آق قلا، آزادشهر و بندر امام خمینی (ره) تا ریختن سقف ساختمانهای هموطنانمان در سر پل ذهاب، ثلاث باباجانی، کرمانشاه و دیگر نقاط کشور،،
اما در همان لحظات سخت در برخی موارد کمک رسانیها بدون برنامه ریزی صورت میگرفت و برخی از شهروندان ۱۰ پتو دریافت میکردند و برخی دیگر در آن سرمای جان فرسا یک پتو هم نداشتند، برخی آسمان سقف منزلشان بود و برخی کانکس داشتند.
بعد از سیل ویرانگر خوزستان قانون مدیریت بحران در شهریور ۹۸ تصویب شد و بر اساس این قانون مقرر شد ظرف مدت ۶ ماه سند ملی مدیریت بحران تهیه و تصویب شود و بالاخره این سند در تیر ۹۹ تصویب شد، اما هیچ خبری از برنامه ها، آیین نامهها و دستورالعملهای اجرایی قانون مدیریت بحران کشور نیست و این در صورتی است که ایران ۶ درصد تلفات بلایای طبیعی جهان را به خود اختصاص داده است و فقط یک درصد جمعیت جهان را دارد.
در همین خصوص آقای اسماعیل نجار رئیس سازمان مدیریت بحران کشور گفتگو کردیم.
آقای نجار با اشاره به سند ملی مدیریت بحران گفت: چهارشنبه هفته پیش طی جلسهای با رئیس جمهور تمهیدات لازم برای اجرایی شدن این قانون با سه برنامه به تصویب رسید و به زودی در سایت سازمان مدیریت بحران بارگذاری میشود و به تمامی سازمانها و نهادها ابلاغ شده است رفت و برگشت اجرایی شدن آن را باید بازگو کنند.
از آقای نجار در خصوص اقدامات سازمان مدیریت بحران پرسیدیم که پاسخ داد؛ خیلی کارهای زیادی در رابطه با مدیریت بحران انجام داده ایم که اگر بخواهم بازگو کنم سه ساعت زمان میبرد.
بر اساس مطالعات جهانی خطر خسارات و زیانهای اقتصادی ناشی از حوادث و بلایا در ایران به طور متوسط پنج میلیارد دلار است و ایران جزو ۱۰ کشور حادثه خیز جهان و چهارمین کشور آسیا محسوب میشود و بر اساس همین آمار اجرایی شدن سند ملی مدیریت بحران اهمیت بسیار دارد.
طبق مفاد این سند قرار است در سطح ملی و استانی در زمان بحران سازمانها و نهادها به صورت هماهنگ و یکپارچه عمل کنند و طبق دستورالعمل اقدام نمایند.
اما مساله برزمین مانده مدیریت بحران در کشور، اجرایی شدن سند ملی مدیریت بحران، تهیه اطلس ملی مخاطرات کشور از جمله محورهایی است که باید جامعیت پیدا کند و استفاده از تجارب دیگر کشورهای حادثه خیز در مدیریت بحران نباید نادیده گرفته شود.