جیک سالیوان مشاور امنیت ملی دولت بایدن در پایان سفر خود به فلسطین اشغالی بعد از دیدار و گفتگو با مقامات اسرائیلی از سه سناریو درباره مذاکرات هسته ای سخن گفت که شامل احتمال توافق جامع ، توافق موقت و شکست مذاکرات است.
شاید بتوان این سه سناریو را با در نظرگرفتن تهدیدهای رژیم صهیونیستی و اینکه خود را به عنوان یک بازیگر اخلالگر و آشوب ساز بر مذاکرات مطرح و تحمیل کرده است در قالب بازی لبه پرتگاه بررسی کرد که سه احتمال برای آن قابل تصور است: یا هر دو طرف از خواسته ها و تهدیدهای خود عقب نشینی می کنند یا هر دو طرف روی مواضع خود باقی می مانند و یا اینکه یکی از دو طرف عقب نشینی می کند.
سناریوی مطلوب برای رژیم صهیونیستی به ترتیب : شکست مذاکرات، توافق موقت و توافق جامع است . درست برعکس برای ایران سناریوی مطلوب توافق کامل است اما در عین حال شکست مذاکرات می تواند توجیه لازم را برای افزایش غنی سازی فراهم کند لذا چیزی که ایران هرگز زیر بار نخواهد رفت توافق موقت است.
در چنین وضعیتی اولین احتمال در چارچوب بازی لبه پرتگاه منتفی است چراکه ایران هرگز از مواضع اصولی خود عقب نشینی نخواهد کرد و این شاید می تواند برای رژیم صهیونیستی گزینه مطلوب باشد تا بتواند بقیه کشورها را با خود همراه سازد.
گزینه دوم هم منتفی است زیرا مقاومت رژیم صهیونیستی بر مواضع خود می تواند بقای این رژیم را به مخاطره بیندازد و با توجه به تجارب جنگ های گذشته و محدودیت های ژئوپولتیکی آن در صورت بروز جنگ موشکی بین ایران و رژیم صهیونیستی به حیات آن خاتمه دهد.
اما گزینه سوم محتمل است و آن اینکه بازی لبه پرتگاه با عقب نشینی رژیم صهیونیستی از عملی کردن تهدیدهای خود خاتمه یابد کما اینکه این رژیم چند ماه پیش در جریان جنگ کشتی ها که برای مدتی بین ایران و رژیم صهیونیستی درگرفت با توصیه استرتژیست های سیاسی و نظامی این رژیم عقب نشست .
در مجموع از بین سناریوها و احتمالات پیش رو کسب توافق در مذاکرات وین در مقایسه با دیگر سنایوها و گزینه ها کم هزینه تر و در یک بازی عقلانی از احتمال بیشتری برخوردار است .
---------------------------------------------
احمد کاظم زاده