شست و شوی سبزیها با نمک و یا مایع ظرفشویی، بدترین کار ممکن در هنگام شست و شوی آنها است، چرا که استفاده از این مواد برای شست و شوی این محصولات بیفایده است.
به گزارش گروه وب گردی خبرگزاری صدا و سیما؛ مصرف سبزیهای نشسته و آلوده سبب ابتلا به بیماریهای گوناگون میشود. بنابراین شستشوی صحیح و ضد عفونی کردن سبزیها برای سلامتی اعضای خانواده اهمیت فراوانی دارد. برخی از افراد برای شستشو و ضد عفونی کردن سبزیها و میوهها از روشهای غلطی استفاده میکنند و سلامت خود و خانوادهشان را به خطر میاندازند.
شستشو و ضد عفونی کردن سبزیها با مایع ظرفشویی ممنوع
برخی از هموطنانمان برای شست و شوی سبزیها و ضد عفونی کردن آنها از مایع ظرفشویی استفاده میکنند. شستشوی سبزیها با مایع ظرفشویی به دلیل چسبیدن این مواد به سبزیها احتمال کارسینوژنی را بالا برده و سبب مسمومیت اعضای خانواده میشود. استفاده از مایع ظرفشویی سبب میشود که سطح سبزی ها، تخم و کیست انگلهای موجود روی آن لیز و لزج شود و رشد کنند.
همه مسمومیتها کشنده نیستند و با علائمی مانند تهوع، استفراغ، دردهای شکمی، تب و اسهال همراه هستند. خانمهای باردار، شیرده، افراد مبتلا به بدخیمی، افرادی که داروهای ضعیف کننده سیستم ایمنی مصرف میکنند، سالمندان و دیابتیها نسبت به مسمومیتها حساستر هستند، بنابراین باید میوه و سبزی را خوب شست و شو دهند.
نمک خاصیت انگل زدایی و میکروب زدایی ندارد
برخی از افراد برای شستشوی سبزیها از نمک استفاده میکنند، اما نمک خاصیت انگل زدایی و میکروب زدایی ندارد، ولی میتواند سموم آفت کش سطحی را از سبزیها و میوهها جدا کند، زیرا نمک، حالت قطبی شدن آب را افزایش میدهد و باعث میشود سموم و آفت کشها به راحتی در محلول آب و نمک حل شده و از سبزیها و میوهها جدا شوند.
برای ضد عفونی کردن میوهها و سبزیها از این مواد استفاده کنید:
استفاده از مایعهای موسوم به ضدعفونی کننده یا ترکیبات کلر
برای ضدعفونی کردن سبزیها، از مایعهای موسوم به ضدعفونی کننده یا ترکیبات کلر استفاده کنید و نگران نباشید، زیرا کلر موجود در ضدعفونی کنندهها در آب حل و از آن جدا میشود.
بیکربنات سود
بیکربنات سود قدرت ضدعفونی بالایی دارد و میتوان برای شستشو و ضد عفونی کردن میوهها و سبزیها از آن استفاده نمود. برای این کار در یک لیتر آب یک قاشق بیکربنات سود بریزید و میوهها و سبزیها را به مدت ۱۰ دقیقه در آن قرار دهید و سپس آب بکشید.
سرکه
سرکه ماده ضدعفونی بسیار قوی و مؤثر است که قدرت ضد میکروبی دارد و استفاده از آن هیچ عارضه خطرناکی در پی ندارد. برای ضد عفونی کردن سبزیها و میوه ها، یک لیوان سرکه را در یک لیتر آب بریزید و میوهها و سبزیها را در آن ریخته و بیست دقیقه صبر کنید و سپس آنها را آب بکشید.
لیمو
اسید سیتریک موجود در لیمو، سبب خواص ضد عفونی و ضد باکتریایی آن شده است. لیمو میتواند آلودگی میوهها و سبزیها را از بین ببرد، پس برای ضد عفونی کردن میوهها و سبزیها، آب، سرکه و آب لیمو را به اندازه مساوی مخلوط کنید و میوهها و سبزیها را به مدت ده دقیقه در آن بریزید. سپس آنها را با آب فراوان بشویید و خشک کنید.
جوش شیرین
جوش شیرین نیز میتواند برای ضد عفونی کردن سبزیها و میوهها موثر باشد. برای این کار چند قاشق جوش شیرین را داخل یک یا دو فنجان آب ریخته و خوب هم بزنید و محلول را داخل یک ظرف اسپری ریخته و روی میوهها یا سبزیها اسپری کنید. سپس بعد از گذشت چند دقیقه، میوه و سبزیها را با فشار خوب آب شستشو دهید تا انگلها از آنها جدا شوند.
منبع: ایلنا