آسم یک اختلال مزمن است که راههای هوایی را تحت تاثیر قرار داده و با واکنش بیش از حد برونش، انسداد برگشت پذیر جریان هوا و بازسازی راه هوایی مشخص میشود.
دکتر مهسا موذن افزود: تعدیل دریافت آنتی اکسیدانها میتواند تأثیر مفیدی بر شدت و پیشرفت آسم داشته باشد. به نظر میرسد رژیم غذایی غنی از آنتی اکسیدانها و چربیهای تک غیراشباع (برای مثال دریافت بیشتر میوه ها، سبزیها و روغن زیتون) اثر محافظتی بر آسم دوران کودکی داشته باشد.
استاد دانشکده تغذیه با بیان اینکه بیماری رفلاکس معده و آلرژنهای غذایی نیز دو عامل شایع برای آسم هستند ادامه داد: رفلاکس در بیماران مبتلا به آسم بسیار شایع است ویکی از اجزای مهم رژیم درمانی برای بیماران مبتلا به آسم، رژیم غذایی عاری از محرکهای شناخته شده مانند غذاهای تند، کافئین، شکلات و غذاهای اسیدی است، محدود کردن مصرف غذاهای پرچرب و کاهش حجم وعده غذایی نیز میتواند از ترشحات معده که باعث تشدید رفلاکس میشود، جلوگیری کند.
وی اظهار داشت:آلرژنهای غذایی و افزودنیهای غذایی از دیگر محرکهای بالقوه آسم هستند. پرهیز کامل از غذای آلرژی زا تنها درمان رژیمی است که در حال حاضر برای آلرژی غذایی وجود دارد. برخی از سولفیت ها، همچون «متابی سولفیت پتاسیم» و «سولفید سدیم»، که در فرآوری غذاها استفاده میشوند، محرکی برای مبتلایان به آسم هستند. سولفیتها در برخی غذاها همچون میوههای خشک، میگو، آبمیوههای اسیدی، نوشابههای کولا و بسیاری از غذاهای فرآوری شده وجود دارد؛ بنابراین توجه به برچسب غذایی مواد غذایی اهمیت دارد.
او افزایش وزن بیش از حد مطلوب در دوران کودکی هم با افزایش قابل توجهی در ایجاد آسم در مرتبط است عنوان کرد و گفت: به نظر میرسد که کنترل وزن تحت نظر متخصص تغذیه در کودکان چاق مبتلا به آسم، به کنترل این بیماری و بهبود کیفیت زندگی کمک میکند.
همچنین کاهش تنوع یا ترکیب نامطلوب میکروبیوتای روده در نوزاد ممکن است با ایجاد آسم در سالهای بعدی زندگی همراه باشد؛ بنابراین تغذیه با شیر مادر برای اطمینان از رشد میکروبیوتای سالم توصیه میشود.
دکتر موذن افزود:باید توجه داشت که برخی از مبتلایان به آسم از استروئیدهای خوراکی استفاده میکنند و به دلیل خطر ابتلا به پوکی استخوان در هنگام مصرف طولانی مدت استروئید، مصرف مکمل کلسیم و ویتامین D توصیه میشود.