در شرایطی که بحران کم آبی امکان فعالیتهای زراعی و باغی را محدود کرده، کشاورزان خوش ذوق با ایدههای نو، میتوانند با کشت گلخانهای، محصولات خارج از فصل تولید کنند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز آذربایجان غربی در سالهای اخیر بحران کم آبی و خشک شدن دریاچه ارومیه موجب چالش های جدی در بخش های مختلف استان به خصوص بخش کشاورزی استان شده است.
این در حالی است که بالا بودن راندمان آبیاری در بخش کشاورزی یکی از مهمترین عوامل خشک شدن دریاچه ارومیه مطرح می شود برای حل این مشکل در سالهای اخیر راهکارهای متعددی از جمله اجرای طرح آبیاری تحت فشار و نیز کشت گلخانه ای مورد تاکید کارشناسان و مسئولان این بخش قرار گرفته است.
در همین راستا یکی از برنامههای ویژه وزارت جهاد کشاورزی توسعه کشتهای گلخانهای است. اهمیت کشت گلخانهای علاوه بر ایجاد اشتغال پایدار و تضمین شده در کاهش آب مصرفی در این نوع کشت است.
با توجه به نیاز روزافزون بازار به تولید گل و گیاهان زینتی و همچنین سبزی و صیفی جات خارج از فصل، کشت گلخانه ای، امروزه به یکی از سود آورترین بخشهای کشاورزی تبدیل شده است.
افزایش تولید در واحد سطح در کشتهای گلخانهای
کشت در فضای کنترل شده گلخانه به سبب مناسب بودن شرایط محیطی به طور میانگین تا ۱۰ برابر بازده بیشتر در واحد سطح نسبت به کشت در فضای باز را خواهد داشت. به عنوان نمونه در مورد محصول خیار، هر متر مربع در گلخانه ظرفیت تولید ۲۰ کیلو گرم خیار را خواهد داشت درحالی که در مقایسه با تولید در فضای باز، ظرفیت تولید یک متر مربع زمین زراعی بسیار پایینتر و حدود ۲ کیلوگرم خواهد بود.
کاهش چشمگیر مصرف آب در گلخانههای مدرن
در کشتهای گلخانهای به سبب بسته بودن محیط هدر رفت آب از راههای مختلف تبخیر کاهش بسیار یافته همچنین با استفاده از روشهای مکانیزه آبیاری همانند بوم آبیاری، نوار آبیاری، مصرف آب به حداقل میرسد.
افزایش کنترل بر روی آفات، علفهای هرز و بیماریها
در کشت گلخانهای به دلیل رصد و کنترل دقیق آفات و بیماریها خصوصا استفاده از روشهای کنترل بیولوژیکی و کاهش شدید مصرف سموم شیمیایی، شاهد افزایش کیفیت محصول تولیدی خواهیم بود که همین مساله موجب بازار پسندی محصول و افزایش قابلیت صادرات خواهد شد. در نتیجه همراه با حفظ خاک و محیط زیست ارز آوری خوبی را شاهد خواهیم بود.
ایجاد فرصتهای شغلی مناسب برای جوانان
متاسفانه آمار بالای بیکاری در میان دانش آموختگان بخش کشاورزی بالاست. روی آوردن به کشتهای گلخانهای سبب بکارگیری این دانش آموختگان خواهد شد همچنین از اوقات فراغت کشاورزان در فصلهای پاییز و زمستان استفاده مناسبی به عمل میآید.
قابلیت کشت در اراضی غیر قابل کشت با استفاده از سیستم هیدرو پونیک
برخی از زمینها به دلایل گوناگون مانند شوری، عواملی بیماری زا، فقر مواد غذایی در خاک غیر قابل کشت هستند. به کمک گلخانههای کشت هیدروپونیک امکان کشت و استفاده از همه این زمینها وجود خواهد دارد.
هیدروپونیک یا آبکشت، یکی از روشهای خلاقانه تولید محصولات کشاورزی بدون خاک و سم و با کمترین نیاز به آب (با استفاده از محلول مغذی) است. با این روش، در هر نقطهای از کشور میتوان هر محصول کشاورزی را بدون توجه به اقلیم و نوع خاک، برداشت کرد.
۲۰۷ واحد گلخانهای در آذربایجان غربی در زمینه تولیدات باغی، سبزی و صیفی فعال است.
وحدت سرپرست معاونت بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی در گفت و گو با خبرگزاری صداوسیما مرکز آذربایجان غربی بااشاره به اینکه ۲۰۷ واحد گلخانهای در استان در زمینههای مختلف فعال است گفت: این تعداد گلخانه در استان ۵۸.۵ هکتار مساحت دارد که در مجموع سالانه هزار و ۲۴ تن انواع سبزی و صیفی، ۲۳۸ تن توت فرنگی، ۱۴۰ تن گیاهان دارویی، ۶۰ تن میوه، ۲.۶ میلیون اصله نهال، ۲.۵ میلیون گل شاخه بریده، ۳.۲ میلیون گل گلدانی و ۲۵ میلیون نشا سبزی و صیفی تولید میشود.
وی بااشاره به اینکه روند رو به رشد توسعه گلخانهها، تولید محصولات از امسال افزایش خواهد داشت گفت: عمده محصولات تولید شده در گلخانههای استان شامل خیار، گوجه فرنگی، گیاهان گلدانی و توت فرنگی است.
صادرات محصولات گلخانهای از آذربایجان غربی
نزدیک مرز ایران و ترکیه در روستایی به نام گنگچین بزرگترین واحد گلخانه هیدرو پونیک آذربایجانغربی احداث شده که مدرنترین گلخانه استان نام گرفته است.
پیر مرادی مدیر جهاد کشاورزی ارومیه در گفت و گو با خبرگزاری صداوسیما مرکز آذربایجان غربی با اشاره به اینکه این واحد در حال حاضر بزرگترین واحد گلخانهای مدرن به روش هیدروپونیک به مساحت ۱۶ هزار متر مربع در استان است گفت: ۱۲ هزار مترمربع آن به کشت صیفی جاتی از قبیل خیار، گوجه، فلفل و چهارهزار مترمربع آن به کشت توت فرنگی اختصاص دارد.
وی افزود: در این گلخانه با ۲ دوره کشت در سال، بیش از ۵۵۰ تن صیفی جات و توت فرنگی تولید میشود که علاوه بر ارزش افزوده بالا، مقداری از نیاز مصرفی اهای ارومیه از این طریق تامین میشود.
مالک واحد گلخانه به خبرنگار خبرگزاری صداوسیما مرکز آذربایجان غربی می گوید: این واحد گلخانهای مجهز به سیستم کف گرمایشی و آخرین تجهیزات مدرن گلخانهای است و در آن انواع نشاء محصولات جالیزی و صیفی اعم از هندوانه، ملون، خیار، گوجه فرنگی، فیسالیس و توت فرنگی تکثیر و به کشورهای اوکراین و روسیه نیز صادر میشوند.
شاپور پروین شعار افزود: دراین واحد برای ۵۰ نفر به طور مستقیم و ۱۲۰ نفر غیر مستقیم، فرصت شغلی فراهم شده است.
این گلخانه به پوششهای پلی کربنات، مقاوم در برابر بادهای شدید وجریانات اقلیمی، بسترهای کاشت مدرن و سیستم تهویهای وحرارتی پیشرفته مجهز است.