صدور پروانههای ساختمانی به یک ماراتن نفس گیر تبدیل شده است، مشکلی که کل کشور درگیر آن هستند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ بازدید میدانی از دفاتر الکترونیک شهری نشان میدهد شهروندان برای گرفتن صدور پروانههای ساختمانی با مشکلات بسیاری مواجه هستند و چه بسا بیش از یک سال طول میکشد تا پروانه ساخت و ساز دریافت کنند.
از جمله مشکلاتی که در این باره وجود دارد سازنده و مالک باهم اختلاف پیدا میکنند و قراردادشان فسخ میشود چراکه مالک گلایه از بدقولی سازنده در موعد مقرر دارد و با دیر صادر شدن پروانههای ساختمانی این مشکل بوجود میآید.
تاخیر در صدور پروانههای ساختمانی باعث میشود تا بخش زیادی از زمان و انرژی شهروندان متقاضی ساخت و ساز را ضایع کند و آسیبهای رکود ساخت و ساز، بیکاری، خروج سرمایه از کشور، افزایش ساخت و سازهای غیرمجاز، شکل گیری فساد و کندشدن نوسازی بافتهای فرسوده را به دنبال داشته باشد.
روح الله مومن مسئول یکی از دفاتر الکترونیک شهری گفت: استعلام فضای سبز، شهرداری، آتش نشانی و نظام مهندسی از عمده مشکلاتی است که شهروندان با آن درگیرند و تاخیر اصلی در صدور پروانه در این موارد است.
آقای بهرامی بازرس صدور پروانه در دفاتر الکترونیک شهر هم از عدم اطلاع رسانی درست به شهروندان، گفت و افزود: یک چارچوب مناسب برای اطلاع رسانی شهروندان نداریم و اگر شهروندان دچار مشکل درخصوص صدور پروانه ساختمانی شوند، متاسفانه مسیر اصلی را گم میکنند و نمیدانند به کجا مراجعه کنند و به همین دلیل صدور پروانه آنان با تاخیر صورت میگیرد.
طبق مصوبات قانونی، شهرداریها مکلف شدند پس از دریافت مدارک لازم ظرف مدت ۷ روز پروانه ساختمانی صادر کنند، اما شهروندان انتقادهایی به اجرایی شدن طرح داشتند.
برای هر پروانه ساختمانی شهروندان قریب به یکسال تا یکسال و نیم در تردد میان شهرداری و دستگاههای ذی ربط هستند و گلایه داشتند که چرا نهادها و سازمانهای مربوطه در یکجا تجمیع نیست و ما مجبوریم بین دستگاهها رفت و آمد کنیم.
سیستمی شدن فرآیند صدور پروانه ساختمانی یکی از راهکارهای اعلام شده برای کاهش زمان و کاغذبازی اداری است.
آقای مهدی زاده شهردار ارومیه هم گفت: هنوز استعلامات ما به صورت صددرصد سیستمی انجام نمیشود و به همین دلیل شهروندان با تاخیر پروانه ساختمانی دریافت میکنند لذا باید صدور پروانه به صورت سیستمی و آنلاین صورت بگیرد، ولی زیرساختها مشکل دارند.
استعلام گرفتن از نهادها و ارگانهای ذی ربط ساخت و ساز دومین گام صدور پروانههای ساختمانی است که آقای حامد سلیمی مدیر کل تدوین ضوابط، نظارت و صدور پروانه معاونت شهرسازی شهرداری تهران در این باره گفت: دغدغه و ناراحتیهای شهروندان و گلایه آنان بجا و بحق است و ما در حال حاضر متاسفانه در استعلامات آب، برق، نظام مهندسی و سایر دستگاهها از طریق سیستمی با مشکل مواجه هستیم لذا از دولت محترم میخواهیم که
تمهیدات لازم را بیندیشد تا این مشکل از بین برود و سیستم برخط سازمانها باید بروز میشد که غفلت شده است.
به دلیل روند طولانی شدن صدور پروانههای ساختمانی میزان ساخت و سازها در سال ۱۴۰۰ تنها در تهران ۱۹ و نیم درصد کاهش داشته و این یعنی رکود ساخت و ساز.