سد معبر؛ معضل بزرگ شهری که رفع آن در فراموشی مطلق به سر میبرد، به یکی از معضلات بزرگ شهری تبدیل شده که گویا تمامی ندارد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز آذربایجان غربی، براساس تبصره شش ماده ۹۶ قانون شهرداریها، اراضی، کوچههای عمومی، میدانها، پیاده روها، خیابانها و به طور کلی معابر و بستر رودخانه، نهرها و مجاری فاضلاب شهرها، باغ های عمومی، گورستانهای عمومی و درختهای معابر عمومی واقع در محدوده شهر که مورد استفاده عمومی و درختهای معابر واقع در محدوده شهر که مورد استفاده عموم است، ملک محسوب و در مالکیت شهرداری است.
همچنین براساس تبصره یکبند دو ماده ۵۵ قانون شهرداریها سد معابر عمومی و اشغال پیادهروها و استفاده غیرمجاز از فضای میدانها، پارکها و باغهای عمومی برای کسب، سکنی یا هر عنوان دیگری ممنوع بوده و شهرداری مکلف است از آن جلوگیری کرده و در رفع موانع موجود و آزاد کردن معابر و اماکن توسط مأموران خود اقدام کند.
متاسفانه این روزها سدمعبر در جای جای شهرهای بزرگ و کوچک مشاهده میشود و تفاوتی هم نمیکند افرادی که دچار این تخلف میشوند کاسب باشند یا دارای خودروی سواری.
برخی از فروشندگان و یا دستفروشان با این تصور که معابر عمومی میتواند مکانی برای عرضه محصولاتشان باشد اقدام به فروش محصولات خود در پیادهروها کرده که علاوه بر اشتغال کردن پیادهروها و سد معبر مسیر تردد به حقوق دیگر شهروندان نیز تعدی میکنند.
افرادی که حقوق شهروندی را نادیده میگیرند گویا برای پیادهروها حس مالکیت دارند و متاسفانه با چنین شهروندانی شهری عاری از سدمعبر بسیار دور از انتظار خواهد بود.
بارها افراد زیادی برای عبور در مسیر پیاده رو به دلیل وجود موانعی باید به ناچار مدتی را صبر کرده یا اینکه مسیر را به سمت خیابان تغییر دهند و طبیعی است که این عمل احتمال حادثه و ترافیک را زیاد میکند.
بعضی اشخاص با ایجاد سدمعبر به حقوق شهروندان تجاوز کرده و از معابر عمومی استفاده خصوصی میکند.
سد معبر موارد زیر را شامل می شود:
سدمعبر صنوف: در این مورد مغازهداران با گذاشتن کالا و اجناس در مقابل مغازه و اشغال پیادهرو و معابر عمومی موجب اخلال در رفت و آمد عابران پیاده میشوند و همچنین از فضای عبور و مرور نیز تصویری نازیبا و آشفته میسازند و ضمن ایجاد خطر، مشکلات زیادی را به وجود میآورند. بهتر است شهروندان قبل از ایجاد شغل جدید موقعیت محل کسب را متناسب با نوع شغلی که تصمیم دارند دایر نمایند، انتخاب کنند تا ناچار به استفاده از پیاده رو نشوند، زیرا بیرون گذاشتن کالا دلیل فروش بیشتر نیست، آنچه مشتری را جذب میکند، زیبایی و نظم واحد صنفی است.
وانت بارهای دوره گرد و ثابت: این وانتها علاوه ایجاد سدمعبر در معابر، کوچه ها و ... برای تبلیغ و فروش اجناس از بلندگو استفاده میکنند که باعث آلودگی صوتی و مزاحمت برای دیگران می شود.
دست فروشی: اشخاصی که در کنار معابر، با اشغال سطح معینی از پیاده رو اقدام به فروش اجناس و کالاهای خود میکنند، برای عبور و مرور عابران ایجاد مشکل کرده و با ایجاد سد معبر تخلف میکنند البته باید به این موضوع مهم نیز اشاره کنیم که در شرایط کنونی که معیشت مردم به واسطه مشکلات اقتصادی دچار مشکلاتی شده انتظار میرود متولیان امر با ایجاد بازارچه در برخی از نقاط شهر از دست فروشان حمایت کنند.
کارتن خواب: حضور کارتن خواب ها در سطح شهر، علاوه بر نازیباساختن منظر شهری، آسیب های اجتماعی بسیاری را در پی دارد و سلامت روانی شهر را نیز به خطر می اندازد.
نصب پلاکارد وداربست بدون مجوز
نصب داربستهای فلزی در پیادهروها و محلهای رفت و آمد مردم بدون مجوز و رعایت نکات ایمنی و به نحوی که باعث سد معبر شود. توقف یا پارک وسیله نقلیه در مکان نامناسب در کوچه و خیابان و معابر به نحوی که باعث مسدود شدن پیاده رو ایجاد سدمعبر و اتلاف وقت دیگران شود.
ریختن مصالح و یا نخاله های ساختمانی
ریختن مصالح و یا نخاله های ساختمانی و آهن آلات هنگام تعمیرات یا ساخت وساز در مسیر مردم. یکی دیگر از مصداق های سد معبر است .
شهروندان باید پس از انجام مراحل اولیه ساختمان نسبت به تخلیه مصالح ساختمانی و آهن الات در قسمت داخلی ساختمان خود اقدام کند. این مواد تنها بخش کوچکی از معضل سدمعبر در فضاهای شهری است که نیازمند ساماندهی از سوی متولیان میباشد.
خیابان خرمشهر ارومیه در انتظار ساماندهی
علی یکی از شهروندان ارومیه ای می گوید: یکی از دلایل ایجاد سدمعبر در سطح شهر بی توجهی مسئولان و عدم ساماندهی این امر از سوی متولیان است.
وی گفت: اهالی خیابان خرمشهر ارومیه سالهاست که در انتظار ساماندهی این محله از وجود ضایعات فروشان و انتقال آنان به یک مکان مشخص و حاشیه شهر است که متاسفانه این امر از سوی مسئولان امر اجرایی نشده است.
رعایت حقوق شهروندی وظیفه همگانی
حسین یکی دیگر از شهروندان ارومیه ای اشاره می کند: رعایت حقوق شهروندی وظیفه همه شهروندان است و باید به آن عمل شود اما این روزها سدمعبر که رعایت آن جزو وظایف شهروندان است به یک عمل عادی تبدیل شده است.
وی گفت: برای اینکه شهری با سیمای زیبا داشته باشیم باید هر کدام در جایگاه خود به وظایف خود در رعایت حقوق شهروندی عمل کنیم.
تذکر خطیب جمعه ارومیه؛ سد معبر گناه و حرام است
حجت الاسلام و المسلمین سید مهدی قریشی نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه ارومیه نیز در خطبههای نماز جمعه دوازدهم آذر ماه اظهار کرد: مردم از مسئله سد معبر گلایه دارند بنابراین مسئولان مدیریت شهری ارومیه سریعا و بطور جدی مسئله سد معبر را مدیریت کنند.
حجت الاسلام والمسلمین سید مهدی قریشی ، با اشاره به گناه و حرام بودن مسئله سدمعبر ، تصریح کرد: شنیده شده برخی زورگویان معابر شهر ارومیه را اجاره می دهند. این کار شایسته شهر ارومیه نیست شهرداری هرچه سریعتر بااین موضوع برخورد کند.
لزوم همکاری تمامی دستگاههای متولی در برخورد با سد معبر در ارومیه
سخنگوی شورای اسلامی شهر ارومیه با تأکید بر اینکه برخورد و جمع آوری سعد معبر احصا حق الناس و درخواست عموم شهروندان می باشد گفت: اگر بخواهیم با سد معبر برخورد کنیم، همراهی قوه قضائیه و نیروی انتظامی لازم است چون شهرداری به تنهایی نمی تواند با آن برخورد کند هر چند از شهرداری می خواهیم تا جایی که می تواند این کار را انجام دهد.
توماج وحیدافشار، افزود: در خصوص سد معبر خودرویی، تنها شهرداری متولی نیست و باید دستگاههای دیگر در این راستا ورود کنند تا شهرداری هم اقدامات بعدی را انجام دهد.
سخنگوی شورای اسلامی شهر ارومیه با بیان اینکه 12 محل از 22 مرکز تایید شده شورای ترافیک برای استقرار دست فروشان آماده سازی شده است، گفت : در حال حاضر 300 الی 330 ماشین بارفروش داریم و طبق تخمین برآورده شده 500 الی 700 نفر دستفروش در سطح شهر ارومیه وجود دارد .
آماده سازی محلهای استقرار در جهت حل مشکل سدمعبر
معاون خدمات شهری شهردار ارومیه در این باره گفت: مدیریت شهری با مذاکره، نصب تابلو توقف ممنوع و آماده سازی محل های استقرار در صدد حل مشکل سد معبر است.
معاون خدمات شهری شهردار ارومیه با اشاره به معضل سد معبر در خیابان امام (ره) و عطایی، عنوان کرد: رفع سد معبر در این مراکز پرتردد، اغلب توسط مغازه داران متخلف از طریق اجاره دادن پیاده رو صورت می گیرد که شهرداری ارومیه با همکاری امور صنفی در فاز اول مغازه هایی که پروانه کسب نداشتند و یا تداخل صنفی داشتند، را پلمب کرده است.
نتیجه گیری :
با همه این تفاسیر در حالت کلی و براساس قانون ایجاد سدمعبر تخلف است و باید با آن برخورد شود اما از سوی دیگر برخی از افراد با توجه به مشکلات معیشتی ناچارند که در کنار خیابانها و معابر عمومی شهر به زبان ساده کاسبی کنند و شاید این تنها راه درآمد آنان باشد. بنابراین از متولیان امر انتظار میرود تا با فراهم کردن امکانات هرچند کوچک یا حتی بازارچه های ویژه برای دست فروشان، از آنان حمایت کنند و به قول معروف با یک تیر دو نشان بزنند.
نویسنده و خبرنگار: فاطمه علمدار
سردبیر : صمد اسمعیلی