طرح کاداستر امیدی برای قطع دست متجاوزان منابع طبیعی گلستان است.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز گلستان ، سید احمد حسینی چند ماهی است که به دنبال گرفتن سند برای زمین زراعی خود واقع در دهنه محمد آباد کتول است که پنج سال پیش در حاشیه جنگل های علی آباد کتول خریده است.
او که با قولنامه ای و فتوکپی مدارک در دست به اداره منابع طبیعی این شهرستان آمده می گوید : سال اول که زمین را خریدم اطرافش درختان جنگلی بود اما در سالهای اخیر همه آنها به زمین زراعی تبدیل شده و می خواهم با گرفتن سند مرز واقعی خود را با این زمین های تخریب شده مشخص کنم تا همسایه ها به زمین من تعرض نکنند.
تخریب جنگل و مرتع معضل بزرگ کشورهای در حال توسعه از جمله ایران و به خصوص استان گلستان است.
در مناطق خوش آب و هوای استان چند سالی است که این دست درازی به منابع طبیعی شدت بیشتری گرفته است.
به علت افزایش قیمت زمین و علاقه مردم به ویلا سازی و خوش نشینی حتی عرصههای تخریب شده و نهال کاری و احیا شده با تجاوز افراد سودجو نهالهای تازه کشت شده کنده شده و یا آتش زده میشود.
کارشناس حقوقی اداره کل منابع طبیعی گلستان می گوید: بزرگتر کردن زمین کشاورزی و فروش آن برای ویلا سازی عمدهترین اهداف این تجاوز است.
اسماعیل نامور می گوید :از سال ۱۳۹۷ تاکنون ۶۰۲ هکتار تصرف غیرقانونی در گلستان صورت گرفته است، اما به همت کارشناسان منابع طبیعی ۱۹۰۰ هکتار تا شش ماه نخست امسال خلع ید شد.
وی می افزاید : ۶۸ درصد زمینهای استان گلستان اراضی ملی است و ۶ هزار و ۸۰۰ کیلومتر در محدوده جنگلها مرز مشترک با اراضی شخصی وجود دارد که امکان تجاوز افراد به عرصههای طبیعی را فراهم کرده است، در سواحل هم ۱۸ هزار هکتار اراضی ملی داریم.
نامور با اشاره به طرح ملی برای جلوگیری از تعرض و تصاحب عرصه های ملی می گوید: تعیین دقیق محدوده این اراضی ملی بهترین راه حل برای کاهش این تجاوز است که به کاداستر یا حدنگاری، نقشه نگاری و ثبت اراضی ملی مشهور است و هدف آن ثبت مالکیت دولت بر اراضی ملی است و در گلستان اجرا شده است.
این کارشناس منابع طبیعی استان می گوید :اجرای طرح کاداستر هم تعرضات قبلی را مشخص میکند و هم مانع از تعرضات جدید میشود.
نامور می افزاید : بیش از ۹۹ درصد کاداستر اراضی جنگلی نقشه استان گلستان و محدود پلاکهای اراضی ملی انجام شده و استان گلستان جزو استانهای برتر است و منطقه اراضی ساحلی منطقه گمیشان نشان میدهد از سال ۱۳۴۵ محدوده این اراضی بدون تغییر باقی مانده است.
نشانههای بتونی یا بنج مارک که به وزن یک تن و ۱۰۰ کیلوگرم است که تشخیص را راحتتر میکند.
بعد از مشخص کردن محدوده اراضی ملی سند تک برگی برای آن صادر میشود که این کار تجاوز به اراضی ملی را غیرممکن میکند.
محمد تقی رضاییان، مدیر کل ثبت اسناد و املاک گلستان می گوید : در ۹۵ درصد از اراضی ملی کاداستر یعنی یک میلیون و ۵۳ هزار هکتار اراضی منابع طبیعی دارای سند تک برگ شده اند.
برخی اراضی مرتعی از سالهای دور و نسلهای گذشته بوسیله افراد محل کشت و کار شده اند که با این طرح جلوی آن گرفته میشود.
مسلمی کشاورز گلستانی میگوید: پدران و پدر بزرگان ما از قدیم این زمینها را کشت میکردند که دست به دست ما رسیده.
آقای محمدی کشاورز گلستانی میگوید: در برابر قانون کاری نمیتوان کاری کرد باید این عرصهها را خالی کنیم.
وی می افزاید :همه این اقدامات برای حفظ منابع طبیعی استان و انتقال آن به نسلهای بعدی و جلوگیری از خطرات بعدی صورت میگیرد.
حمید مصطفی لو ، معاون حفاظت و امور اراضی منابعع طبیعی گلستان می گوید :فزایش آبهای زیرزمینی، کاهش فرسایش خاک، کاهش روان آبها وسیلابها جلوگیری از خطرات احتمالی بازگشت آب در ساحل از مزایای اجرای طرح کاداستر در گلستان است.
بی توجهی به قانونهای این بخش تخلف محسوب میشود و با وجود اینکه محدوده زمینهای اراضی ملی تعیین شده، اما تعدادی از افرادی که ادعای مالکیت دارند با ریختن کود دامی این زمینها را برای کشت آماده میکنند، این یعنی نظارتهای روی مالکیت این بخش باید بیشتر شود البته برای این کار به همکاری گروههای مردمی نیاز است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان میگوید: مسولیت افرادی که در حاشیه جنگلها زمین دارند بیشتر است، زیرا هم باید مراقب اراضی خود باشند و هم باید مراقب اراضی ملی باشند.
عبد الرحیم لطفی میافزاید: در مرحله بعدی احیا جنگلهای تخریب شده با فرهنگ سازی و کاشت نهال است که البته این نیاز به ردیفهای اعتباری دارد که هم در برنامههای دولت قرار دارد و هم همکاران ما این طرح را با جدیت دنبال میکنند.
طرح کاداستر در جنگلها و مراتع استان تا پایان امسال کامل میشود و مرحله بعد تثبیت مالکیت اراضی ملی شروع خواهد شد.
لطفی به مزایای اجرای طرح کاداستر اراضی ملی اشاره کرده و می گوید: ایجاد پایگاه جامع و یکپارچه اطلاعات مکانی و توصیفی، تثبیت اراضی ملی و دولتی، فراهم نمودن بستر برنامهریزی برای مدیریت یکپارچهی اراضی، ساماندهی و تعیین تکلیف اراضی تصرفی سنواتی و اختلافی ازجمله این مزایا است.
وی می افزاید: در راستای اجرای طرح کاداستر اراضی ملی و با پیگیریهای کارشناسان منابع طبیعی استان و همچنین همکاری اداره ثبت اسناد و املاک استان سند تک برگ پلاک قادر آباد شهرستان گرگان صادرشد.
لطفی می گوید: این سند تک برگ از پلاکهای حساس استان بوده که مساحت آن به طور دقیق ۱۱ میلیون و ۹۲۲ هزار و ۷۸۳ متر مربع است و پلاک قادر آباد از مناطق حساس شهرستان گرگان بوده که در جنوب این شهرستان واقع است.
کاداستر عرصههای منابع طبیعی کشور تا پایان امسال به پایان میرسد.
حسن بابایی می افزاید: گلستان یک میلیون ۲۷۸هزار هکتار عرصه های منابع طبیعی دارد که یک میلیون و ۲۵۰هزار هکتار تثبیت شده است و برای یک میلیون و ۶۰هزار هکتار اسناد ملی صادر شده است و تا کنون ۹۸درصد عرصههای ملی استان گلستان تثبیت مالکیت شده و نخستین جشن پایان کاداسترعرصههای منابع طبیعی در گلستان برگزار میشود.
نتیجه :
با اجرای این طرح سید احمد حسینی به راحتی می تواند برای باغ خود سند تک برگ بگیرد و باغ خود را فنس کشی کند ،علاوه بر این زمین های منابع طبیعی دیگر دستخوش تعرض سودجویان قرار نخواهد گرفت.
مسئولان این حوضه ادعا میکنند که اراضی ملی از لحاظ کمی به هیچ عنوان مورد تعرض قرار نخواهند گرفت و انتظار می رود که از این پس برنامه ریزی ها بر حفظ کیفی این عرصه ها متمرکز شود .
با تکمیل این طرح انتظار می رود زمین های جنگلی هم مرز با اراضی زراعی دوباره با کاشت نهال یا جلوگیری از تعرض سرسبز تر و آباد تر شوند .