معاون باغبانی وزیر جهادکشاورزی: پیشبینیهای لازم برای تامین میوه شب یلدا و شب عید صورت پذیرفته و هیچ مشکلی وجود ندارد.
آقای محمدمهدی برومندی در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صداوسیما اظهار داشت: همه ساله دولت برای تهیه دو میوه سیب و پرتقال شب عید برای تنظیم بازار ورود میکند و ذخیره سازی این محصولات صورت میپذیرد که امسال این کار براساس قانون به عهده وزارت جهاد کشاورزی است.
وی گفت: از چند ماه قبل که برداشت سیب شروع شده و الان که برداشت پرتقال شمال در حال انجام است ذخیره سازی آغاز شده و این مهم در بهمن ماه هم که پرتقال در استانهای جنوبی برداشت میشود ادامه مییابد.
معاون باغبانی وزیر جهادکشاورزی افزود: کارگروه تنظیم بازار وزارت جهاد کشاورزی در حال خرید و ذخیره سازی سیب و پرتقال است و، چون بعد از دو سال ویروس کرونا تا حدی ضعیف شده و ممکن است رفت و آمدها و دید و بازدیدها زیاد شود تمهیدات لازم پیش بینی شده که ذخیره سازی این دو میوه برای شب عید نسبت به دو سال قبل افزایش یابد.
برومندی گفت: در سالهای گذشته ۳۰ هزار تن سیب و همین مقدار پرتقال برای شب عید ذخیره سازی میشد در حالی که امسال ذخیره سازی هر یک از این محصولات به ۵۰ هزار تن افزایش یافته است.
وی افزود: برای ایام نوروز به هیچ وجه در میزان مراکز توزیع مشکلی وجود ندارد و مقرر گشته سازمان تعاونی روستایی نیز سفارشات اینترنتی را برای تحویل میوه با قیمت مصوب در درب منازل راه اندازی کند.
معاون باغبانی وزیر جهادکشاورزی گفت: به طور مرتب بازار رصد میشود و هر روز جلسه ستاد امنیت غذایی برای این موضوع برگزار میشود.
برومندی افزود: جلسات مختلفی نیز برای تامین میوه شب یلدا انجام شده و متناسب با تقاضا عرضه میوه وجود خواهد داشت و هیچ مشکلی در تامین نیست و توزیع هم مدیریت میشود، به عنوان مثال مقرر گشته در تهران ساعت فعالیت میادین میوه و تره بار افزایش یابد و میزان محصولی که در این میادین عرضه میشود نیز بیشتر شود.
وی گفت: بخش کشاورزی با تولید ۱۳۴ میلیون تن محصول علاوه بر تامین امنیت غذایی کشور با صادرات محصولات مازاد ارزآوری خوبی برای کشور داشته است.
معاون باغبانی وزیر جهادکشاورزی افزود: در حوزه باغبانی سال گذشته دو میلیون و ۶۰۰ هزار تن انواع محصولات به اقصی نقاط صادر شد و امسال هم در هفت ماهه نخست بیش از یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن صادرات انواع محصولات را داشتیم.
برومندی گفت: در صادرات محصولات کشاورزی استانداردهای مختلفی وجود دارد و براساس قانون صدور گواهی بهداشت پس از بررسی آفات، بیماریها و علفهای هرز به عهده وزارت جهاد کشاورزی است و وزارت بهداشت هم موظف است که پس از کنترلهای لازم در رابطه با فلزات سنگین و باقیمانده سموم، گواهی سلامت صادر کند.
وی افزود: در حال حاضر ۱۷۵۰ هکتار گلخانه زیرکشت فلفل دلمهای است و سال گذشته ۲۶۵ هزار تن از این محصول تولید شد و امسال این میزان تا پایان سال ۳۲۰ هزار تن برنامهریزی شده است.
معاون باغبانی وزیر جهادکشاورزی گفت: ۹۰ درصد این محصول صادراتی است و ارزآوری خوبی برای کشور دارد و باید بگوییم محصولات گلخانهای ایران کاملا سالم است و کلیه موازین بهداشتی در تولید رعایت میشود.
برومندی افزود: در خصوص بازگشت محمولههای فلفل دلمهای از روسیه باید گفت که روسیه چهار نوع سم را که در کشورش به ثبت نرسیده به سازمان حفظ نباتات ایران معرفی کرده بود که البته این چهار نوع سم مورد تایید اتحادیه اروپاست.
وی گفت: بخشی از این سموم در گلخانهها استفاده شده بود بنابراین محصول مشکلی نداشت و اختلاف بر سر این است که از چهار سم ثبت نشده در روسیه برای کشت فلفل دلمهای استفاده نشود.
معاون باغبانی وزیر جهادکشاورزی افزود: در خود کشور روسیه هم بین وزارت کشاورزی و سازمان حمایت از حقوق مصرف کنندگان اختلاف نظر وجود دارد که وزارت کشاورزی مدعی است نباید واردات از ایران قطع میشد و میبایست این مشکل در قالب پروتکلهای بین دو کشور حل و فصل میشد.
برومندی گفت: همین محصول تولیدی را به کشورهای مختلف صادر میکنیم و هیچ مشکلی در این رابطه وجود ندارد، اما به هر صورت مقامات ایران در سطوح عالی از جمله وزیر جهاد کشاورزی و امور خارجه با مقامات روسی صحبت کردند و سفارت ایران در روسیه هم تلاشهای خوبی داشته است.
وی افزود: روسها درخواست کردند اطلاعات مراکز تولید، تولیدکنندگان و صادرکنندگان این محصول را دریافت کنند که این موضوع هم انجام شده و به زودی یک هیئت ایرانی با طرف روسی مذاکره خواهد کرد و مساله حل خواهد شد.
معاون باغبانی وزیر جهادکشاورزی گفت: البته این ممنوعیت واردات محصولات کشاورزی بین کشورها امری طبیعی است و روسها در همین چند روز اخیر واردات فلفل و انار از ترکیه را نیز ممنوع کردند و این یک روال طبیعی بین کشورهاست که ورود محصولات یکدیگر را ممنوع و مباحث فی مابین را حل و فصل کنند و ما نیز به دنبال آن هستیم که اختلاف نظر فنی و کارشناسی را حل کنیم.
برومندی افزود: در مورد کیوی نیز یک فضاسازی شکل گرفت و داستان به شکل دیگری بیان شد. اصل داستان این است که در واحدهای قرنطینه در راستای صیانت از تولید و صادرات باید قوانینی اعمال شود تا محصولی ناسالم به کشورهای هدف صادر نشود.
معاون باغبانی وزیر جهادکشاورزی افزود: در همین راستا در قرنطینه هرمزگان یک محموله کیوی که آلوده به شپشک بود توسط خود ایران اجازه صادرات نگرفت و این که امارات کیوی ایران را پس فرستاده نادرست است و برای این محموله خود ایران اجازه صادرات نداده است.
برومندی گفت: در خصوص صادرات کیوی به هندوستان نیز مشکل پیش آمده ناشی از صادرکنندهای است که قوانین و مقررات را رعایت نکرده و متاسفانه تبحر کار صادرات را نداشته و از کارت بازرگانی یک بار مصرف نیز استفاده میکرده است.
وی افزود: صادرات از طرف این صادرکننده به هندوستان بدون رعایت پروتکلها انجام شده که این محصول نیز آفت داشته است و متاسفانه باعث متضرر شدن صادرکنندگان دیگر شد.
معاون باغبانی وزیر جهادکشاورزی گفت: از آن جا که نظارت بر بازار و بازرگانی به وزارت جهاد کشاورزی منتقل شده در حال ایجاد سازوکارهایی هستیم که روند گذشته تغییر کند و از مزرعه تا محل صادرات محصول مورد رصد قرار گرفته و سپس گواهی بهداشتی و سلامت صادر شود و در این راستا با همه ارکان مربوط دولت جلسات مشترکی داشتیم تا رویه سالهای گذشته تکرار نشود.