هر چند گیاه خواری موجب کاهش فشارخون، اضافه وزن و مانع از بروز برخی از سرطانها می شود، اما افراد گیاه خوار باید به جذب برخی مواد مغذی و ویتامینها در بدن خود توجه کنند که در رژیم گیاه خواری وجود ندارد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز کرمانشاه، یک متخصص تغذیه با بیان اینکه مطالعات علمی نشاندهنده این است که میزان
دکتر سید مصطفی نچواک کمبود کلسیم، ویتامین D، ماده مغذی روی، اسیدهای چرب امگا ۳ و نیز آهن را در افراد گیاه خوار بسیار شایع دانست و افزود: کمبود آهن در خانمهای گیاهخوار قبل از دوران یائسگی موجب شیوع کمخونی ناشی از فقر آهن میشود بنابراین بایستی رژیم گیاهخواری حتما تحت نظر پزشک و با کنترل ویتامینها و مواد مغذی بدن صورت گیرد تا در صورت کمبود هر یک از آنها توسط پزشک مصرف مکمل تجویز شود.
وی با بیان اینکه رژیم گیاه خواری خوب است، اما بهترین نیست، خاطرنشان کرد: ما در مقابل گیاهخواری رژیمهای غذایی داریم که اگر اصول و توصیههای آن رعایت شود سودمندیهای بیشتری را نسبت به رژیم غذایی گیاهخواری عاید بدن انسان میکند.
دکتر نچواک با تاکید بر اینکه ما باید همه نوع مواد غذایی را بخوریم گفت: باید در مصرف مواد غذایی تابع دو اصل باشیم که یکی اصل تعادل و دیگری اصل کفایت یعنی کافی بودن است.
وی به پنج گروه ماده غذایی اشاره کرد و افزود: ما میتوانیم از تمام مواد بخوریم، ولی فقط به میزانی که مورد نیاز بدن است به عنوان مثال در هفته فقط ۲ بار گوشت قرمز بخوریم، ولی ۴ بار از گوشت سفید مانند مرغ و ماهی در کنار آن استفاده کنیم یا اینکه از لبنیات، میوه و سبزیجات، پروتئین، نان و غلات به طور متعادل استفاده کنیم، اما تحقیقات و بررسیها در کنار آن توصیه به کم خوردن کرده اند.
دکتر نچواک با بیان اینکه گیاهخواری انواع و اقسام گوناگونی دارد، گفت: اولین نوعگیاهخواری این است که فرد هیچ نوع محصولی را که منشأ حیوانی داشته باشد استفاده نمیکند و صرفاً از محصولات و مواد غذایی گیاهی مصرف میکند و نوع دیگر که «لاکتووجترین» نام دارد فرد علاوه بر مواد غذایی گیاهی از لبنیات هم استفاده میکند.
این متخصص تغذیه به گروه دیگری از گیاهخواران به نام «اوو وجترین» اشاره کرد و گفت: این افراد علاوه بر گیاهخواری از تخم مرغ نیز استفاده میکنند و علاوه بر آنها گروه بعدی که لاکتواوو وجترین هستندکه علاوه بر مصرف گیاه از تخم مرغ و لبنیات نیز استفاده میکنند.
به گفته دکتر نچواک گروهی دیگر از گیاهخواران نیز علاوه بر مصرف محصولات گیاهی از فرآوردههای پروتئینی دریایی مثل ماهی نیز استفاده میکنند.
این دانشیار گروه علوم تغذیه دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه گفت:در میان انواع و اقسام گیاه خواری نوعی از گیاهخواری به نام شبه گیاهخواری وجود دارد که از نظر ما بهترین نوع گیاهخواری است که در آن افراد علاوه بر مصرف گیاه به عنوان پایه اساسی رژیم غذایی و نیز مصرف تخم مرغ و لبنیات مقدار کمی هم گوشت مصرف میکنند.
دکتر نچواک پرخوری را یکی از آفتهای بزرگ بدن انسان دانست و گفت: پرخوری میتواند عوارض سوئی را برای انسان به همراه داشته باشد، بنابراین ما از بین انواع رژیمهای غذایی گیاهخواری شبه گیاه خواری را بیشتر میپسندیم که در آنها مصرف تخم مرغ و لبنیات و مقدار کمی گوشت نیز وجود دارد، زیرا ما باید مراقب دریافت انواع ویتامینها و مواد مغذی و اسیدهای چرب امگا ۳ باشیم و با رعایت یک سری اصول میتوانیم یک رژیم غذایی سالم داشته باشیم که خیلی بهتر از رژیم غذایی گیاهخواری برای بدن ما باشد.