سنگ لرستان، صنعتی درآمد زا که بر پاشنهی بی توجهی و بی تدبیریها میچرخد.
به گزارش خبر گزاری صداو سیما مرکزلرستان؛ استان لرستان گنجینهای از معادن سنگهای تزیینی و ساختمانی است، اما معادن استان این روزها حال ناخوشی دارد و سنگهایی پیش پای لنگ این صنعت قرار دارد که بر پاشنه بی توجهیها و نظارت کم میچرخد.
ایران بعد از ایتالیا، چین و هند در جایگاه چهارم تولید سنگ ساختمانی قرار دارد.
ذخایر سنگهای ساختمانی جهان به حدود ۱۵ میلیارد تُن میرسد که شامل گرانیتها، مرمریتها، تراورتنها و مرمرهاست که در این میان، تنوع رنگ و کیفیت سنگهای تولید ایران با ۷/ ۴ میلیون تُن ذخیره در جایگاه اول جهان قرار دارد.
بهزاد منصوری با اشاره به نقش مهم منابع معدنی در پویایی اقتصاد گفت:با سرمایه گذاری درست در بهره برداری از این منابع امکان کسب ارزش افزوده مناسب در بخشهای مختلف اقتصادی وجوددارد.
لرستان با تولید سالانه ۳ میلیون و ۴۰۰ هزار تُن سنگ، ۳ درصد ذخایر دنیا در دل کوههای سر سخت این استان قرار دارد.
بیش از ۲ هزار نفر نانشان از زیر همین سنگهای سخت در میآید.
۱۶۱ معدن فعال در استان لرستان وجود دارد که ۷۸ واحد یعنی نیمی از آنها مسئول فنی ندارند..
شهرام دارابی معاون امور معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان میگوید: سال گذشته از استخراج هشت و نیم میلیون تُن مواد معدنی از معادن استان ۶ و نیم میلیارد تومان حقوق دولتی اخذ و به خزانه واریز شده است.
پای لنگ صنعت سنگ لرستان
لرستان با رتبه سوم تولید سنگ و ظرفیت بالای ذخایر معدنی و سنگ، ۲۲ ماده معدنی از دل کوههایش استخراج میشود، اما همچنان این نام پرآوازه برای سفره لرستان نان و آب نشده است.
بر اساس مستندات بخش عمدهای از برداشتهای معادن لرستان در سایه بی توجهیها و نظارت کم با وزن واقعی ثبت نمیشوند.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان افزود: برخی مواد معدنی شامل سنگ آهک، سنگ گچ، لاشه موزاییکی، مرمریت، چینی، فلدسپات، گرانیت، تالک، سیلیس، قیر طبیعی، لاشه آهکی، مارن، کنگلومرا، لاسه و مالون، سرب و روی، خاک صنعتی و شن و ماسه رودخانهای در سال ۹۹ استخراج شده است.
بهزاد منصوری افزود: میزان استخراج واقعی این واحدهای معدنی یک میلیون و ۶۴۳ هزار و ۱۳۹ تن بوده است.
استخراج واقعی معادن معدنی لرستان سال ۹۹ یک و نیم میلیون تُن بوده است
همچنین معادن سنگ لاشه موزاییکی با ۴ میلیون تُن مشمول بارنامه نمیشود
و سالانه ۳ میلیون تُن از مواد معدنی استان بدون ثبت بارنامه از معادن لرستان استخراج میشود.
به رغم معادن سنگ متعدد و فعال استان پای تجارت سنگ لرستان به علت بی نظارتیها همچنان میلنگد.
نبودباسکول در محل بارگیری بین محلهای بارگیری تا باسکول، نبود دوربین نظارتی، نبود نیروهای تخصصی در مراکز ثبت بار فرصتی برای سودجویان این صنعت در لرستان شده است.
خامفروشی آفتِ معادن سنگ لرستان
خام فروشی در قطب سنگ ایران، گنجی که عرصه عرضهی آن تنگ است و بیشترین میزان صادرات سنگ لرستان به صورت خام و توسـط واسـطهها انجام میشود و این موضوع صنعت سنگ استان و وضعیت اشتغال در این بخش را به مخاطره انداخته اسـت.
خام فروشی از مهمترین مشکلات صنعت سنگ لرستان است و بیش از ۷۰ درصد سنگ استان خام فروشی میشود.پدیده خام فروشی ضربه سنگینی به پیکره صنعت سنگ وارد کرده است.
از نظر استخراج سنگ خام نیز حدود ۲۲ درصد تولیدات کشور مربوط به لرستان است که پس از اصفهان در رتبه دوم قرار دارد
حدود ۷۷ درصد استخراج معادن لرستان با وزن واقعی ثبت نمیشود و در ترازوی ظرفیت و درآمد کفه درآمد بسیار سبکتر است که باید نظارتها بیشتر و به جد بیشتر شود.
کارشناس معادن لرستان میگوید:استفاده ازسامانه هوشمند تردد به صورت ۲۴ ساعته و خود کار راه برون رفت از این مشکل است
دراین سامانه تردد همه کامیونها که از کنار دوربین رد میشوند همراه با بار ضبط و در بانک اطلاعاتی ذخیره میشود. این سامانه در سال ۹۷ به صورت پایلوت برای اولین قرار بود اجرا شود که با بهانه نبود اعتبار تا کنون آفلاین مانده است.
سنگ لرستان چشم انتظار پایانههای صادراتی
ساخت پایانه های سنگ ،تسهیل کننده صادرات سنگ و از راههای مهم برای گره گشایی از مشکلات پیش روی این صنعت طلایی در لرستان است.
ساختار سنتی، تجهیز نبودن واحدهای سنگبری به فناوریهای نوین، فعالیت کمتر از ظرفیت و توان تولید بخش عمدهای از واحدهای سنگبری استان، دسترسی نداشتن به بازارهای خارجی به دلیل نبود پایانههای صادراتی و شرکتهای تخصصی قوی در امر صادرات و فروش سنگ از چالشهای پیش روی صنعت سنگ لرستان است.
کارخانه سنگ و کاغذ الیگودرز با پیشرفت ۹۰ درصدی در گرو اعتبارات است.
ایران مهد و بهشت سنگهای ساختمانی و تزیینی در جهان است و سنگهای مرمر و تراورتن و سنگهای بی نظیری دارد میتوان با رفع موانع و مشکلات این صنعت سهم خوبی را از بازارهای جهانی به دست آورد.
صادرات سنگ یک زنجیره بهم پیوسته است که از مرحله اکتشاف و استخراج، فرآوری مناسب و بازاریابی و در نهایت به صادرات ختم میشود که باید با نگاه علمی به این زنجیره مهم، صادرات این صنعت را افزایش داد.
حال لرستان به عنوان بهشتی کوچک از معادن سنگ باید هرچه بیشتر مورد توجه مسئولان قرار گیرد، تا در سایهی توجه بیشتر به تولیدات، سرمایه گذاری در عرصه فرآوری انواع سنگهای تزیینی، ساختمانی و مواد غیر فلزی و صادرات سنگ، فرصتهای درخشانی را برای توسعه اقتصادی، اشتغالزایی و افزایش ارزش افزوده این صنعت مهم و طلایی در استان و سرزمنیم ایجاد کند، چرا که درصدی از حقوق دولتی حاصل از فروش سنگ معادن در راه توسعه این صنعت هزینه میشود و اگر از این حقوق به خوبی حفاظت نشود قطعا دودش به چشم مردم لرستان میرود
نویسنده: خدیجه میری
ویراستار: علی مرادی کاکاوندی