محسن بهاروند، سفیر جمهوری اسلامی ایران در انگلیس، در نشست خبری با خبرنگاران انگلیسی و ایرانی گفت پس از گفتگوهای روز پنج شنبه این هفته نمایندگان ایران و گروه ۴+۱، به این گفتگوها خوشبین است.
سفیر کشورمان در لندن امروز میزبان خبرنگاران بود و در صبحانهای کاری، با تشریح مواضع کشورمان درباره امور گوناگون از جمله گفتگوهای احیای برجام، تضمینهای مورد نظر ایران برای پیشگیری از نقض توافقها با آمریکا و کمک انساندوستانه به شهروندان دو تابعیتی یا شهروندان انگلیسی در زندانهای ایران، به پرسشهای خبرنگاران پاسخ داد.
آقای بهاروند در این نشست خبری بدون دوربین خبرنگاران، گفت: به نظر میرسد گفتگوهای روز پنج شنبه میان طرفین درباره برجام، امیدوارکننده است، زیرا اکنون سوء تفاهمها اندکی کاسته شده است.
به گفته سفیر ایران، یکی از سوء تفاهمها این بود که دولتهای اروپایی مدعی بودند ایران در دور جدید گفتگوها، برای دستیابی به توافق، جدی نیست.
وی در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران انگلیسی که از قول مقامات آمریکایی و اروپایی، این دور از نشستها را آخرین امکان برای احیای برجام میدانند افزود: البته که این آخرین امکان برای همه، از جمله آمریکا و اروپاست تا با رفع تحریم ها، امکان بهره مندی ایران را از منافع این توافق، فراهم سازند.
سفیر ایران در لندن در پاسخ به پرسش خبرنگار دیگری گفت: بدیهی و روشن است که پیشنهادهایی که ایران بتازگی ارائه کرد، برای حفظ منافع ما باشد و نارضایتی اروپاییان، قابل درک است.
بهاروند افزود: در جریان گفتگوهای روز پنج شنبه، طرفهای اروپایی که مدعی بودند پیشنهادهای ایران، زمانی دراز میطلبد تا بررسی شود، پذیرفتند که ایران برای احیای برجام، جدی است.
وی در ادامه سخنانش گفت: اروپاییان در حالی مدعی اند پیشنهادهای ایران، زمانی طولانی میطلبد که حتی یک نظر فنی درباره پیشنهادها ارائه نکرده اند و خودشان هم پیشنهاد بهتری ندارند.
بهاروند با رد گمانه زنیهای رسانهها درباره نبود راه برون رفت از شرایط برجامی افزود: در گفتگوهای دوران ریاست جمهوری پیشین ایران، توافقی انجام نشده بود و علاوه بر آن، دولت جدید حق دارد نظر جدیدی داشته باشد.
به گفته سفیر ایران در انگلیس، موضوع شگفت آور این است که دولت آمریکا که به شکل کلی از برجام خارج شد با چنین اتهاماتی که به ایران وارد میکنند متهم نشده است و ایران که فقط درباره گفتگوهای قبلی، پیشنهادهای جدید ارائه کرده است، به جدی نبودن در گفتگوها متهم میشود.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در انگلستان در پاسخ به پرسش خبرنگاری درباره تضمینهای مورد نظر ایران گفت: این تضمینها میتواند شامل سه سطح باشد: از بعد حقوقی، دولت آمریکا باید تضمین دهد که دولت بعدی آن کشور هم این توافق را رعایت میکند و برجام دوباره، نقض نخواهد شد.
وی افزود: طرف آمریکایی میگوید این اختیار مطابق قانون اساسی، در دست کنگره آمریکاست، اما ما میگوییم قوانین داخلی آمریکا، در توافقهای بین المللی، نباید اثر بگذارد.
سفیر ایران گفت: آمریکا مدت هاست قوانین داخلی خودش را به دیگر کشورها تحمیل میکند و این روند باید متوقف شود.
وی با اشاره به اقدام دولت آمریکا در خروج از برجام افزود: از بعد سیاسی باید دولت آمریکا اعلام و امضا کند که از توافق خارج نخواهد شد و برجام، دوباره نقض نمیشود و این حق ایران است که در این باره اطمینان حاصل کند.
بهاروند گفت: از بعد عملیاتی نیز آمریکا و اعضای گروه ۴+۱ باید به تعهداتشان عمل و قراردادهای همکاری با ایران منعقد کنند تا این تعهدات، قابل بازگشت نشود.
وی افزود: دیپلماتهای اروپایی مدعی اند پس از خروج ترامپ از برجام، با آمریکا همکاری نکرده اند، اما ما معتقدیم آنان فقط از نظر سیاسی، با آمریکا مخالفت کردند، اما عملا، به علت هراس از تحریمهای آمریکا، به همکاری با آمریکا پرداختند و هیچ فعالیت مشترکی با ایران نداشته اند.
سفیر ایران افزود: شماری از اقدامات از جمله تعبیه سازوکارهایی که شرکتهای اروپایی بتوانند با ایران همکاری کنند و یا سرمایه گذاری هنگفت دولتهای اروپایی در اینستکس و تبدیل آن به یک بانک، از مواردی است که میتواند ضمانتی عملیاتی برای ایران به حساب آید.
ابزار حمایت از مبادلات تجاری (Instrument in Support of Trade Exchanges) با کوتاه نوشت اینستکس (INSTEX) یک ابزار ویژهٔ مالی بود که در ژانویه ۲۰۱۹ از جانب کشورهای فرانسه، آلمان و انگلیس به منظور تسهیل تجارت غیر دلاری با ایران ایجاد شد.
مَقر اینستکس در پاریس و ریاست آن بر عهدهٔ فیشرِ آلمانی، از مدیران پیشین کامرتس بانک بود که در تاریخ هفتم تیرماه ۱۳۹۸ عملیاتی شد، اما هیچ منفعت قابل توجهی برای ایران نداشت.
لیز دوست، خبرنگار بی بی سی جهانی پرسید ایران در نقض تعهداتش در برجام به گونهای رفتار میکند که اقداماتش دیگر برگشت پذیر نمیشود.
سفیر ایران پاسخ داد ایران تا زمان خروج آمریکا از برجام، مطابق ۱۵ گزارش آژانس بین الملی انرژی اتمی، به تعهداتش کاملاْ وفادار باقی ماند و پس از خروج ترامپ از برجام نیز یک سال منتظر ماند تا طرفهای باقی مانده، به تعهداتشان عمل کنند، اما با وجود صبوری ایران چنین نشد.
به گفته آقای بهاروند، دولت ایران از جانب مردم و مجلس تحت فشار بود تا در برابر نقض تعهدات آمریکا و اروپا، واکنش مناسب نشان دهد و اکنون نیز اقدامات ایران، تا حدودی قابل بازگشت است.
وی تاکید کرد اگر منافع ایران در برجام تامین شود و مردم ایران از منافع چنین قراردادی منتفع شوند، دولت ایران همانگونه که بارها اعلام کرده به اجرای تعهداتش در برجام باز خواهد گشت.
سفیر ایران در پاسخ به پرسش یکی دیگر از خبرنگاران گفت:نه تنها تحریمهای ترامپ پس از خروج از برجام بلکه همه تحریمهایی که مانع اجرای برجام شود، باید برداشته شوند و تا آن زمان، ایران براساس حق طبیعی اش به تعهدات خود در برجام، وفادار نخواهد ماند.
وی توضیح داد: در گذشته نیز تحریمهای برجام، حتی پیش از اقدام ترامپ، مانع اجرای برجام شده بود و آمریکا باید آنها را رفع کند.
آقای بهاروند تاکید کرد: اگر آمریکا تضمینهای لازم را ندهد، امکان ندارد ایران به تعهداتش در برجام بازگردد، زیرا تجربه قبل نشان داد تحریمهای آمریکا، سد توافق میشود.
وی افزود: در صورت به نتیجه نرسیدن گفتگوهای احیای برجام و رفع نشدن همه تحریمهای ضد برجام، آژانس میتواند به کارهای معمولش در ایران ادامه دهد، اما درباره برجام، مسولیتی نخواهد داشت.
سفیر کشورمان در انگلیس در پاسخ به پرسش خبرنگار صدا و سیما درباره شایعات مبنی بر تمایل ایران به طولانی شدن گفتگوها به منظور دستیابی به پیشرفتهای جدید هستهای و گشودن راههای جدید تجارت با جهان گفت: ایران، از طولانی شدن گفتگوها نفع نمیبرد و ادامه این روند، به نفع طرفین نیست؛ درباره پرسش درباره شهروندان انگلیسی و دوتابعیتی در زندان ایران نیز سفیر ایران گفت دولت ایران، با همکاری قوه قضائیه، فقط میتواند به عنوان کمک انساندوستانه، به ایران افراد کمک کند، زیرا مطابق قانون، استقلال قوا در ایران جاری است.
وی افزود: بر خلاف آنچه در انگلیس عنوان میشود موضوع این زندانیان، کاملا از بدهی دولت انگلیس به ایران، بابت خریدهای نظامی دوران شاه، جداست.
آقای بهاروند گفت: پس از این که ایران و انگلیس توافق کردند با نمایش نیت مثبت از جانب انگلیس، ایران نیز کمک انساندوستانه به زندانیان انگلیسی یا دوتابعیتی را افزایش دهد، دو روز بعد دولت انگلیس به ایران اطلاع داد که به علت تحریمهای آمریکا، قادر به همکاری در این زمینه نیست، اما سفارت ایران کماکان در حال رایزنی است که برای کمک به این قبیل زندانیان راهی پیدا کند.
آقای بهاروند در پاسخ به دیگر پرسش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما در لندن مبنی بر گام بعدی ایران در صورت تشکیل نشست ویژه شورای حکام و ارجاع پرونده به شورای امنیت سازمان ملل گفت: ایران قطعا تسلیم تهدیدها نمیشود.
وی افزود: همه طرف ها، از جمله ایران، از ادامه این گفتگوهای فرساینده و بی نتیجه، خسته اند و به نظر میرسد برای دستیابی به توافق، جدی اند.
به گفته سفیر ایران، غنی سازی اورانیم، مطابق قوانین بین المللی، سقف ندارد و کشورها میتوانند اورانیوم را به هر میزان، غنی سازند، اما تولید بمب اتمی، ممنوع است.
معاون حقوقی پیشین وزارت خارجه ایران گفت: این پرونده قبلا هم به شورای امنیت سازمان ملل رفته است که به جز پیچیده شدن ماجرا، تشدید بازی شماتت و سرزنش و طولانی شدن روند حل مشکل، نتیجهای نداشته است.
وی افزود: به عنوان دیپلماتی با تجربه معتقد است این معضل، راه حل دیپلماتیک دارد و اکنون هر دو طرف معتقدند برای توافق، آماده و جدی اند و این موضوع مهمی است.
به گفته سفیر ایران در انگلیس، جامعه جهانی در برابر حملات اسرائیل به دانشمندان و تاسیسات هستهای ایران، چند اعلام محکومیت و ابراز همدردی به ایران بدهکار است، زیرا سکوت جامعه جهانی در برابر جنایات اسرائیل، این رژیم را گستاختر میکند.
وی افزود: رژیم اسرائیل همه روزه به تهدید ایران مشغول است، اما دولتهای غربی، دوست دارند این تهدیدها را نشنوند و محکوم نکنند، اما مدام یک جمله از یک نفر را که مثلا ده سال پیش گفته شده است، تکرار میکنند تا تهدیدهای اسرائیل، شنیده نشود.
به گفته آقای بهاروند، صادرات نفت ایران در ماههای اخیر افزایش یافته است و ایران از گسترش روابط با کشورهای همسایه استقبال میکند.
سفیر ایران در پاسخ به پرسش یک خبرنگار انگلیسی مبنی بر ادعای غربیها که ایران ممکن است دچار اشتباه محاسباتی شود و جدیت آمریکا و اروپا را درک نکند گفت: نمیتوان مانع جدیت یک نفر یا دولت شد.
وی گفت: البته که ما میدانیم طرف غربی جدی است و این، حق آنان است، اما باید بدانند که ایران نیز جدی است و این نیز حق ماست.
وی افزود: ایران قطعا از تهدید نمیهراسد، اما ما از تجربه پیشین، درس گرفته ایم و این بار، بدون رفع تحریمها و دریافت تضمینهای لازم درباره التزام آمریکا و اروپا به اجرای تعهداتشان، تعهدات خودمان در برجام را از سر نخواهیم گرفت و این حق طبیعی ایرانیان است.