کاروانسرای خاتون آباد که ارزشمندترین اثر ثبت شدهی ملی در شهرستان پاکدشت بشمار میرود، با وجود مالک خصوصی به ارثیهای خانوادگی تبدیل شده است.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری پاکدشت در مصاحبه با خبرگزاری صداوسیمای استان تهران گفت: این بنای ارزشمند و ثبت شدهی ملی، که در سال ۱۲۳۲ با سرمایه روحانی وقت، ملا علی کنی ساخته شده، اکنون در اختیار مالک شخصی است و به همین دلیل امکان احیا و مرمت آن وجود ندارد.
وی گفت: از مسیر تهران به سمت مشهد و شرق کشور کاروانسرای خاتون آباد نخستین منزلگاه و محل استراحت مسافران و زائران محسوب میشده است.
وی افزود: سبک معماری این بنا شبیه به کاروانسراهای رایج در دوره صفویه است که به کاروانسراهای شاه عباسی شهرت دارد.
وی گفت: متاسفانه در حدود ۵۰ سال قبل این بنا از سوی کشاورزانی که هرکدام مالک بخشی از آن بودند به یک فرد غیر بومی فروخته شد جهت استفاده شخصی و اکنون این بنای ارزشمند فرهنگی در اختیار وراث آن فرد است.
وی افزود: تا کنون چندین بار تلاش شده که با مالکان این اثر ملی توافق شود تا این بنا پس از مرمت به عنوان مجموعهای فرهنگی و جاذبهی گردشگری در اختیار شهرستان قرار گیرد که متاسفانه مذاکرات پیش از این نتیجهای نداشته است.
شیخ ویسی گفت: کاربری این بنا سال ۹۵ و در طرح تفصیلی شهر پاکدشت به عنوان جاذبهی فرهنگی و گردشگری مشخص شده و مالک در این خصوص ملزم به همکاری با شهرداری است.
وی افزود: متاسفانه حریم این اثر هم از سوی مالکان مجاور رعایت نشده است که در مرحله بعد آزادسازی حریم و حدود کاروانسرای خاتون آباد در دستور کار قرار خواهد گرفت.
وی گفت: احیا، مرمت و حفظ آثار تاریخی شهر پاکدشت از جمله کاروانسرای خاتون آباد و یخچال یبر داغلان از اولویت های شهرداری پاکدشت در زمینه اقدامات فرهنگی است.
شیخ ویسی در پایان افزود: کاروانسرای خاتون آباد بنای ارزشمندی است که در صورت مرمت و بازسازی این قابلیت را دارد که به یک جاذبه ی مهم گردشگری در استان تهران تبدیل و در کنار پذیرایی از گردشگران داخلی و خارجی، بسیاری از رویدادهای فرهنگی در شهرستان با محوریت این معماری با شکوه برگزار شود.