کشف نمادهای بینالنهرین باستان در دروازه پارسه
کاوشهای باستانشناسی هیأت مشترک ایرانی- ایتالیایی در محوطه باستانی دروازه پارسه در تلآجری به کشف آجرهای لعابدار برجسته متعلق به تابلوهایی با نقوش گاو نر و مار اژدهای موشخوشو نماد ایزد مَردوک از بینالنهرین باستان، منتهی شد.
بهگزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابطعمومی پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری، کاوشهای باستانشناسی مشترک هیأت ایرانی- ایتالیایی در محوطه باستانی تلآجری در شهر پارسه تختجمشید به سرپرستی مشترک آقای علیرضا عسکری چاوردی از دانشگاه شیراز و پروفسور پییر فرانچسکو کالیری از دانشگاه بولونیا به انجام رسید.
آقای علیرضا عسکری چاوردی سرپرست ایرانی هیأت باستانشناسی ۱۶ آذر۱۴۰۰ با اعلام این خبر، محوطه تلآجری را همان محوطهای خواند که ویرانههای دروازه پارسه در آن کشف شده و تصریح کرد: این بنای بزرگ و باشکوه در منطقه باغ فیروزی در ۳ و نیم کیلومتری شمالغربی تختگاه تختجمشید قرار دارد.
او مهمترین نتایج باستانشناسی این فصل از کاوشهای باستانشناسی در این محوطه را شناسایی فونداسیون دو برج بزرگ ضلع جنوبشرقی و جنوبغربی این دروازه تاریخی اعلام کرد و گفت: همچنین در این فصل، نمای بخش غربی بنای دروازه به طول ۴۰ متر نمایان شد.
این باستانشناس افزود: در روند کاوشهای این فصل، طرح این بنای تاریخی بیش از پیش بهصورت نسخهای مشابه از دروازه ایشتار بابل ظاهر میشود که در آن ویژگیهای جدید و بدیعی مانند هسته خشت و گلی دیوارهای آجر پخته نمایان شده است.
سرپرست هیأت باستانشناسی اظهار کرد: در کاوشهای این فصل تکههای کتیبههای میخی به زبانهای بابلی و ایلامی به همراه آجرهای لعابدار برجسته متعلق به تابلوهایی با نقوش گاو نر و مار-اژدهای موشخوشو نماد ایزد مَردوک از بینالنهرین باستان از این دروازه بهدست آمد.
او گفت: فعالیتهای حفاظتی و مرمتی برای تهیه طرح جامع حفاظت از سازههای معماری این بنای باشکوه در این فصل با مستندنگاری و مرمت سازههای مکشوفه به انجام رسید.
آقای عسگری چاوردی خاطرنشان کرد: این کاوشها به صورت مشترک بین دانشگاه بولونیا با همکاری مؤسسه ایزمئو ایتالیا، پایگاه میراثجهانی تختجمشید، دانشگاه شیراز و با مدیریت و مجوز پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری انجام شد.