نایب رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: شوراهای اسلامی شهر و روستا نماد مدیریت در سایه گفتگو و استفاده از خرد جمعی هستند.
به گزارش خبرنگار واحد مرکزی خبر؛ حجت الاسلام والمسلمین ابوترابی فرد در هجدهمین اجلاس ادواری روسای شوراهای اسلامی استانی سراسر کشور با تبریک برگزاری یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری و دوره چهارم شوراهای اسلامی شهر و روستا افزود: بی گمان در بیش از 1400 سال قبل هنگامی که قرآن کریم منادی مدیریت جوامع بشری در سایه عقل جمعی و استفاده از خرد صاحبان اندیشه و واگذاری امور در بسیاری از عرصه های سیاسی ، اجتماعی و فرهنگی به صاحبان خرد و به شوراهای متشکل از نیروهای مومن و متعهد بوده است ، هیچ جامعه ای در این سطح بلند منادی مدیریت مبتنی بر خرد جمعی نبوده است.
وی افزود: قرآن کریم خطاب به پیامبر اکرم می فرماید در مسائل مختلف مدیریت جامعه با افراد مشورت کن و در آنجایی که یک امر روشن و یک واجب قطعی و یک نهی قطعی نداریم و آنجایی که حوزه تصمیم گیری از طرف انسان است با مردم و اهل ایمان و کسانی که به شما گرویده اند به مشورت بنشین.
حجت الاسلام والمسلمین ابوترابی فرد گفت: با توجه به جایگاه رفیع و استثنایی پیامبر اعظم (ص) در حوزه علم و حکمت این مشورت برای این است که مردم بیاموزند در کارهای خود مشورت کنند و بنا بر تعلیم ، تربیت و آموزش است.
وی افزود: مردم با مشورت و با احترام به آراء یکدیگر و با استفاده از عقل و خرد یکدیگر بر ظرفیت علمی و شخصیت انسانی خود می افزایند.
ابوترابی فرد گفت: پیامبر اکرم (ص) علاوه بر نهادینه کردن فرهنگ شورا و مشورت با استفاده شایسته از شورای مشورتی دیدگاه های بلند علمی خود را در گفتگو و مباحثه جمعی به دیگران منتقل می کردند.
وی افزود: وقتی که پیامبر اکرم با مشورت دیگران تصمیم می گرفتند مردم هم در پیروزی و شکست خود را سهیم می دیدند.
ابوترابی فرد با اشاره به جنگ احد و این که نظر پیامبر آن بود که در بیرون شهر مدینه جنگ نشود اما جوانان غیور و سربازان پیامبر پیشنهاد جنگ را در بیرون از شهر دادند ، به دلیل آن که نظر جمع بر آن بود پیامبر آن را پذیرفت ، گفت: دلیل آن که پیامبر اکرم (ص) نظر دیگران را پذیرفت آن است که احترام به خرد جمعی ارزش آن از یک پیروزی مقطعی بالاتر است.
وی افزود: لذا ما با الهام از وحی و در چارچوب آمیزه های دینی بنیانگذار مدیریت جهان براساس عقل و خرد جمعی هستیم قبل از این که ملت های دیگر این امر را تصور کنند.
ابوترابی فرد گفت: وقتی که اعضاهای شوراهای اسلامی شهر و روستا انتخاب می شوند ، یک جامعه بزرگ آنها را انتخاب می کنند ، یعنی کل جامعه به مشورت دعوت شده است.
وی افزود: ما از دستاوردهای ارزشمند مدیریت شهرها و روستاها بهره های فراوانی برده ایم و کار شوراهای اسلامی شهر و روستا کار بزرگی است.
ابوترابی فرد ابراز امیدواری کرد: در آینده بتوان با افزایش اختیارات و وظایف شوراهای اسلامی کارهای دیگری را هم به این نهاد سپرد.
وی با اشاره به دستاوردها و آثار شوراهای اسلامی شهر و روستا گفت: دستاوردها و آثار این شوراها برای کشور ارزشمند است و قطعاً موجب ارتقاء سطح خردورزی ، عقلانیت و همدلی در کشور خواهد شد.
ابوترابی فرد به اعضای شوراهای اسلامی شهر و روستا توصیه کرد تا هر قدر که می توانند در گفتگوها ملاک را حق و واقع قرار دهند و در برابر حق متواضع باشند.
وی ابراز امیدواری کرد: تصمیم ها اولاً تصمیم های بلند مدت باشد و اعضای شوراهای اسلامی شهر و روستا تا آنجا که می توانند به اصول و مبانی بیندیشند.
ابوترابی فرد گفت: مسائل کوتاه مدت و مقطعی ملاک تصمیم گیری نباشد تا آثار آن تصمیم برای همیشه ماندگار باشد و جامعه از آن بهره مند شود.
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: ما از همه ظرفیت های خود استفاده کرده ایم تا تصمیمات شورای عالی استان ها که به مجلس آورده می شود در مجرای خود نهایی شود.
چمران: لزوم ارتباط شوراها با مجلس شورای اسلامی
رئیس شورای اسلامی شهر تهران به لزوم ارتباط شوراها با مجلس شورای اسلامی در جهت ارتقاء جایگاه شوراها تاکید کرد.
مهدی چمران در هجدهمین اجلاس ادواری روسای شوراهای اسلامی استان های سراسر کشور در مرکز همایش های برج میلاد با بیان این که شوراها به جایگاه واقعی خود در قانون اساسی نرسیده اند گفت: در ابتدای انقلاب افرادی همچون شهید بهشتی، آیت الله طالقانی و مقام معظم رهبری از طرفداران شوراها بودند.
چمران به برخی مشکلات قانونی همچون بحث عوارض و پسماند و مشکلات ناشی از آن در مجلس و شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت نظام اشاره کرد و گفت: هر چند شوراها نقش نظارتی دارند ولی طبق قانون شوراها از ارکان تصمیم گیری هستند که این دیدگاه مورد حمایت رئیس دستگاه قضا نیز قرار گرفته است.
رئیس شورای اسلامی شهر تهران نگرانی از کاهش برخی اختیارات شوراها را از دلایل اصلی ارجاع ندادن بخشی از مصوبات شوراها و مجلس دانست و توجه بیشتر مجلس را به حل این مشکلات جلب کرد.
وی با بیان این که باید شایسته ترین و بهترین افراد وارد شوراها بشوند تا بتوانند کار کنند گفت: آمارها نشان می دهد بسیاری از افراد بیکار در برخی شهرستان ها وارد شوراها شده اند.
چمران افزود: برخی به دنبال منافع آمده اند و پول خرج می کنند تا منافع شخصی خودشان را تأمین کنند و این به دلیل این است که شورا در جایگاه واقعی خودش قرار ندارد و برای این منظور باید قوانین اصلاح شود.
رئیس شورای اسلامی شهر تهران با بیان این که وجود شوراها وزارت کشور را از معرفی 1240 شهردار به کشور و مباحث بودجه آنها فرق کرده است، اضافه کرد: با سپردن امور به دست مردم چهره بسیاری از شهرها در این سالها عوض شده است.
چمران به کمبود بودجه شوراها و شهرداری ها اشاره کرد و گفت: با این وجود شاهد پیشرفت شهرها بوده ایم.
وی با تاکید بر گزینش و سخت گیری در مورد داوطلبان شوراها و بکارگیری افراد متخصص و با تجربه در این بخش افزود: متأسفانه شاهد مسائل حاشیه ای در تأیید صلاحیت ها در شهرستانها بودیم و ضروری است از تجربیات و تخصص های مختلف در شوراها بهره گرفت و این مهم نیاز به اصلاح قانون شوراها در مجلس است.
چمران به جایگاه مهم مشورت و کار جمعی در اسلام و نزد پیامبر (ص) اشاره کرد و گفت: در فرصت باقی مانده از مدت شوراهای این دوره برنامه ها و عملکرد خود را بررسی کنیم و این کار شورای استان است که می تواند برای شوراهای هر استان نیز برنامه ریزی کند.