دبیر سیاسی دفتر تحکیم وحدت گفت: نماز جمعه سنگری برای حل مسائل مشکلات جامعه و تلاش جهادی برای خدمت رسانی به مردم است.
وی افزود: آن چه در طی سالهای اخیر در قالب نمازهای جمعه به عنوان فریضهای عبادی سیاسی در کشور شاهد بودیم، محدود شدن خطبههای ائمه جمعه به حدودی خاص بوده است.
دبیر سیاسی دفتر تحکیم وحدت گفت: اهمیت آن چه امام جمعه در خطبهها میگوید، کمتر از اصل نماز جمعه نیست، زیرا آن چه به این تجمع پرشکوه جهت سازندگی و نقش موثر میبخشد محتوای خطبه است.
وی افزود: در سایه این محتواست که نماز جمعه اقامه میشود، کم رنگ شدن بعد سیاسی نماز جمعه موجب کاهش تاثیر اجتماعی آن در سرنوشت مردم و جهت دهی فکری و فرهنگی سازی شده است.
خانم جوان افزود: متاسفانه تریبون نماز جمعه در حالی تبدیل به تریبون حاکمیت شده است که انتظار میرود تریبون نماز جمعه تریبونی مردمی باشد و از قبل آن مشکلات و مطالبات مردمی بیان شود. به طور مثال نماز جمعه میتواند خود بستری برای شکل دادن به مشارکت سیاسی و نظارت اجتماعی باشد.
وی گفت: بستری که به عنوان یک قالب بتوان مسئله اعتراضات را در آن پیگیری کرد و تبدیل به مجرایی درست برای رسیدن به این مطالبات شود، از آن جا که منصب امام جمعه منصب تماس روحانیت با ملت و مجلس و دولت است، نماز جمعه باید تریبون به حق و مشروع مطالبات مردمی قرار گیرد.
وی ادامه داد: نماز جمعه به عنوان ساختار واسطه میان مردم و حکومت باید بتواند جریان ساز بوده و مامن اصلی شنیده شدن صدای مردم توسط مسئولین و حتی پاسخگویی مسئولان به مردم قرار گیرد.
دبیر سیاسی دفتر تحکیم وحدت همچنین گفت: امروز رسالت حق گویی ائمه جمعه بیش از پیش احساس میشود، در خطبه نماز جمعه مقدرات مملکت مسایل سیاسی، اجتماعی، اقتصادی که در مملکت جریان دارد باید مطرح و تبیین شود.
وی افزود: خطبای جمعه باید با عبارات فصیح و روشن برای تنویر افکار عمومی مسایل را بیان و در اظهار حق و باطل طبق شرایط و مقتضیات صراحت داشته باشد.
خانم زهرا جوان ادامه داد: نماز جمعه عبادت است، اما عبادتی که متقن در سیاست است، به همین دلیل عملکرد ائمه جمعه باید به گونهای باشد که مردم ائمه جمعه را بازوی فکری و سیاسی نظام اسلامی بدانند.
دبیر سیاسی دفتر تحکیم وحدت تصریح کرد: علاوه بر پرداخت مسایل سیاسی و عقیدتی بیان رویکردهای کلان اقتصادی و تبیین روشنگری پیرامون تصمیمات اقتصادی از دیگر خلاءهای موجود در خطبههای نماز جمعه است.
وی همچنین گفت: مردم امام جمعهای میخواهند که نماینده آنها و انعکاس دهنده مطالبات و مشکلات شان باشد، نه امام جمعهای که نماینده حاکمیت در نماز جمعه، به بیان احکام و اشارهای کوتاه به برخی مسایل روز بپردازد.
دبیر سیاسی دفتر تحکیم وحدت افزود: مردم امام جمعهای همدل و همراه میخواهند که بتواند صدای رسای مردم در تریبون نماز جمعه باشد و مسئولین امر را وادار به پاسخگویی و پیگیری کند.
وی اظهار داشت: اگر امروز از دست رفتن مرجعیت فکری ائمه جمعه را متذکر میشویم، ناشی از همین فاصله گیری از نقش نماینده مردم بودن و پیشروی به سمت نماینده حاکمیت بودن است، تا زمانی که نماز جمعه تبدیل به تریبون مردمی نشود، مرجعیت فکری نماز جمعه و ائمه جمعه در اذهان عمومی بازسازی نخواهد شد.
خانم جوان ادامه داد: رویکردی که انتظار میرفت در شورای سیاست گذاری ائمه جمعه پیگیری شود و تاملی جدی نسبت به مرجعیت فکری ائمه جمعه صورت گیرد، متاسفانه مغفول ماند و حتی در صورت تلاش برای این امر نتیجه آن ملموس نبوده است.
وی تصریح کرد: اگر ائمه جمعه در سراسر کشور را به عنوان یک زنجیره و شبکه به هم پیوسته بدانیم که از توانایی تمدن سازی و نهادینه ساختن عالیترین گفتمانها در موضوعات ضروری و اصلی کشور برخوردارند احیای جایگاه نماز جمعه و جلوگیری از دست رفتن مرجعیت فکری، دینی با هویت سیاسی ائمه جمعه زنگ خطری است، بازنگری جدی برای بازیابی این شارع مقدس باید مورد توجه شورای سیاست گذاری ائمه جمعه قرار گیرد.
مشارکت مردمی از مبانی مردم سالاری دینی است
دبیر سیاسی دفتر تحکیم وحدت گفت: بنیان حکومت اسلامی براساس حضور و مشارکت مردم در اهداف و حکومت است.
خانم زهرا جوان در محور دوم سخنان خود پیش از خطبههای نماز جمعه این هفته تهران، تصریح کرد: مشارکت شهروندان در تصمیم گیریهای سیاسی یکی از اصول و مبانی مردم سالاری دینی است.
وی گفت: آن چه حکومتهای مردم سالار را از دیگر انواع حکومتها متمایز میسازد، مشارکت فعال مردم در سطوح گوناگون تصمیم گیری و سیاست گذاری است.
خانم جوان افزود: اهمیت حضور مردم به اندازهای است که بدون آراء مردم، بدون حضور و خواست مردم خیمه نظام اسلامی سرپا نمیشود و نمیماند.
دبیر سیاسی دفتر تحکیم وحدت تصریح کرد: یادمان نرود، مردم صاحب اصلی مملکت و انقلاب اند و مشارکت مردمی یک اصل انکار ناپذیر مملکت داری است.
وی ادامه داد: مسئولان باید به مشارکت به عنوان یک سرمایه اجتماعی بنگرند که میتواند نظام سیاسی را از بسیاری از تهدیدها و آسیبها حفظ کند، مشارکت سیاسی در واقع نتیجه اعتماد عوام و خواص مردم به نظام سیاسی است، این امر خود سبب کاهش انگیزه مشارکتهای مردم در عرصههای مختلف شد، به گونهای که اوج آن را میتوان در مشارکت سیاسی مردم در انتخابات سال ۱۴۰۰ مشاهده کرد.
دبیر سیاسی دفتر تحکیم وحدت اظهار داشت: برای روشنتر شدن بحث میتوان بحث طرح صیانت را از نظر گذراند، مسئلهای در فضای مجلس بیان و موجب برانگیختن مخالفت عمومی نسبت به آن میشود و انتقادات و اعتراضات بسیاری نسبت به آن مطرح میگردد.
خانم جوان گفت: به نظر میرسد در دید افکار عمومی، انتظارات و نقدهایی مطرح شده است، نسبت به لایحه اعتراضات درستی است و معدود جوابها و اقناعهایی که از سوی مجلس اتفاق میافتد، در نظر مردم به هیچ وجه منطقی نیست.
وی ادامه داد: این در حالی است که زمانی که چنین اتفاقی میافتد، از طرف مسئولان پاسخ قانع کنندهای داده نمیشود، حتی اگر پاسخی وجود ندارد در اتخاذ آن رویه تجدیدنظر صورت نمیگیرد، بنابراین این رویه موجب شکل گیری چهرهای بی منطق از حاکمیت در اذهان عمومی میشود.
دبیر سیاسی دفتر تحکیم وحدت گفت: چهرهای که برخورد او با مسایل برخوردی لجوجانه است و هیچ تلاشی جهت اصلاح امور نمیکند، یا در موردی دیگر میتوان به بی توجهی به خواست مردم در مسئله شفافیت و شعارگرایی در این زمینه اشاره کرد.
خانم جوان تصریح کرد: یکی از مطالبات جدی مردم، ایجاد شفافیت واقعی و نه سوری به خصوص در موارد فسادخیز، چون شفافیت حقوق و قراردادها و میزان داراییهای مسئولین است که امید میرود تحقق آن از رویه شعارگرایی موجود خارج و به سمت شفافیت به معنای واقعی کلمه پیش رود.
وی گفت: در مسایلی از این دست نقش آفرینی ائمه جمعه در صحنه خالی است و دیده نمیشود، تا ائمه جمعه در این مسایل پاسخ گو و مطالبه گری و درصدای مردم بودن پیشتاز باشند.
دبیر سیاسی دفتر تحکیم وحدت افزود: این در حالی است که اگر قرار باشد اقناع سازی و آگاه سازی از سوی حاکمیت صورت نگیرد، بعد مردم سالاری نظام دینی که بخشی از مشروعیت نظام دینی برخواسته از آن است، مورد تهدید واقع میشود.
خانم جوان خاطر نشان کرد: این هفته در نماز جمعه، شاهد برداشته شدن حائل میان مردم و مسئولین بودیم، اگر چه این امر اقدامی مثبت اماناکافی است.
وی همچنین گفت: آن چه امروز نیازمند آن هستیم مسئول مردمی است. مسئولی که تصمیم گیری برای مردم را نه براساس فکر و سلیقه خود که با مشارکت خود مردم پیش برد. به دیگر عبارت امروز نیازمند پیشروی به سوی ساختارهای مردم سالار هستیم.
دبیر سیاسی دفتر تحکیم وحدت افزود: بدان معنا که نهادهای مختلف اعم از دولت، شورای نگهبان، صدا و سیما، قوه قضاییه و سایر ارگانها باید تبدیل به ساختاری با تشکیلات و زیست مردمی گردد.
وی گفت: لذا آن چه اکنون به عنوان یک رکن اساسی در نظام سیاسی باید مورد توجه قرار گیرد، تلاش دولت جدید برای پیشروی به سوی ساختارهای مردم سالار و احیای امید مردم در مشارکتهای سیاسی و اجتماعی است و در صدر عواملی است که دولت باید مورد رسیدگی قرار دهد، مسایل معیشتی است.
وی در سومین محور سخنان خود به مذاکرات هستهای اشاره کرد و گفت: در سال ۹۴ با وجود تاکید بر غیر قابل اعتماد بودن آمریکا آغاز، اما به علت شتاب زدگی در به نتیجه رساندن مذاکرات و مغفول ماندن اهداف اصلی مذاکره، با عدم پایبندی طرف مقابل به تعهدات و خارج شدن از برجام، مذاکرات بدون حاصل شدن نتیجهای مطلوب پایان یافت.
دبیر سیاسی دفتر تحکیم وحدت اظهار داشت: با توجه به تجربیات دور پیشین مذاکرات، حال که دور جدید مذاکرات در وین در حال برگزاری است، ذکر برخی نکات خالی از لطف نیست. باید توجه داشت که عزم مذاکره نه تنها مذموم نبوده که در صورت گام برداشتن صحیح در این مسیر میتواند، مطلوب باشد.
خانم جوان گفت: مذاکرات باید در کنار سایر مسائل سیاسی و هم عرض با رویکردها و دیگر اقدامات دولت قرار گیرد، شرطی کردن مسایل مختلف و به انتظار حصول نتیجه مذاکرات نشستن، اشتباه بزرگی است که در دوره قبل آسیبهای جدی به همراه داشت.
وی افزود: با توجه به تجارب گذشته آن چه که ارتباط با مذاکره با آمریکا همواره باید مدنظر قرار گیرد، بدبین بودن نسبت به طرف غربی است.
دبیر سیاسی دفتر تحکیم وحدت ادامه داد: لذا براساس غیر قابل اعتماد بودن آمریکا اصرار بر اتمام مذاکرات و حصول هر چه سریعتر نتیجه عقلا و منطقا جایز نمیباشد.
خانم جوان تصریح کرد: اینکه برخی آگاهانه یا جاهلانه بیان میدارند هر توافقی بهتر از توافق نکردن است، دروغی است که صرفا موجب تحریک افکار عمومی و تحت فشار قرار دادن تیم مذاکره کننده میشود.
وی گفت: مردم ایران در دوره پیشین مذاکرات نتیجه شتاب زدگی در تصمیم و اجرای برجام را دیدند، از این تنها توافقی میتواند موثر باشد که انجام تعهدات و لغو تحریم نه به صورت صوری و یک جانبه، بلکه به صورت گام به گام صورت پذیرد و با توجه به بدعهدی آمریکا در انجام تعهدات امکان راستی آزمایی طرف مقابل براساس شیوههای مختلف در این دور مذاکرات باید به صورت جدی فراهم گردد.
وی افزود: در مذاکرات پیشین با وجود اجرای کامل تعهدات از سوی ایران، طرف غربی در حالی اقدام به خارج شدن از برجام کرد که به تعهدات خود عمل نکرده بود.
دبیر سیاسی دفتر تحکیم وحدت خاطر نشان کرد: نباید فراموش کرد که در این دور مذاکرات، ایران طلب کار بوده و طرف مقابل باید در جهت پرداخت بدهی پیشین خود اقدام کند.
خانم جوان همچنین گفت: براساس اصل نفی سلطه پذیری، ایران باید در صورتی تضمین کننده پایبندی به تعهدات خود باشد که این تضمین از آن سوی میز مذاکرات نیز داده شود.
تریبون نماز جمعه، جایی برای طرح آلام مردم
عضو اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان مستقل گفت: تریبون نماز جمعه باید جایی برای مطرح شدن دردهای مردم، میدان مطالبه گری و نظارت بر رفتار و عملکرد مسئولان باشد.
سید شایان ابهری سخنران پیش از خطبههای نماز جمعه تهران، با اشاره به بخشهایی از خطبههای مقام معظم رهبری در دهه شصت گفت: در آن زمان نمازهای جمعه مبدا شکل گیری بسیاری از تحولات و تنبهها برای مسئولان بود و مردم با شور و اشتیاق در آن حاضر میشدند و آن را وسیلهای در راستای کسب آگاهیهای سیاسی و اجتماعی میدانستند.
وی همچنین در ادامه با اشاره به بخشهایی از بیانات مقام معظم رهبری در نماز جمعه دهه شصت که فرموده بودند؛ (اجتماعات را این مردم بوجود میآورند، راهپیماییها را اینها بوجود میآورند، بار گرانی بر دوش این هاست، کسی که ثروتش مدیون بیت المال است گرانی را نمیفهمد و آن وقتی هم که میگویند مردم کم مصرف کنید تا گرانی مقداری شکسته شود باز اینها هستند که کم مصرف میکنند، آنها که مصرف شان روز به روز زیاد میشود، بیکاری مال این هاست، گرانی مال اینهاست، سختی مال این هاست، ضرر محاصره اقتصادی مستقیما متوجه توده مردم است آخرش هم آنها پولشان را بخورند و به ریش انقلاب میخندند به این مردمی که برای این انقلاب جان دادند و خون دادند. اینها قابل تحمل است؟) اشاره کرد و افزود: اکنون پس از گذشت سه دهه از آن سالها این پرسش مطرح است که ما با آن نماز جمعه تراز انقلاب خمینی چقدر فاصله داریم و تا چه اندازه توانسته ایم آن اجتماع عبادی سیاسی تراز حکومت دینی را شکل دهیم؟.
وی گفت: در سالهای اخیر با حمایتهای رهبری حکیم، امکان بهره مندی از تریبون نماز جمعه برای طرح دغدغههای دانشجویان از سوی شورای سیاستگذاری ائمه جمعه فراهم شد، متاسفانه برخی به اشتباه تصور میکنند شور و انگیزه مبتنی بر عقلانیت انقلابی فعالان دانشجویی با فضای معنوی نماز جمعه در تعارض است و صراحت در بیان مطالبات عمومی معنویت نماز جمعه را از بین میبرد.
ابهری با تاکید بر این که نباید تصور شود که معنویت نماز جمعه صرفا به بیان برخی موضوعات کلی و مسائل عادی روز حفظ خواهد شد افزود: برخی بیان نکات صریح و بعضا تلخ، اما دلسوزانه درباره بسیاری از موضوعات جامعه را خطرناک میدانند و آن را از مسائل وحدت شکن میخوانند حال آن که خطر آن جاست که ما دهان دلسوزان و فرزندان انقلاب را ببندیم تا در سکوت جوانان انقلابی، ضد انقلاب و رسانههای ایران ستیز همچون مگس بر زخمهای مردم بنشینند.
عضو اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان مستقل اضافه کرد: خطر آن جاست که تریبونهای نماز جمعه به محفلی برای بیان بدیهیات و کلیات جامعه که دردی از این مردم دوا نمیکند تبدیل شود.
وی ادامه داد: آقایان از یاد نبریم که این تریبون این صفوف مردم و این نماز همه ابزار مبارزه است درست مثل آن سلاحی که در دست امام جمعه قرار دارد ابزار مبارزه با بی عدالتی، سرمایه سالاری و سوداگری است.
ابهری گفت: باید به نقطهای باز گردیم که مسئولان برای برقراری و حفظ عدالت در جامعه حاضر بودند و از آسایش و رفاه و امنیت خود بگذرند، نکته مهم آن است که خطبههای نماز جمعه باید تن سواستفاده گران از انقلاب و نامحرمان را بلرزاند و مایه قوت قلب رنج کشیدگان باشد. همواره باید مسیر انقلاب را از وجود نامحرمان و سواستفاده گران پالایش کنیم نامحرمان انقلاب همان افرادی هستند که در این سالها با مردم روراست نبودند و معیشت مردم را به لبه پرتگاه کشاندند.
وی تاکید کرد: کارگران معترض را شلاق زدند و سعی کردند مستضعفین را نسبت به این نظام و انقلاب دلسرد کنند، در دهههای گذشته با اقدامات غیرکارشناسی، بخشی نگری و یا نادیده گرفتن منافع بلند مدت کشور و مدیریت غلط منابع آب، کار را به جایی رساندند که کشاورزان اصفهانی از حق آبه خود محروم بمانند و دشمن با حیله و نیرنگ میان آنان و نظام بدبینی و فاصله ایجاد کند.
این عضو اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان مستقل گفت: نااهلان کسانی هستند که دهه نود را با ناکارآمدی خود به پرعبرتترین دهه پس از انقلاب تبدیل کردند کسانی که تصور میکردند با تکیه بر بیگانگان میشود درد بی عرضگی صاحب منصبان را جبران کرد فرصت خوبی را از دست دادند دشمن را امیدوار و مردم را ناامید کردند.
وی اضافه کرد: ما جوانان فعال در تشکلهای دانشجویی و یا دیگر کنشگران اجتماعی و رسانهای هیچ گاه قاضی نبوده ایم و میدانیم که نباید در جایگاه قضاوت بنشینیم، ولی حتما خود را با افتخار نماینده رنج کشیدگان و شاکیان از بانیان وضع موجود میدانیم.
عضو اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان مستقل با بیان اینکه باید به جوانان انقلابی اجازه داده شود تا در فضای سیاسی و اجتماعی کشور اعتراضات و مطالبات مردم را نمایندگی کنند، گفت: اگر ما میپذیریم که قاضی نیستیم حداقل جایگاه نمایندگی مردم را از ما نگیرید، امکان مطالبه حقوق مردم را از ما نگیرید، امکان فریاد زدن آرمانهای انقلاب ۵۷ و تلاش برای احقاق حقوق مستضعفین را از ما نگیرید.
وی تصریح کرد: ما نمیگوییم معنای عدالت بازی با آبروی افراد و یا طراحی پروژههای پیچیده رسانهای در محافل آلوده است، لیکن معتقدیم باید بر اساس موضوعات مهم و مسائل واقعی به میدان مطالبه گری و نظارت در رفتار و عملکرد مسئولان وارد شد به همین دلیل معتقدیم تریبون نماز جمعه باید جایی برای مطرح شدن دردهای مردم باشد.
ابهری افزود: نماز جمعهای که در تریبون آن از درد و رنج مردم و مستضعفین سخنی مطرح نشود، نماز جمعهای سکولار است، آن نماز جمعهای که امام به آن باور داشت و آن را سنگر انقلاب مینامید.
وی در ادامه با طرح سوالاتی گفت: اگر تریبون نماز جمعه محلی برای بیان مشکلات مردم نیست، بفرمایید محل آن کجاست؟ اگر تریبون نماز جمعه محلی برای فریاد عدالت خواهی و مطالبات به حق مردم نیست، شما بفرمایید محل آن کجاست؟ اگر مشکلات معیشتی، گرانی، تورم و مطالبات محلی در این تریبون فریاد زده نشود، شما بفرمایید کجا مطرح شود؟
وی خطاب به سیاست گذاران افزود: نیازی به فکر کردن به راه حلی برای افزایش حضور جوانان در نماز جمعه آن هم بعد از گذشت سی سال از مطالبه رهبری در این باره نیست، راه حل آن خروج از لاک محافظه کاری است یکی از راههایی که میتواند صفهای نماز جمعه را مثل دهه شصت پرشور کند توجه به چالشهای روز جامعه از جمله مسائل مطلابه جوانان مانند اشتغال، ازدواج و سربازی است که شوربختانه با بی توجهی مسئولان پیشین به بحران تبدیل شده اند و باید برای آنها فکری شود.
عضو اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان مستقل گفت: اگرچه ائمه جمعه در سطح کشور مسئولیت اجرایی ندارند، اما میتوانند ضمن طرح دغدغههای عمومی، جریان عدالتخواه و مطالبه گر را در برابر محافظه کاران و جریانهای فاسد تقویت کنند.
ابهری با اشاره به نزدیکی به ایام ۱۶ آذر هر سال که ایام آزادی بیان و شکستن تفکرهای بسته حاکم بر سیاست گذاری برخی نهادهاست گفت: مطالبه ما از مسئولان امر آن است که مردم را از نمازجمعه حقیقی و جریان ساز در دیگر ایام سال نیز محروم نسازند. برداشتن کامل نردهها میان مردم و مسئولین و پیشنهاد آن صرفا نباید به مناسبت روز دانشجو باشد اطمینان داشته باشید که در صورت ادامه داشتن اینگونه نمازجمعهها روح تازهای در صفوف نماز دمیده خواهد شد و شاهد حضور جوانان در این گردهمایی عبادی سیاسی خواهیم بود کمااینکه در برخی مناطق کشور این تجربه موفق قابل مشاهده است.
وی گفت: لازم به ذکر است که ما پیش از این بارها برای رسیدن به این اهداف آمادگی خود را جهت هر گونه همکاری با شورای سیاستگذاری ائمه جمعه اعلام کردیم.
عضو اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان مستقل در پایان تصریح کرد: ما جوانان انقلابی هر چقدر در این مسیر با ناملایمتی مواجه شویم باز هم از بن دندان به آرمانهای والا و دست یافتنی نهضت خمینی کبیر و رهبر عزیز انقلابی مان باور داریم و به آینده کشور امیدواریم.