اهمیت بخش کشاورزی در اقتصاد کنونی و آینده کشور و نیاز ضروری به درآمدهای ارزی غیرنفتی ناشی از آن، ضرورت توجه به تجارت بخش کشاورزی را امری مسلم می نماید.
به گزارش سرویس پژوهش خبرگزاری صدا وسیما: بخش کشاورزی ایران با برخورداری از حدود ۶/۶ درصد تولید ناخالص داخلی، ۷ /۱۷ درصد اشتغال و ۹ /۵ درصد صادرات غیرنفتی و تأمین کننده حدود ۸۰ درصد مواد غذایی و نیز ۹۰ -۸۰ درصد مواد اولیه صنایع مورد نیاز کشور، جایگاه مهمی در اقتصاد کلان کشور دارد.
کشور با داشتن استعداد بالقوه ۳۷ میلیون هکتار از اراضی قابل کشت، ۱۲۰ میلیون واحد دامی، ۸/ ۸۴ میلیون هکتار مراتع، ۳/ ۱۴ میلیون هکتار جنگل و منابع ژنتیکی غنی، حدود ۲۴۲ میلیارد مترمکعب نزولات آسمانی و ۱۰۴ میلیارد مترمکعب منابع آبهای سطحی و زیرزمینی قابل دسترس، ۲۷۰۰ کیلومتر مرز دریایی در شمال و جنوب و حدود ۲/ ۴ میلیون بهره بردار، برخورداری از نیروی علمی و کارشناسی قابل توجه در بخش کشاورزی و منابع طبیعی و در نهایت تنوع آب و هوایی می تواند با تلفیق و هماهنگی های لازم و نیز ارتقای بهره وری مناسب از منابعی که اشاره شد یکی از الگوهای توسعه جامع کشاورزی در منطقه به شمار آید.
اهمیت بخش کشاورزی در اقتصاد کنونی و آینده کشور و نیاز ضروری به درآمدهای ارزی غیرنفتی ناشی از آن، ضرورت توجه به تجارت بخش کشاورزی را امری مسلم می نماید. در ماههای گذشته با وجود اپیدمی بیماری کووید - ۱۹ در دنیا، بهرغم اینکه برخی کشورها در تامین امنیت غذایی خود دچار مشکل شدند، ایران همچنان توانست بازار مواد غذایی خود را مبتنی بر تولیدات کشاورزی داخلی حفظ کند تا جایی که طی این مدت با کمبود مواد غذایی روبرو نشد.
* صادرات بخش کشاورزی و غذا
نوساناتی که طی سالیان اخیر با تغییرات در سیاست های خارجی کشور و در مقابل سیاست های سایر کشورها در مقابل ایران درخصوص تراز تجاری وجود دارد، درخصوص صادرات بخش کشاورزی نیز تا حدودی مطابقت دارد و ملاحظه می شود که در دوره اجرای برجام صادرات ارزشی وزنی بخش روند افزایشی نسبتاً مداومی را تجربه کرده، اما در فاصله سال های ۱۳۹۷ تا ۱۳۹۸ روند ارزشی صادرات کاهشی شده که در نمودار زیر ملاحظه می شود.
از آبان ماه سال ۱۳۹۸ با تصویب عضویت ایران در موافقتنامه موقت تجارت ترجیحی اوراسیا، صادرات کشور شامل کالاهای کشاورزی به کشورهای این اتحادیه افزایش یافت. همچنین با افزایش صادرات به کشورهای همسایه، روند صادرات بخش در سال ۱۳۹۹ نسبت به سال ۱۳۹۸، به لحاظ وزنی ۲۴ درصد و به لحاظ ارزشی ۷ درصد افزایش یافته است.
متن کامل این مطلب در پیوست قابل دریافت است
پژوهشگر: علی قنبری شیر سوار