رئیس جمهور روسیه با اشاره به ماجرای ادوارد اسنودن افشاگر برنامه جاسوسی گسترده تلفنی و اینترنتی آمریکا، اعلام کرد روسیه هرگز کسی را تحویل نخواهد داد .
به گزارش واحد مرکزی خبر به نقل از خبرگزاری رویترز ، ولادیمیر پوتین با بیان اینکه غربی ها بین خود جاسوسی می کنند ارتباطی به ما ندارد گفت اگر ادوارد اسنودن (پیمانکار سابق سازمان جاسوسی آمریکا) بخواهد در روسیه اقامت کند باید «فعالیت های خود را که به منافع شرکای آمریکایی ما لطمه می زند» متوقف کند.
پیگیری رسوایی جاسوسی آمریکا از دفاتر نمایندگی اتحادیه اروپا در این کشور به اولویت اصلی این اتحادیه تبدیل شده است و مقامات اروپایی واقعا از این ماجرا خشمگین هستند. استیو ایوانز خبرنگار شبکه تلویزیونی بی بی سی عربی در برلین، درباره علت نارضایتی اروپاییها از جاسوسی آمریکا از دفاتر نمایندگی اتحادیه اروپا در این کشور گفت: آنچه باعث نگرانی اروپاییها شده آن است که جاسوسی از دیپلمات ها و شخصیت های سیاسی اروپایی بوده است. این جاسوسی فقط از افرادی که ممکن است با پرونده های تروریستی ارتباط داشته باشند نبوده است، بلکه این جاسوسی شامل دفاتر اتحادیه اروپا در واشنگتن، نیویورک و بروکسل می شود که شخصیت های بلندپایه اروپایی از آنها استفاده می کنند. این مسئله باعث خشم گسترده اروپاییها شده است.
ایوانز افزود: آنگلا مرکل صدراعظم آلمان با صدور بیانیه ای تاکید کرد جاسوسی از متحدان و دوستان قابل قبول نیست و دوره جنگ سرد سپری شده است. بنابراین پیگیری این مسئله در صدر اولویت های اتحادیه اروپا قرار گرفته است و خشم اروپاییها در این مورد جدی است. اگر به مطبوعات آلمانی نگاه کنید، شاهد خشم و نگرانی آنها از این ماجرای جاسوسی خواهید بود. روزنامه «بیلد» محبوب ترین روزنامه در آلمان است که تیتر اصلی این روزنامه این جمله بود که آیا اوباما اجازه جاسوسی از مرکل را داده است؟ اوباما و مرکل ده روز پیش در برلین با یکدیگر دیدار کردند.
خبرنگار بی بی سی خاطر نشان کرد: فکر نمی کنم این ماجرا باعث بحران در روابط آمریکا و اروپا شود، زیرا بین دو طرف اختلاف دائم وجود ندارد. اما بدون شک این ماجرا باعث نوعی سردی در روابط بروکسل و واشنگتن خواهد شد. به ویژه که دو طرف در حال گفتگو در مورد توافقنامه تجاری هستند. شخصیت های سیاسی آلمانی این سوال را مطرح می کنند که آیا امکان امضای توافقنامه تجاری با کشوری که علیه ما جاسوسی می کند وجود دارد؟ وزیر دادگستری آلمان تاکید کرد این جاسوسی ها هیچ ارتباطی به تروریسم نداشته است. این ماجرا باعث بی اعتمادی بین اتحادیه اروپا و آمریکا خواهد شد. آمریکا از شیوه های پیشرفته ای برای نظارت بر نامه های الکترونیکی استفاده می کند. به طور معمول از این شیوه ها باید برای مبارزه با تروریسم استفاده شود، اما استفاده از آنها علیه کشورهایی که خود را متحد آمریکا می دانند عجیب است.
اولاند: آمریکا جاسوسی از اتحادیه اروپا را متوقف کند
فرانسوا اولاند رئیس جمهوری فرانسه دوشنبه از آمریکا خواست به جاسوسی از اتحادیه اروپا بلافاصله پایان دهد و تاکید کرد فرانسه نمی تواند این نوع رفتار را بپذیرد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از لوریان ، اولاند گفت :«ما نمی توانیم این نوع رفتار را بین شرکا و متحدان خود بپذیریم.»
وی در حاشیه سفری به لوریان واقع در غرب فرانسه گفت :« ما می خواهیم این رفتار بلافاصله متوقف شود.»
رئیس جمهوری فرانسه همچنین گفت دلایل و مدارک کافی برای اینکه ما از آمریکا در این خصوص توضیح بخواهیم ، وجود دارد.»
وی گفت :« ما خواستار تایید این اخبار یا توضیحات بیشتر در این خصوص هستیم . ما نمی توانیم پیش داوری کنیم.»
اولاند اعلام کرد بدون اینکه تضمین هایی را در خصوص توقف جاسوسی از اتحادیه اروپا و فرانسه به دست آوریم نمی توانیم با آمریکا گفتگو یا معامله کنیم.»
رئیس جمهوری فرانسه با اشاره به گفتگوهایی که قرار است در ژوئیه بین آمریکا و اتحادیه اروپا درباره ایجاد منطقه بازار آزاد بین دو سوی اقیانوس اطلس آغاز شود گفت :« این مسئله هم برای فرانسه و همه کل اتحادیه اروپا و هم شرکای آمریکا ، صادق است.»
وی گفت :« ما به خوبی می دانیم سامانه هایی به ویژه برای مبارزه با تروریسم وجود دارد که باید کنترل شود اما من فکر نمی کنم سفارتخانه های ما در اتحادیه اروپا این خطر وجود داشته باشد.»
فرانسوا اولاند تصریح کرد از لوران فابیوس وزیر امور خارجه فرانسه خواسته است تا بلافاصله با جان کری همتای آمریکایی خود تماس بگیرید و از او در این خصوص توضیح یا اطلاعات بیشتری را درخواست کند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از لوریان ، وی افزود :« به این ترتیب ، دیداری بین وزیر امور خارجه و سفیر آمریکا وجود خواهد داشت تا به آمریکایی اعلام شود این نوع رفتار بین شرکا و متحدان پذیرفتنی نیست.»