سفیر ایران در سازمان ملل تاکید کرد درباره پیامدهای تجارت غیرقانونی سلاحهای کوچک و سبک و دستیابی افراد غیرمجاز به اینگونه سلاحها نگران هستیم.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما از نیویورک، سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران با موضوع "آثار قاچاق سلاحهای کوچک و سبک بر صلح و امنیت شورای امنیت" در سازمان ملل سخنرانی کرد.
مجید تخت روانچی در این سخنرانی گفت: همانند سایر کشورها، ما نیز در مورد پیامدهای بشردوستانه، اجتماعی، اقتصادی و امنیتی تجارت غیرقانونی سلاحهای کوچک و سبک و دستیابی افراد غیرمجاز به اینگونه سلاحها نگران هستیم؛ برنامه اقدام مقابله با تمام جنبههای تجارت غیرقانونی سلاحهای کوچک و سبک تنها چارچوب جهانی برای پرداختن به چالشهای چند وجهی این پدیده است.
وی افزود: این سند داوطلبانه و غیر الزامآور از نظر حقوقی، که تاکنون نیز تأثیر قابل توجهی در بسیج تلاشهای بین المللی علیه تجارت غیرقانونی سلاحهای کوچک و سبک داشته، همچنان مفید و معتبر است. به عنوان قربانی تروریستهای مورد حمایت خارجی، و مواجه با تهدید جرایم سازمان یافته و قاچاق مواد مخدر مرتبط با قاچاق سلاحهای کوچک و سبک، جمهوری اسلامی ایران برای برنامه اقدام مبارزه با اینگونه سلاحها ارزش زیادی قائل بوده و خواهان تضمین اجرای متوازن، مؤثر و کامل آن از جمله از طریق شناسایی و رفع چالشهای اجرای آن است.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل افزود: همانطور که به روشنی در این برنامه اقدام بیان شده است، دولتها مسئولیت اصلی مبارزه با قاچاق سلاحهای کوچک و سبک در تمام جنبههای آن را بر عهده دارند و بر این اساس، مسئولیت شناسایی مشکلات مرتبط با این چالش و پیدا کردن راههای رفع آنها نیز با دولتها است.
تخت روانچی گفت: برای تضمین اجرای کامل این برنامه اقدام، باید به امکانات و اولویتهای دولتها و مناطق مختلف توجه کرد، و در این زمینه، باید اولویت با ارائه منابع مالی کافی، فنآوری و دانش فنی لازم، از جمله انتقال فنآوریهای مرتبط، به کشورهای در حال توسعه باشد و این اقدام نیز باید مستمر، غیر تبعیضآمیز، غیر گزینشی و بدون قید و شرط و بر اساس درخواست دولتهای ذیربط و با در نظر گرفتن سیاستها و اولویتهای آنان باشد، چون خود برنامه اقدام نیز تصریح کرده است که مسئولیت اصلی تنظیم تجارت سلاحهای کوچک و سبک با دولتها است؛ البته در تمامی تلاشها برای مبارزه با قاچاق سلاحهای کوچک و سبک باید حق هر دولت برای ساخت، صادرات، واردات و حفظ چنین سلاحهایی به شکل کامل مورد احترام قرار گیرد، چون این موضوع از مقتضیات استفاده از حق ذاتی دفاع مشروع است که در ماده ۵۱ منشور سازمان ملل مورد تأیید قرار گرفته است.
وی ادامه داد: طبق برنامه اقدام، قاچاق سلاحهای کوچک و سبک در تداوم و تشدید درگیریها، جابجایی غیرنظامیان، تضعیف احترام به حقوق بینالملل بشردوستانه، ممانعت از ارائه کمکهای بشردوستانه به قربانیان درگیریهای مسلحانه و دامن زدن به جرم و جنایت و تروریسم، نقش دارد، در این رابطه، شورای امنیت اگر در موارد خاص لازم بداند، میتواند آثار قاچاق سلاحهای کوچک و سبک بر درگیری را بررسی نماید، البته دامنه چنین اقداماتی فقط باید به بررسی اثرات نامطلوب جدی قاچاق سلاحهای کوچک و سبک بر درگیری محدود شده و در عین حال این اقدام بدون تضعیف تجارت مشروع اینگونه سلاحها صورت گیرد.
تخت روانچی در پایان گفت: پیدا کردن یک راه حل مناسب و بلند مدت برای چالش چندوجهی قاچاق سلاحهای کوچک و سبک مستلزم اتخاذ یک رویکرد جامع است و این موضوع باید از سوی مجمع عمومی و کنفرانس بازنگری برنامه اقدام مقابله با تمام جنبههای تجارت غیرقانونی سلاحهای کوچک و سبک مورد توجه قرار گیرد.