دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: زیرساخت بسیاری از حوزه ها فرهنگ است و در دوره تحولی شورای عالی انقلاب فرهنگی، اولویت های شورا نیازهای اساسی مردم است.
سید سعیدرضا عاملی در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، افزود: دومین جلسه کارگروه تحول در شورای عالی انقلاب فرهنگی با رویکرد تحول تفکر و اندیشه ای و تحول ساختاری و نهادی و تحول فرآیندی در شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد تا به استناد اسناد قبلی و فعلی شورا طی یک برنامه دو ماهه ظرفیت های جدیدی را برای آرایش قرارگاه علم و فرهنگ کشور فراهم کند.
وی افزود: علت اینکه از تعبیر قرارگاه استفاده می شود یکی بحث فوریت ها است زیرا ما در یک سری از اقدامات عقب هستیم هم در حوزه علم و فناوری که با بوجود آمدن مقوله های مهمی همچون هوش مصنوعی، الگوریتم و قلمروهای مرتبط با آن و حوزه فناوری های یکپارچه باید شیب تندتری در پیش بگیریم زیرا آرایش قرارگاهی در حوزه علم معنی اش راهبری بهینه، پرسرعت کردن و پرکردن خلاء ها است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به پیچیده تر بودن حوزه فرهنگ نسبت به حوزه علم و فناوری گفت: علت اینکه مقام معظم رهبری بر واژه قرارگاه تأکید دارند به علت اقداماتی است که دشمن در حوزه فرهنگ ملی ما انجام می دهد، از طریق تلویزیون های ماهواره ای، از طریق رسانه های اجتماعی، از طریق دام گستری برای اعتیاد جامعه حتی برای مصرف الکل و روابط اجتماعی خارج از ظرفیت های زیبنده یک جامعه اسلامی اقدام می کنند.
دکتر عاملی افزود: وقتی دشمن آرایش قرارگاهی دارد نشستن و نگاه کردن به صحنه؛ خیانت در حق مردم است به همین دلیل ما باید یک آرایش قرارگاهی داشته باشیم تا هم جلوی اقدامات دشمن را بگیریم و هم ظرفیت های مثبت فرهنگ سالم و اسلامی خودمان را فراهم کنیم.
وی با تأکید بر زیرساخت بودن فرهنگ برای بسیاری از حوزه ها گفت: اگر فرهنگ به میدان بیاید مسیر را برای اقتصاد مثبت جامعه، رشد اقتصادی کشور، در حوزه مصرف آب، منابع طبیعی، در حوزه نیازهای اساسی جامعه مثل مسکن، شغل، سلامت و امنیت غذایی می تواند موجبات توسعه کشور را فراهم کند، اینها چون پایه علمی و فرهنگی دارند، طبیعی است که شورای عالی انقلاب فرهنگی از این منظر باید اولویت های خودش را نیازهای اساسی مردم قرار دهد.
دکتر عاملی افزود: بعنوان مثال برای موضوع امنیت غذایی سندی تهیه شده است که 13 جلسه پشتوانه کارشناسی دارد و شاید حدود 30 نهاد در تدوین این سند مشارکت کردند که موضوع اصلی آن در دسترس بودن غذا، فراوانی غذا و تأمین غذا از منابع سرزمینی است، این موضوعی است که به دلیل مبتنی بودن به علم و دانش، شورای عالی انقلاب فرهنگی در آن دخالت کند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: در کارگروه تحول، ما درباره زیرساخت های کافی برای کار قرارگاهی بحث کردیم، مفاهیم محتوایی و کار عملیاتی را تعریف کردیم، الزامات کار قرارگاهی را تبیین کردیم و در دستور کار بعدی شورای عالی انقلاب فرهنگی که فردا برگزار خواهد شد قرار دادیم.
وی ادامه داد: رئیس جمهور هم بر مبنای این نگاه تحولی که مقام معظم رهبری برای شورای عالی انقلاب فرهنگی ترسیم کردند اعلام آمادگی کرده اند که جلسات را از این به بعد به جای دو هفته یکبار بصورت هفتگی برگزار کنیم و بر این اساس فردا نخستین جلسه شورا است که در فاصله یک هفته برگزار می شود و حتی این آمادگی در صحن شورا وجود دارد که اگر لازم باشد به صورت چند روز پیاپی شورای عالی انقلاب فرهنگی به موضوع بپردازد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با تأکید بر اینکه خدمات زیادی در این 37 سال شورای عالی انقلاب فرهنگی انجام شده و این بی انصافی است اگر کسی بگوید کاری صورت نگرفته است، گفت: نزدیک به 80 اساسنامه نهادهای ملی کشور تصویب شده، بیش از 10 سند ملی در شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسیده که سند نقشه جامع علمی کشور، سند مهندسی فرهنگی، سند انرژی های جایگزین و سند علم و فناوری و ستاد داروهای گیاهی و علوم شناختی تنها بخشی از این دستاوردها است.
وی گفت: موضوعی که مسأله تحول را مطرح کرد این است که ما یکسری موضوعات مهم داریم که شاید در سایه روزمرگی ها نادیده گرفته شده است از این رو توجه به آن نظام مسائل فرهنگی اهمیت دارد. نظام مسائل فرهنگی کشور و نظام مسائل فناوری کشور استخراج شده است و همچنین بیانات و احکام امام راحل و رهبری انقلاب از زمانی که ستاد انقلاب فرهنگی در سال 59 تشکیل شد، استخراج شده است و در یک کتاب 300 صفحه ای گرد آمده و مبنای اقداماتی است که در دوران تحولی مدنظر خواهد بود.