گزارش مکتوب؛
هفت خان بازگشایی مدارس در استان همدان
هنوز مدرسهها باز نشده بود که مشکلاتش یکی پس از دیگری سر باز کرد و والدین و دانش آموزان را به هفت خان انداخت.
امسال هم پیش از بازگشایی مدارس باز همان قصه تکراری دریافت وجه غیرقانونی در مدارس گریبان والدین را گرفت و گلایههای والدین از سراسر استان نقل گزارشها وخبرهای پخش شده از مرکز همدان شد.
پول بدهید تا فرزندتان را نام نویسی کنیم!
تقریبا روزی نبود که والدین دانش آموزان برای تهیه گزارش تلویزیونی از دریافت غیرقانونی وجه از در مدارس با صدا و سیما تماس نگیرند.
اما در حالی که بارها مدیرانی، چون یاسر نانکلی معاون پژوهش برنامه ریزی و توسعه منابع اداره کل اموزش و پرورش استان همدان اعلام کردند: "دریافت وجه از سوی مدارس ممنوع است" ، اما آن چیز که ما خبرنگاران میبینیم و میشنویم گلایههای والدین مبنی بر دریافت اجباری وجه و شنیدن این جمله از برخی مدیران و معاونان مدارس است که میگویند پول بدهید تا فرزندتان ثبت نام شود.
محمد پورداوود مدیر کل آموزش و پرورش استان همدان در مصاحبه با خبرگزاری صدا و سیما تقریبا منکر دریافت وجه اجباری از خانوادهها شد و گفت: "دریافت پول بیمه و کتاب که مبلغی ناچیز هم هست ضروری است، اما اینکه اجبار بشوند که بایستی مبالغی را به مدارس پرداخت کنند اگر مشاهد شود پذیرفتنی نیست و برخورد میشود. "
همین صحبت هم برخلاف اصل ۳۰ قانون اساسی است که میگوید: دولت موظف به تامین رایگان وسایل آموزشی وپرورشی مدارس دولتی تا پایان دوره متوسطه است.
کمبود ۲۲۰ هزار معلم در کشور؛
از این معادله حل نشدنی که بگذریم میرسیم به خان بعدی و آن کمبود معلم در مدارس استان است.
گروهی از والدین هم برای اعتراض به معلم نداشتن فرزندانشان در یکی از مدارس استان تجمع کردند. یکی از این والدین گفت: "فرزند من با وجود گذشت چندین هفته از آغاز سال تحصیلی معلم ندارد و مانده ایم که چه کار کنیم."
در همین باره حجت الاسلام احمد حسین فلاحی عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی در بازدید سر زده ازیکی از مدارس شهر همدان با اعتراض معلمان بازنشسته رو به رو شد که میگفتند: "با وجود این همه جوان جویای کار چرا من بازنشسته باید هنوز در حال تدریس باشم،ای کاش از نیروی جوان ومستعد بهره بگیرند."
حجت الاسلام فلاحی با تاکید بر کمبود معلم در مدارس سراسر کشور گفت: "۲۲۰ هزار معلم در مدارس کشور کم داریم و ما در بخش کمیسیون مجلس پیگیر حل این موضوع هستیم. "
در استان همدان نیز هزار و ۸۰۵ فرهنگی بازنشسته شدند، اما تنها مجوز استخدام ۶۸۵ نفر داده شد.
مدیرکل آموزش و پروش استان همدان هم با بیان اینکه با کمبود ۱۲۰۰ معلم در استان رو به رو هستیم گفت: "مسئله استخدام معلمان در اختیار مدیرکل آموزش و پرورش نیست و کار من تنها رایزنی است و از تیرماه تاکنون ده بار مکاتبه کردم و ۵ بار هم بصورت حضوری به وزارتخانه رفتم."
استخدام معلمان در آموزش و پرورش از طریق دانشگاه فرهنگیان، دانشگاه شهید رجایی و آزمون ماده ۲۸ انجام میشود.
معلم ریاضی پا درکفش معلم ورزش میکند؛
تازه همین معلمانی هم که اکنون در حال تدریس هستند؛ گاهی به ناچار پا در کفش دیگر معلمان میکنند؛ مثلا معلم ریاضی گاهی در نقش معلم ورزش ظاهر میشود.
یکی از والدین دانش آموزان روستایی در کبودرآهنگ با تماس با واحد خبر همدان گفت: "مدرسه پسر من و خیلی از مدارس روستایی دبیر ورزش ندارند و به جای او معاون یا دبیر ریاضی و یا دبیران غیر مرتبط این مسئولیت را به عهده میگیرند. "
و باز هم مدیرکل آموزش و پرورش استان در گفتگوی ویژه خبری این موضوع را به شدت رد کرد و اولویت را کلاس درس دانست و گفت: اگر لازم باشد معاون هم باید آموزش را برعهده گیرد!"
این در حالی است که تدریس ورزش یک تخصص است و نیاز به معلم آموزش دیده در این زمینه دارد.
در سال تحصیلی جدید نزدیک به ۲۲ هزار معلم، فرهنگی و کادر آموزشی، وظیفه تعلیم و تربیت ۲۹۱ هزار دانش آموز همدانی را بر عهده دارند که تعدادی از آنها با وجود نیروهای آماده به کار بومی، از استانهای دیگر جذب شدند.
پورداود در این باره گفت: "وزارت آموزش و پرورش مجوز استفاده از معلمان مازاد استانها همجوار در همدان را داده است، اما تلاش مجموعه مدیریتی آموزش و پرورش همدان بهره گیری از نیروهای توانمند بومی است. "
خان دیگر مشکلات در مدارس؛ فرم پوشش ولباس اجباری است؛ خواستهای که برخلاف اساسنامه وزارت آموزش و پرورش است.
مادر یک دانش آموز دختر در همدان در تماس تلفنی با خبر همدان گفت: "شرایط مالی ما اجازه خرید لباس مدرسه را به ما نمیدهد موقعی که دخترم را برای ثبت نام بردم گفتند باید لباس فرم بگیرید! "
بی برنامه بودن تدریس معلمان؛
دو ماه از آغاز سالتحصیلی گذشته، اما برخی از معلمان با وجود فرصت سه ماه تابستان هنوز برنامه مشخص و منظمی برای تدریس ندارند این موضوع از زبان والدین دانش آموزان به گوش ما رسید.
یکی ازاین والدین گلهمند در مصاحبه با ما گفت: "ای کاش در این چند ماه تعطیلی به گونهای برنامه ریزی میکردند تا با شروع مدارس بچههای ما دچار سردرگمی نمیشدند."
کلام پایانی؛
با توجه به اینکه بازنشسته بودن تعدادی ازمعلمان استان از قبل قابل پیش بینی بود انتظار میرفت تا با برنامه ریزی با کمبود معلم روبه رو نمیشدیم.
همین طور در مورد پوشش و لباس فرم دانش آموزان، چون همه مردم از بضاعت مالی مناسبی برخوردار نیستند بهتر بود به جای اجبار از کسانی که دراین زمینه از تمکن مالی خوبی برخوردار هستند برای کمک بهره میگرفتند تا این خانوادهها به مشکل برنخورند.
دروسی چون تربیت بدنی، هنر و قرآن در بسیاری از مدارس دولتی در نبود معلم کارآزموده و متخصص عملا از برنامه و اهداف اصلی خود دور مانده اند.
باتوجه به اینکه مبنای تربیت بدنی از مدارس شکل می گیرد پس لزوم توجه درخور به این موضوع در مدارس اهمیت دارد و باید به امر ورزش نیز نگاهی تخصصی داشت.
در مورد دریافت وجه از والدین دانش آموزان نیز اعلام کردن شماره تلفن پیگری و بیان مشکلات کافی نیست و بهتر است از بازرسیهای بیشتری دراین مورد صورت گیرد.