زنان به عنوان پایههای اصلی خانواده و محور اساسی سلامت، رشد، پویایی و اعتلای خانواده و جامعه هستند؛ از این رو لازم است نگاه ویژهای به سلامت این قشر ایجاد شود.
امروزه رسالت بانوان در تمام عرصههای خدمت به خانواده بیش از هر زمان دیگری آشکار شده است و زنان در نقش مدیران قوی و توانمند قدم در راهی گذاشته اند که آینهی تمام عیار توانمندیهای زن ایرانی است.
روح زنان عجین شده با مسئولیت پذیری
مهارتها و تلاشهای شغلی زنان در شرایط بحران کرونا نشان داده است که زنان از بسیاری از تواناییهای وجودی شان برای مدیریت بحران در خانوادهها و جامعه به نحو احسن استفاده کرده اند.
زن و سلامت بارداری
بزرگترین اتفاق زندگی زن بارداری و زایمان است؛ بارداری و زایمان با وجود ارتقای سلامت روانی ناشی از احساس «مادر شدن» و پرورش کودک در صورت عدم مراقبت سبب فرسودگی زودرس و بروز مشکلات جسمی ناشی از کم خونی، ضعف جسمانی و... مادر میشود؛ بنابراین مراقبتهای باروری سالم، دوران بارداری، مشاوره، تغذیه مناسب در طول بارداری، تزریق واکسنهای ضروری، آرامش روحی روانی، پرهیز از استرسها و... لازم و ضروری است.
همراهی و مشارکت همسران در طول دوران بارداری با مادر ضروری است و سلامت مادر و جنین در گرو همکاری مسؤولانه شوهر است و احساس امنیت زمینه یک زایمان سالم را برای مادر فراهم میکند، بنابراین مشارکت مردان در انجام امور مربوط به آنان بسیار اهمیت دارد.
زنان شاغل و سلامت
از آنجا که زنان شاغل در سنگر خانواده نیز باید تمام و کمال به وظایف خود بپردازند و مانند زنان خانه دار به تمام مسؤولیتهای یک کدبانو عمل کنند و با مخاطرات شغلی نیز در محیط کار رو به رو میشوند؛ همچنین شرایط روحی روانی آنها با مردان متفاوت است بیشتر دچار فرسودگی شغلی میشوند و اثرات مخرب آن را تجربه میکنند.
مخاطرات شغلی یکی از مهمترین عواملی است که در حیطه سلامتی خانمهای شاغل باید به آن توجه شود. فرسودگی شغلی اثرات مخربی بر بهداشت و سلامت روان خانمهای شاغل بر جای گذاشته و موجب میشود مشکلات جسمی نیز در آنان افزایش یابد.
بهترین راهکار به حداقل رساندن مشکلات شغلی خانمها در محیط کار آنان است که باید توسط مدیران طراحی و اجرا شود.
زنان و بهداشت روان
زنان در صورتی میتوانند از سلامت روان برخوردار باشند و خانواده تحت پوشش خود را به خوبی مدیریت کنند که از توانمندیها و امکانات لازم بهرهمند شوند و آرامش روان داشته باشند.
زنان و تغذیه
مصرف گوشت و مواد پروتئینی، استفاده از لبنیات به خصوص شیر به اندازه کافی، گنجاندن سبزی و میوه در سبد غذایی و رعایت الگوی مناسب در هرم غذایی برای زنان ضرورتی اجتناب ناپذیر است؛ زیرا «زنجیره اصلی توسعه» هستند و بی توجهی به آنان جامعه را به عقب افتادگی سوق خواهد داد.
و کلام آخر...
سلامت زنان و تأمین نیازهای جسمی و روحی این قشر جامعه تضمین کننده سلامت نسلهای آینده است؛ چراکه مادر دارای سلامت جسمی و روانی فرزندانی شاداب و سلامت تحویل جامعه میدهد و در نهایت موجب افزایش کارایی و بهره وری نیروهای جوان جامعه خواهد شد؛ در نتیجه در وهله نخست وظیفه زنان است تا هوای سلامتی خود را داشته باشند و در ادامه نیز متولیان و مسؤولان حوزههای مختلف و مرتبط با زنان وظیفه دارند شرایط و امکانات تأمین سلامت زنان را احیا کنند.