استرس، ژنتیک و برخی از بیماریها میتوانند باعث سفید شدن موها شوند، اما با چند تغییر ساده میتوانید روند سفید شدن موها را کُندتر کنید.
به گزارش وب گردي خبرگزاري صدا وسيما؛ موی طبیعی، رنگ خود را از رنگدانهای به نام ملانین میگیرد. نوع و مقدار ملانین تعیین کننده رنگ موی هر کسی است. ملانین در سلولهای ملانوسیت تولید میشود. این سلولها در اصلیترین لایه پوست (عمیقترین) قرار گرفتهاند؛ دقیقا بالای پاپیلای مو (بخش پایینی فولیکول مو).
ملانین دو نوع است: یوملانین (eumelanin) رنگدانه تیرهای است که عامل رنگ موی قهوهای و مشکی است و فئوملانین که رنگدانه قرمز بوده و باعث موهای زرد و قرمز و بلوند (روشن) میشود. مو زمانی روشن میشود که ملانوسیتها یوملانین کمی تولید میکنند.
ملانوسیتها، ملانین را وارد ساقه مو میکنند و رنگی خاص به آن میدهند. با بالا رفتن سن بدن، موها کم کم خاکستری میشوند، زیرا ملانوسیتها کمتر شده و تولید ملانین کاهش مییابد، در نتیجه موی سر و بدن به رنگ خاکستری و نقرهای درمیآید.
موی سفید و ژنتیک
زمان سفید شدن موها بسیار گوناگون است و یکی از علتهای اصلی سفید شدن موها در دهه بیست زندگی، ژنتیک میباشد. سنی که در آن موهای فرد سفید میشود به ژن IRF بستگی دارد و یک واریانت خاص (rs ۱۲۲۰۳۵۹۲) شاخصی برای زود سفید شدن موهاست.
دیگر علتهای سفید شدن موها
علاوه بر ژنتیک، عوامل دیگری هم میتوانند سبب سفید شدن موها شوند از جمله افزایش سن، استرس، کمبود مواد مغذی و بیماریها. این فاکتورها بر عملکرد ملانوسیتها اثر میگذارند و میتوانند با کاهش تولید رنگدانه، زودتر سفید شدن موها را در پی داشته باشند.
ما نمیتوانیم ژنتیکمان را تغییر دهیم و یا جلوی افزایش سن را بگیریم؛ اما میتوانیم تغییراتی را در سبک زندگیمان ایجاد کنیم. اگر دوست دارید سفید شدن موهایتان را به تاخیر بیندازید راهکارهایی وجود دارد. با بررسی رژیم غذایی و سبک زندگیتان شروع کنید تا مطمئن شوید استرس غیرضروری به بدن و ژنهایتان وارد نمیکنید
استرس
استرس روانی از چند طریق میتواند بر ساقهی مو اثر بگذارد. شایعترین عارضه جانبی مرتبط با استرس، تلوژن افلوویوم است که باعث میشود موها سه برابر سریعتر از حد نرمال بریزند. در میانسالی و بعد از آن، موها با رنگ خاکستری رشد میکنند.
کمبود مواد مغذی
کمبود چند ریزمغذی هم میتواند عامل زود سفید شدن موها باشد. پایین بودن ویتامینهای گروه B (اسید فولیک و بیوتین و B ۱۲)، ویتامین D، آهن و سلنیوم با سفید شدن موها در دوران کودکی و جوانی مرتبط است.
سیگار کشیدن
افردی که سیگار میکشند به احتمال زیاد موهایشان زودتر سفید میشود و این را مطالعهای در سال ۲۰۱۳ نشان داده است.
گفته میشود سیگار مانند آلودگی هوا، گونههای واکنشگر اکسیژن را تولید میکند (مولکولهای ناپایدار اکسیژن) که به فرایند بیوشیمیایی تولید ملانین آسیب وارد مینماید.
لک و پیس
لک و پیس یک اختلال خودایمنی است که باعث میشود ملانوسیت از بین برود، زیرا سیستم ایمنی بیش از حد فعال شده و به پوست سر حملهور میشود.
آلوپسی آره آتا
آلوپسی آره آتا یا ریزش موی منطقهای یک اختلال خودایمنی است که باعث میشود در منطقهای از سر موها بریزند، خصوصا موهایی که هنوز رنگ دارند.
این اتفاق ممکن است باعث یک شبه سفید شدن موها شود، زیرا موهای رنگدار میریزند و موهای سفید به چشم میآیند.
بیماریهای تیروئید
تغییرات هورمونی ناشی از مشکلات تیروئید مانند پرکاری تیروئید یا کم کاری تیروئید میتوانند باعث زودتر سفید شدن موها شوند.
نوروفیبروماتوز
نوروفیبروماتوز یک اختلال ژنتیکی است که باعث ایجاد تومورهایی در بافت عصبی و رشد غیرعادی استخوان و پوست میشود.
توبروس اسکلروز
این یک بیماری ژنتیکی نادر است که باعث ایجاد تورموهای خوشخیم در اندامها از جمله مغز و قلب و چشمها و ریهها و پوست میشود و ممکن است با سفید شدن موها ارتباط داشته باشد.
داروها
برخی از داروها میتوانند سبب زودتر سفید شدن موها شوند، مانند کلروکین (مورد استفاده برای مالاریا)، تریپارانول (برای کاهش کلسترول استفاده میشود)، دیکسیرازین (برای درمان انواع اختلالات روانپزشکی استفاده میشود) و داروهای موضعی مانند داروهایی که برای درمان پسوریازیس به کار میروند.
۳ راهکار ساده برای اینکه موهایمان دیرتر سفید شود
- رژیم غذایی برای سلامت موها
شما باید در حد متعادلی از ویتامینها و املاح در رژیم غذایی خود استفاده کنید. ریزمغذیها نقشهای مهمی در متابولیسم سلولی دارند و کمبود آنها میتواند موجب ضعیف شدن موها، سفید شدن موها و ریزششان شود.
ویتامینهای B، D، E و A، مس و آهن و منیزیم و سلنیوم و زینک برای سلامت موها ضروریاند.
- سیگار را ترک کنید
هر نخ سیگار مواد شیمیایی سمی زیادی وارد بدن میکند و این باعث میشود علاوه بر سفید شدن موها، استرس وارد بر سلولها زیاد شده، اکسیژنهای واکنشگر مضری آزاد شده و ریسک انواع بیماریها بالا برود.
وضعیت سلامتی خود را چک کنید
مشکلات تیروئید و کمبود مواد مغذی ممکن است آشکار نباشند، اما علائم و نشانههایی دارند که پزشک میتواند آنها را تشخیص دهد.