راه اندازی کشتارگاه های خراسان جنوبی در حالی درگیر کاغذ بازی های اداری است که روزانه هزاران دام، شتر و شترمرغ از این استان برای کشتار راهی سایر استانها می شود .
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز خراسان جنوبی، این بار قلم به دست میشوم تا از کارآفرین ها و تولید کنندگانی بگویم که تلاش و هدفشان فقط و فقط کمک که مردم است، کسانی که با وجود دغدغه های زیاد دست از تولید برداشت نداشتند و هدف شان تولیدات بیشتر و اشتغالزایی است.
سنش به 40 سال نمی رسد میلیاردها تومان سرمایه را برای اشتغالزایی و کمک به چرخه تولید در استان خود هزینه کرده است، آن هم در شهرستانی کوچک در 30 کیلومتری مرکز استان در 10 کیلومتری شهرستان خوسف، جایی که می توان تلاش هایش را در ساخت کشتارگاه مدرن دام به نظاره نشست.
آقای خیاط سال 1398 بود که اقدام به ساخت این کشتارگاه در زمینی به مساحت 50 هزار متر مربع کرد، واحدی که اگر پیخ و خم
این سرمایه گذار با سرمایه گذاری 70 میلیارد تومانی توانسته است یکی از بزرگترین کشتارگاه های شرق کشور را در شهرستان خوسف بسازد.
به کشتارگاه این کارآفرین رفتیم و ساعتی با آقای خیاز هم قدم شدیم
حمایتی از سوی دولت نشدم
آقای خیاط با اشاره به اینکه این کشتارگاه ظرفیت کشتار روزانه 500 راس دام سبک، 500 راس دام سنگین، 50 نفر شتر و 50 شتر مرغ را دارد می گوید: در این کشتارگاه بروزترین تجهیزات استفاده شده است.
سرمایه گذار کشتارگاه صنعتی خوسف با بیان اینکه اگر طرح ما تکمیل و به پایان برسد در نهایت زنجیره کاملی از کشتار و قطعه بندی خواهیم داشت افزود: بیشتر هزینهها را خودم پرداخت کردم و از سوی بخش دولتی حمایت خاصی نشدم.
خیاط با بیان اینکه تمایل ما بر این است که قدم به قدم و از محل منابع داخلی خودمان تکمیل پروژه را پیش برده و اجرایی کنیم با گلایه از بیتوجهی بخش دولتی به این طرح می گوید: سخن گفتن در مورد حمایت از سرمایهگذاری و تولید و همچنین ایجاد اشتغال در حرف و کلام بسیار آسان است اما مهم این است که ما در عمل بتوانیم این سخنان را عملیاتی کنیم.
راه اندازی کشتارگاه به زودی!!!!
معاون امور عمرانی استاندار خراسان جنوبی تابستان بود در پی گلایه های شدید عشایر این استان مبنی بر نبودن یک کشتارگاه برای خرید دام های آنها روی آتن زنده خبر 20 آمد و قول هایی برای راه اندازی هر چه زودتر مجهزترین کشتارگاه خراسان جنوبی در شهرستان خوسف داد. طرحی که در آن زمان 90 درصد پیشرفت داشت.
چند روز بعد در بازید از این طرح هم فرهادی مجدد قول راه اندازی آن را به زودی داد.
اما گویا قول های مسولان بعد از گذشت 3 ماه عملی نشده است.
این طرح آماده بهره برداری است و هم اکنون تجهیزات آن خاک می خورد .
خیاط می گوید: آماده بهره برداریست و راه اندازی آن نیاز به حمایت و دولتی ها را می خواهد.
مجدد به سراغ معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار خراسان جنوبی رفتیم . فرهادی می گوید: هم اکنون پروانه بهره برداری آن صادر شده و امیدوارم در روزهای آینده شاهد راه اندازی آن باشیم .
در خراسان جنوبی 3 میلیون دام سبک و 70 هزار دام سنگین وجود دارد، دامداران این استان مجبور هستند به علت نبود کشتارگاه
سود کشتار برای دلالان
جمعی از دامداران در فضای مجازی از ما خواستند به سراغ آنها در میدان دام شهر بیرجند برویم .
به میان آنها رفتیم، دامداران خسته از گرانی ها و گله مند از نخریدن دام هایشان و حمایت نکردن از مسولان .
در کنار غرفه ای دست به سر گرفته و اندوهگین در کنار وانت اش نشسته است
تا مرا می بیند می شناسد که خبرنگارم بلند می شود و دستش را تکان می دهد به امید اینکه من بتوانم صدایش را به گوش مسولان برسانم، به سمت او رفتم و با او هم صحبت شدم .
آقای اکبری دامدار است و می گوید: برای فروش دامم به این محل آمدم تا دام خود به واسطه را بفروشم هر چند یک دام هزینه یک کیسه کاه هم نمی شود.
آقای زنگویی هم می گوید: مجبوریم دام خود را به علت نبود کشتارگاه به نازل ترین قیمت بفروشیم.
سود جویی کشتارگاهها مشهد
آقای زنگویی دامدار دیگری اهل خوسف است می گوید: وقتی به مشهد هم دام خود را برای کشتار می بریم قصاب نگاه می کند اگر دام از خراسان رضوی باشد در ابتدا از آنها خریداری می کند بعد به سراغ دامی می آید که از سایر استانها حمل شده است و آن هم گفته می شود داخل راه زیاد بودند آب نخوردند و گوشت آنها سیاه شده است و همین باعث می شود که ارزان از ما بخرند.
غریبی رئیس اتحادیه دامداران خراسان جنوبی هم با گلایه از کم کاری مسولان در تامین خوراک دام دامداران استان می گوید: باید مسولان هر چه زودتر فکری به حال دام و زیرساختهای آن بردارند و هر چه زودتر کشتارگاهها را راه اندازی کنند تا حداقل در این موقعیتی که به دامداران هر روز خسارت وارد می شود بخشی از طریق فروش دامشان جبران شود.
دام های کشتاری بیش از نیاز استان
مدیر کل دامپزشکی خراسان جنوبی هم می گوید: در صورت راه اندازی کشتارگاه در خوسف علاوه بر کشتار دامهای استان
اصغرزاده افزود: میزان دامی که دامداران کشتار میکنند، بیش از نیاز خراسان جنوبی است و از طرفی به علت نبود زیر ساخت گاهی دام را برای کشتار به مشهد، یزد و اصفهان میبرند.
وی با اشاره به اینکه ما در خراسانجنوبی کشتارگاه تمام صنعتی نداریم می گوید: قرار بوده که در خوسف کشتارگاه صنعتی که زنجیره کاملی از بحث کشتار و بسته بندی و انجماد داشته باشد به زودی افتتاح شود ولی در روند کار آن مشکلاتی به وجود آمده است.
اصغرزاده با بیان اینکه هم اکنون در خراسانجنوبی به نوعی در حوزه گوشت دام خامفروشی میشود گفت: در استان این پتانسیل وجود دارد که با فعال شدن یک کشتارگاه صنعتی بقیه زنجیره فرآوری از جمله تولید چرم نیز فعال شود.
سرنوشت تلخ شترداران همانند دامداران
معضل نبود کشتارگاه فقط مختص به دام های سبک و سنگین در خراسان جنوبی نیست، نبود کشتارگاه ویژه شتر هم مشکلاتی را برای پرورش دهندگان آن فراهم کرده است.
آقای حیدری یکی از شترداران شهرستان نهبندان می گوید: شترداران ما باید شتر خود را به نصف قیمت به دلال بفروشد و هیچ سودی نبرد و انگیزی ای هم برای پروار کردن شتر خود نداشته باشد.
شتر دار دیگری می گوید: به علت نبود کشتارگاه شتری که پروار کرده ایم 70 درصد سود آن را دلال می خورد.
در این زمینه مدتی است ستاد اجرایی فرمان امام (ره) در خراسان جنوبی پا به میدان گذاشته است تا با ساخت کشتارگاه به کمک شترداران بیاید.
آقای حسینی مدیر اجرایی طرح هاب شتر در خراسان جنوبی می گوید: اویل آذر کشتار شتر را در کشتارگاهی که هم اکنون در نهبندان در حال ساخت است آغاز می کنیم.
کشتارگاه شترمرغ درگیر کاغذ بازی
اما پرورش دهندگان شتر مرغ خراسان جنوبی هم درگیر نبود کشتارگاه هستند.
آقای عربی یکی دیگر از پرورش دهندگان شتر مرغ می گوید: با تماس زیاد از یک دلال خواهش می کنیم برای خرید شتر مرغ بیاید هنگامی که او مراجعه می کند هر قیمتی که خودش بخواهد قیمت گذاری و خریداری می کند.
مدتی است در همین راستا یکی از سرمایه گذاران خراسان جنوبی پیش قدم شده تا بلکه گرهی از مشکلات پرورش دهندگان شترمرغ استان بر دارد، اما آقای عامری هم درگیر کاغذبازی های اداری شده است.
وی می گوید: برای تکمیل 5 میلیارد تومان درخواست کردم تا بتوانم کشتارگاه تخصصی شترمرغ را راه اندازی کنم برای اجرای طرح من 2 میلیارد تومان مصوب کردند.
آقای عامری افزود: اعلام کردند هم اکنون از 2 میلیارد تومان هم یک میلیارد و 700 میلیون تومان پرداخت خواهیم کرد.
به سراغ مدیر صندوق کارآفرینی امید استان رفتیم.
زنگنه می گوید: اسناد و مدارک این سرماه گذار آماده است و اگر بتوانند در این دو سه روز بقیه را فراهم کنند پول به حساب وی می رود و در نهایت 20 آبان تسهیلات به حساب این سرمایه گذار پرداخت می شود.
متوجه شدیم 20 آبان گذشت و مبلغ مورد نیاز به حساب این کارآفرین پرداخت نشد.
آقای عامری می گوید: گفته اند که باید 170 میلیون تومان پرداخت کنم تا یک میلیارد و 500 میلیون تومان پرداخت شود، این درحالی
مجدد به سراغ مدیر صندوق کارآفرینی امید استان رفتیم، آقای زنگنه همچنان اصرار بر پرداخت آورده 170 میلیون تومانی از سوی این سرمایه گذار را دارد.
زنگنه در پاسخ به سوال ما مبنی بر اینکه چرا این همه سنگ اندازی پیش پای سرمایه گذاران انداخته می شود سکوت می کند و می گوید: تا آورده پرداخت نشود تسهیلات پرداخت نخواهد شد.
بالاخره با پیگیری های خبر صدا و سیمای خراسان جنوبی دو روز بعد از پخش گزارش مبلغ مورد نیاز یعنی همان یک میلیارد و 700 میلیون تومان برای این کشتارگاه پرداخت شد.
حال سوال اینجاست چرا وقتی می شود با یک هماهنگی کوچک سنگهای بزرگ را از پیش روی سرمایه گذاران برداشت اینگونه می شود؟
خراسان جنوبی با وجود خشکسالی ها به همت دامداران و کشاورزانش یکی از استانهای است که توانسته سهم زیادی در تولید گوشت سفید و قرمز در کشور داشته باشد.
از سوی دیگر استان به علت هممرز بودن با کشور افغانستان و نزدیکی به آسیای میانه توانسته بستر مناسبی برای توسعه در صنعت و تجارت ایجاد کند یکی از اقلامی که می تواند خراسان جنوبی در این زمینه سرآمد باشد صادات گوشت چه قرمز و چه سفید است که آن هم ملزم به رفع موانع پیش روی تولید و ایجاد زیرساختهاست که در این زمینه سازمانهای مرتبط با حوزه تولید باید موانع سد راه تولیدکنندگان را برداشته تا شاهد عرضه هرچه بهتر و باکیفیتتر محصولات تولیدی استان به بازار خارجی و داخلی باشیم.
تهیه کننده : زهرا فلاحی نسب