واردات بیش از ۲هزار تُن قاشق و چنگال سالانه از ۱۰کشور دنیا به ایران سبب شد تا صنعت لوازم آشپزخانه وطنی در برابر این آفت شکننده شود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز مازندران، حمایت از تولید یکی از مسائل روز است که در حال حاضر تنها بهعنوان یک شعار باقی مانده، چرا که برخی مسئولان در ادوار مختلف، واردات را تنها راه تنظم بازار و تامین کالاها میدانند، باز هم خسارت بنگاهها و تعطیلی کارخانهها قصه روشنی است که نتیجه آن بر کسی پوشیده نیست.
واردات بی رویه قاشق و چنگال هم از مسائل موجود در بخش تولید کشور بوده که آفت بزرگی برای ساختههای داخلی محسوب میشود، کاهش اشتغال و بروز بحران در واحدهای تولیدی از جمله تبعات منفی این بخش است که باید در برنامه ریزیها مورد توجه قرار گیرد.
خروج میلیونی ارز از کشور با واردات قاشق و چنگال
بنا بر آمار مقدماتی گمرک از تجارت خارجی سال۹۷ واردات بیش از ۲هزار و ۳۰۰تُن قاشق و چنگال باعث خروج حدود ۸میلیون دلار شده است.
این حجم از قاشق و چنگال از ۱۰کشور آلمان، امارات متحده عربی، ایتالیا، هنگ کنگ و چین وارد ایران شده است.
بنا بر آمار بیشترین واردات از کشور چین به میزان بیش از ۲هزار و ۲۵تُن و به ارزش ۷میلیون و ۴۹۷هزار و ۹۰۴دلار صورت گرفته است.
ناصر الدین شاه اولین وارد کننده قاشق و چنگال
ورود قاشق و چنگالهای خارجی به فرهنگ و اداب و رسوم ایران به دوره ناصر الدین شاه برمیگردد و ۱۳۰سالی است که عمده قاشق و چنگالهای بازار داخل را محصولات خارجی قبضه کردهاند.
سالانه ۶هزار تُن سرویس قاشق و چنگال مورد نیاز کشور از کشورهای ایتالیا، آلمان، ژاپن و چین با استقبال مردم وارد آشپزخانههای ایرانیها میشود.
حسن نیا کارشناس ماشین سازی اداره کل صنعت، معدن و تجارت مازندران گفت: ماده اولیه این محصولات استیل است و توان ساخت این ورق در کشور وجود ندارد و ما ناچاریم واردات داشته باشیم.
وی افزود: عمده واردات استیل از کشور کره جنوبی است و به طبع با توجه به نوسانات قیمت مواد اولیه در کشور داریم روی قیمت نهایی این محصولات اثرمیگذارد و قیمت نهایی محصول در کشور بالا میرود.
تولید ملی با اراده ایرانی
۳۵سال قبل آقای محمدی دانیال قدم هایش را برای رسیدن به تولید ملی با اراده برداشت و در یک کارگاه صد متری تنها با ۱۰نیروی کار و ظرفیت تولید هزار قطعه کار را شروع کرده است و هم اکنون برای ۲۸۰نفر مستقیم و ۸۰۰نفر غیرمستقیم اشتغالزایی کرده است.
محمدی مدیرعامل شرکت ناب استیل در شهرک صنعت سلمانشهر گفت: تمام تلاش ما این است مطابق با استانداردهای جهانی و ملی و مطابق با سلایق مصرف کنندگان داخلی و بازار جهانی محصولاتی را تولید کنیم که قطعاً مطابق با نیازها جامعه و رقابت پذیری با بهترین برندهای جهانی باشد.
وی با بیان اینکه هم اکنون توان تولید ۵۰۰تُن یا به حدود ۵میلیون قطعه در سال رسیده است افزود: تولید این محصول با ظرفیت ۲۸۰نفر پرسنل به روزی ۱۵هزار قطعه افزایش یافته است.
محمدی گفت: دورریز مواد اولیه در این واحد صنعتی با بهره گیری از دانش روز ۵۰درصد کاهش یافته، بطوری که ۲۰میلیارد ریال صرفه جویی ارزی به همراه داشته است.
این کارآفرین سلمانشهری که ۲۷بار نمونه ملی در صنعت لوازم خانگی شده است افزود: در سالهای آینده میزان تولید قاشق و چنگال را در این واحد صنعتی به سه برابر افزایش میدهیم.
صادرات سرویس قاشق و چنگال ایرانی به بازار هدف
مدیر بازرگانی شرکت ناب استیل گفت: ۲۵۰نوع طرح و بیش از ۱۵مدل انواع سرویس قاشق و چنگال در این شرکت تولید میشود و به کشورهای آسیای میانه و به کشورهای حاشیه خلیج فارس صادر میشود.
او افزود:به دنبال فتح بازارهای اروپایی هستیم و تاکنون توانستیم نشان سیب سلامت را که برای صادرات به اتحادیه اروپا ضروری است، دریافت کنیم.
یکی از کارگران این واحد صنعتی نیز گفت: این واحد صنعتی از این اینکه برای کشور ارز آوری میکند و تولید را رونق داده و زمینه اشتغال جوانان فارغ التحصیل و جویای کار فراهم کرده است افتخار میکنیم.
چرا قاشق و چنگال خارجی در بازار داخل به وفور یافت میشود؟
با وجود تولید با کیفیت و مناسب چرا بازار داخل هنوز به ۷۵درصد سرویس قاشق و چنگال تولید خارج روی خوش نشان میدهد.
محمدی کارآفرین مازندرانی، با بیان اینکه نرخ بهره بانکی متاسفانه بالا است گفت: تولیدکننده داخل با بهره ۱۸تا۲۰ درصد با مشابه خارجی که دو یا سه درصد است رقابت کند و این کار تولید را دچار مشکل میکند.
یکی از بانوان مازندرانی گفت: ۸۰درصد قاشق و چنگالهای موجود در بازار خارجی هستند و کمتر میتوان در بازار داخلی تولیدات وطنی را پیدا کرد و این مسئله معضلی است.
یکی از فروشندههای سرویس قاشق و چنگال با اشاره به کیفیت این کالا گفت: کیفیت سرویس قاشق و چنگال ایرانی مسلماً بالاتر از خارجی است، اما قیمت تولید داخل بالاتر است.
یکی از مشتریان خرید سرویس قاشق و چنگال نیز گفت: هنگامی که در بازار هم محصول داخل و هم محصول خارجی وجود دارد، اما قیمت محصول داخلی سه برابر محصول خارجی است به طبع مصرف کننده با توجه به وضعیت اقتصادی کشور محصولی که ارزانتر است را خریداری میکند.
افزایش تعرفه واردات سرویسهای قاشق و چنگال
یوسف نژاد معاون امور صنایع اداره کل صنعت، معدن و تجارت مازندران با بیان اینکه دولت در گام نخست افزایش تعرفه واردات سرویسهای قاشق و چنگال را در نظر گرفته است گفت: تعرفه قاشق و چنگال از ۲۶تا۴۰ درصد طراحی شده است و اعمال میشود.
یوسف نژاد با بیان اینکه مباحث نوسانات نرخ ارز و تامین آن با توجه به مشکل ارزی وضعیت را سخت میکند، تصریح کرد: بزرگترین دغدغه بنگاه ما تامین نقدینگی و مواد اولیه مورد نیاز کشور است.
معاون امور صنایع اداره کل صنعت، معدن و تجارت مازندران افزود: هم اکنون هزار و ۸۳۰تُن سرویس قاشق و چنگال مورد نیاز کشور در واحدهای صنعتی استانهای مازندران، بوشهر و زنجان تولید میشود.
آتنا رستمی آله خیلی
خبرنگار سرویس اقتصادی خبرگزاری صداوسیمای مازندران