از ۲۹ آبان تا ۵ آذر، در تقویم رسمی جمهوری اسلامی ایران، هفته بسیج نام گذاری شده است.
بسیج، فهم درست اتحاد، اراده و اخلاص مسلمانان است که با ظهور اسلام تولد یافته و در ملتهای مسلمان رشد کرده است. هوشمندی حضرت امام خمینی رحمه الله و عدالت خواهی میلیونها انسان با ایمان، تنها، تبلور دوباره بسیج در عصر حاضر بود.
آغاز بکار سازمان بسیج
سازمان بسیج یکی از نیروهای پنجگانه سپاه پاسداران به شمار میرود که گردآوری، مدیریت و سازماندهی نیروهای داوطلب مردمی را در راستای اهداف سازمانی، بر عهده دارد.
این نیرو که با نامهای سازمان بسیج مستضعفین یا نیروی مقاومت بسیج هم شناخته میشود در ۵ آذر ۱۳۵۸ به فرمان روح الله خمینی تشکیل شد و پس از تصویب مجلس شورای اسلامی در دی ۱۳۵۹ قانوناً رسمیت پیدا کرد و به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تعلق گرفت.
تشیکلهای سازمان بسیج مستضعفین
بسیج دانش آموزی، بسیج دانشجویی، بسیج جامعه پزشکی، بسیج جامعه مهندسین، بسیج اساتید، بسیج خواهران، بسیج ادارات
بسیج در نگاه امام و رهبری
بسیج میقات پابرهنگان و معراج اندیشه پاک اسلامی است که تربیت یافتگان آن، نام و نشان در گمنامی و بی نشانی گرفته اند. بسیج لشکر مخلص خداست که دفتر تشکل آن را که همه مجاهدان از اولین تا آخرین امضاء نموده اند.
من همواره به خلوص و صفای بسیجیان غبطه میخورم و از خدامی خواهم تا با بسیجیانم محشور گرداند، چرا که در این دنیا افتخارم این است که خود بسیجی ام...
گروههای بسیج دانش آموزی
به اعضای بسیج که در سطح مدارس راهنمایی ایران تحصیل میکنند پویندگان و به اعضای در سطح دبیرستان پیشگامان گفته میشود. عضویتهای بسیج به گروههای زیر تقسیم میگردد:
بسیجی عادی: عموم اقشار معتقد به قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران هستند که پس از گذراندن دوره آموزش عمومی به عضویت بسیج درآمده و سازماندهی میگردند.
بسیجی فعال: آن دسته از بسیجیان عادی داوطلب هستند که واجد شرایط لازم بوده و پس از گذراندن دورههای آموزشی سازمان دهی شده و با سپاه همکاری میکنند.
بسیجیان ویژه: این گروه که به پاسدار افتخاری هم شناخته میشوند افرادی هستند که صلاحیتهای یک پاسدار را دارا میباشند و پس از گذراندن آموزشهای لازم در این زمینه سازماندهی میشوند.
بسیجیان کادر: که بسیجیان فعال پس از گذراندن دورههای خاص به این سطح از عضویت میرسند.
امر به معروف و نهی از منکر در نگاه بسیج
اسلام، روش جلوگیری از نابسامانیهای اجتماعی را امر به معروف و نهی از منکر میداند. قرآن کریم و احادیث معصومان به صراحت بر این فریضه الهی تأکید میکنند و فراموشی آن را آفتی میدانند که سلامت دین و دنیا را به خطر میاندازد و جامعه را به فساد میکشاند.
یکی از وظایف مهم و دقیق بسیج، امر به معروف و نهی از منکر است. بسیج به عنوان نیرویی مردمی، وظیفه دارد با هرگونه فساد و انحراف اجتماعی برخورد کند.
انجام چنین وظیفه حساسی، نیازمند تربیت نیروهای با تجربه و کار آزموده است که شیوههای برخورد درست با متخلفان را بشناسند و با شرایط و موقعیتهای امر به معروف و نهی از منکر نیز آشنا باشند. امروزه، پایگاههای بسیج در سراسر کشور، برنامه منظم و گستردهای را برای آموزش چنین افرادی پیش رو دارند.