عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس بر ضرورت ایجاد منطقه آزاد سرخس و دوغارون برای توسعه روابط اقتصادی با افغانستان تاکید کرد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خانه ملت؛ آقای جلیل رحیمی جهان آبادی در خصوص اهمیت بازگشایی و فعالیت بازارچههای مرزی در راستای شتاب بخشیدن به توسعه اقتصادی کشور، گفت: تبادلات اقتصادی از دو مسیر مبادی رسمی و گمرکات و بازارچههای مرزی صورت میگیرد که فرصتهای زیادی را پیش روی کشورمان قرار میدهد.
نماینده مردم تربتجام و تایباد و باخرز و صالح آباد در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه گمرکات رسمی مقررات مربوط به خودشان را دارند و این مناطق عمدتا در کشورمان مناطق آزاد و ویژه اقتصادی هستند که فعالیت میکنند، اظهار کرد: بازگشایی بازارچههای مرزی مستلزم این است که دو طرف شرایط امنیتی و ... را فراهم کنند و نهایتا اینکه کالایی برای تبادل وجود داشته باشد.
وی با اشاره به اینکه مرز شرقی کشورمان با کشورهای افغانستان و پاکستان است و تبادل تجاری در مبادی مانند میلک و دوغارون انجام میشود، ادامه داد: این مهم در حالیست که بازارچههای مرزی در همه کشور فعال نیست؛ به عنوان مثال در مرز کشورمان با افغانستان حدود ۵ سال است که پیگیر بازگشایی بازارچههای خراسان هستیم، زیرا دولت قبلی افغانستان به دلیل مسائل امنیتی و اقتصادی حاضر به بازگشایی نبود.
این نماینده مردم در مجلس یازدهم با بیان اینکه افغانستان در خیلی از پاسگاههای مرزی خودش نیرو نداشت، افزود: در این میان باید اذعان کرد بخش عمدهای از درآمد دولتها از طریق گمرکات است و فعالیت بازارچههای مرزی درآمد گمرکی را کاهش میدهد؛ بر این اساس دولتهای وابسته به درآمد گمرکی مانند افغانستان تمایلی نشان نمیدهند لذا نتوانسیم طی سالیان گذشته بازارچههای مرزی را فعال کرده و توسعه دهیم.
نماینده مردم تربتجام و تایباد و باخرز و صالح آباد در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه در مرزهای غربی شرایط بازارچههای مرزی متفاوت است، گفت: بازارچههای مرزی در اقلیم کردستان و ترکیه فعالیت میکنند و برخی از معبرهای کوله بری در حال به رسمیت شناخته شدن هستند.
وی اظهار کرد: برای اینکه به نحو مطلوب تری از فرصت مرز استفاده کنیم نیاز به سه اقدام فوری داریم؛ در مرزهای شرقی منطقه آزاد وجود ندارد لذا دولت باید منطقه آزاد سرخس و دوغارون را ایجاد کند که موجب خواهد شد مبادلات اقتصادی کشورمان با افغانستان به ۲ الی ۳ برابر افزایش یابد.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه خیلی از کشورهای جهان پدیده مرز را محو میکنند و به مردم اجازه میدهند با یکدیگر تبادل فرهنگی داشته باشند و کالا جابجا کنند، اما در خاورمیانه به دلایل امنیتی مرز به عنوان دیوار عمل میکند نه فرصت و ظرفیت، خاطرنشان کرد: همچنین بازارچههای مرزی در مرزهای شرقی نیز باید بازگشایی شود و مورد توجه قرار بگیرد؛ در این میان نیز مسیرهای کوله بری و تبادل تجاری در مناطق مرزی تعیین شود.