فعالان اقتصادی افغانستانی که با هدف سرمایه گذاری به ایران آمده بودند در حال ترک ایران هستند، خبر کوتاه و قابل تاملی که رئیس اتاق بازرگانی تهران در نشست بیشت و هشتم هیئت نمایندگان مطرح کرد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما مسعود خوانساری رئیس اتاق بازرگانی تهران گفته آن قدر در حل مشکلاتی مانند گذرنامه، اقامت و مجوز اشتغال تجار افغانستانی تعلل شد که بخشی از آنها ایران را ترک کردند.
این نکته زمانی جالتر میشود که بدانیم هم اکنون ۶۰ درصد صادرات ایران به افغانستان از طریق تجار افغانستانی انجام میشود که در کنار مزیت اشتراک زبانی، فرهنگی و مذهبی میتوان از آن به عنوان ظرفیتی مهم برای سرمایهگذاری در اقتصاد ایران استفاده کرد.
در این بین تجار افغانستانی معتقدند رقبای ایران در جذب فعالان اقتصادی و نخبگان اتباع، مشوقهای بهتری قائل میشوند یعنی در حالی که در ایران بر سر راه فعالیت تجار و بازرگانان افغانستانی، محدودیتهای فراوانی وجود دارد، اما در کشوری مانند ترکیه به راحتی پذیرش میشوند.
به گفته تجار افغانستانی، بالا بودن رقم ۲۵۰ هزار دلار برای سرمایه گذاری یا سپرده گذاری در ازای دریافت مجوز اقامت پنج ساله در ایران، طولانی و دشوار بودن فرآیند اخذ اقامت سه ساله در ایران و طولانی بودن مدت زمان صدور یا تمدید پروانههای اشتغال صادرکنندگان افغانستانی از جمله موانع پیش روی فعالیت اتباع افغانستان در ایران است.
حال که دولت هدف خود را گسترش روابط با همسایگان قرار داده در حوزه تجارت و اقتصاد رسیدن به این هدف با رفع موانع موجود و استفاده بهینه از ظرفیتهای فعالان اقتصادی و صادرکنندگان محقق میشود چرا که افزایش حجم مبادلات با همسایگان یکی از منابع اصلی ارزآوری برای کشور محسوب میشود.