تیمهای حاضر در جام جهانی فوتبال برای رسیدن به این مرحله، رقابت سختی با تیمهای قاره خود و هم گروهیها دارند.
برای شرکت در مسابقات مقدماتی جام جهانی، در ابتدا همهی ۲۱۱ فدراسیون عضو فیفا اعلام آمادگی کردند. این مسابقات از ۶ ژوئن ۲۰۱۹ با رقابت مغولستان و برونئی رسما آغاز شد و نوریمو تسدنبال از مغولستان اولین گل رقابتهای مقدماتی جام جهانی را به ثمر رساند. اما به دلیل همه گیری بیماری کرونا در سال ۲۰۲۰، مسابقات با وقفه بیش از یکسال روبرو شد. کشورهای کره شمالی از حوزه آسیا و سنت لوسیا از حوزه آمریکای شمالی به دلیل همه گیری بیماری کرونا از حضور در ادامه رقابتها انصراف دادند تا مرحله مقدماتی با حضور ۲۰۹ تیم به کار خود ادامه دهد.
سهمیه قارهها:
اروپا ۱۳ تیم
آفریقا ۵ تیم
آسیا ۴/۵ تیم
آمریکای جنوبی ۴/۵ تیم
آمریکای شمالی ۳/۵ تیم
اقیانوسیه ۵/ ۰ تیم
میزبان ۱ تیم
مجموع ۳۲ تیم
مرحله مقدماتی منطقه آسیا AFC
مرحله اول: ۱۲ تیم از رنکینگ ۳۵ تا ۴۶ بصورت حذفی، رفت و برگشت به مصاف هم رفتند تا در نهایت ۶ تیم برنده به مرحله دوم راه پیدا کردند.
مرحله دوم: ۳۴ تیم اول رنکینگ که یکی از آنها قطر میزبان جام جهانی بود (حضور قطر جنبه تشریفاتی داشت) و ۶ تیم راه یافته از مرحله اول در ۸ گروه ۵ تیمی قرار گرفتند و در نهایت ۸ تیم اول و ۴ تیم از بهترین تیمهای دوم به مرحله سوم راه پیدا کردند.
مرحله سوم: ۱۲ تیم راه یافته از مرحله دوم با قید قرعه و بر اساس رنکینگ در دو گروه ۶ تیمی قرار گرفتند. در نهایت ۲ تیم اول هر گروه مستقیما به جام جهانی صعود خواهند کرد.
مرحله چهارم: تیمهای سوم جدول A و B، در یک رقابت رفت و برگشت باید به مصاف یکدیگر بروند تا برنده این بازی وارد مسابقه حذفی کنفدراسیونها شود که هنوز مشخص نشده نماینده آسیا باید به مصاف نماینده کدام قاره برود.
مرحله مقدماتی منطقه آفریقا CAF
مرحله اول: ۲۸ تیم از رنکینگ ۲۷ تا ۵۴ با یکدیگر به صورت رفت و برگشت به رقابت پرداختند تا در نهایت ۱۴ تیم برنده راهی مرحله دوم شدند.
مرحله دوم: ۲۶ تیم از رنکینگ ۱ تا ۲۶ به همراه ۱۴ تیم راه یافته از مرحله اول در مجموع ۴۰ تیم در ۱۰ گروه ۴ تیمی بصورت دورهای رفت و برگشت به مصاف یکدیگر میروند تا ۱۰ تیم صدرنشین به مرحله سوم راه پیدا کنند.
مرحله سوم: ۱۰ تیم بصورت حذفی (رفت و برگشت) به مصاف یکدیگر میروند تا ۵ برنده نهایی راهی مسابقات جام جهانی شوند.
مرحله مقدماتی منطقه آمریکای شمالی، مرکزی و حوزه دریای کارائیب CONCACAF
مرحله اول: تیمهای رنکینگ ۶ تا ۳۵ در مجموع ۳۰ تیم در ۶ گروه ۵ تیمی بصورت تک بازی و دورهای به مصاف یکدیگر رفتند و تیمهای صدرنشین به مرحله دوم راه پیدا کردند.
مرحله دوم: ۶ تیم راه یافته از مرحله اول بصورت حذفی به مصاف یکدیگر رفتند تا در نهایت ۳ تیم راهی مرحله سوم شدند.
مرحله سوم: ۳ تیم راه یافته به این مرحله در کنار آمریکا، مکزیک، جامائیکا، کاستاریکا و هندوراس قرار گرفتند. ۸ تیم باید بصورت دورهای و رفت و برگشت به مصاف یکدیگر بروند تا در نهایت ۳ تیم نخست مستقیم راهی جام جهانی شوند. تیم چهارم نیز وارد مسابقه حذفی کنفدراسیونها میشود که هنوز مشخص نشده باید به مصاف نماینده کدام قاره برود.
مرحله مقدماتی منطقه آمریکای جنوبی CONMEBOL
۱۰ تیم در یک جدول و بصورت دورهای با یکدیگر مسابقه خواهند داد تا در نهایت ۴ تیم اول جدول بصورت مستقیم راهی جام جهانی شوند. تیم پنجم نیز وارد مسابقه حذفی کنفدراسیونها خواهد شد که هنوز مشخص نشده نماینده آمریکای جنوبی باید به مصاف نماینده کدام قاره برود.
مرحله مقدماتی منطقه اقیانوسیه OFC
مسابقات ابتدا میبایست در ۲۰ سپتامبر ۲۰۲۰ آغاز میشد، اما به دلیل همه گیری کرونا به تعویق افتاد. سپس کنفدراسیون فوتبال اقیانوسیه مارس، ژوئن و سپتامبر ۲۰۲۱ را برای مراحل گروهی، حذفی و فینال در نظر گرفت، اما باز هم به دلیل مخالفت دولتهای منطقه اقیانوسیه برگزاری مسابقات به تعویق افتاد و در نهایت مقرر شد در ماه مارس سال ۲۰۲۲ رقابتهای انتخابی اقیانوسیه در کشور قطر برگزار شود. تیم برنده فینال در این منطقه وارد مسابقه حذفی کنفدراسیونها خواهد شد که هنوز مشخص نشده باید به مصاف نماینده کدام قاره برود.
مرحله مقدماتی منطقه اروپا UEFA
مرحله اول: ۵۵ تیم در ۵ گروه ۵ تیمی و ۵ گروه ۶ تیمی قرار گرفتند. فرانسه، بلژیک، ایتالیا و اسپانیا به علت حضور در مرحله پایانی لیگ ملتهای اروپا (UEFA Nationas League) در گروههای ۵ تیمی قرار گرفتند. ۱۰ تیم صدرنشین گروههای دهگانه بصورت مستقیم به جام جهانی صعود میکنند.
مرحله دوم: ۱۰ تیم دوم گروههای دهگانه به همراه دو تیم برتر رتبه بندی کلی لیگ ملتهای اروپا که در بین ۱۰ تیم اول و دوم گروههای دهگانه نباشند، به عنوان ۱۲ تیم مرحله حذفی شناخته خواهند شد. این ۱۲ تیم ابتدا به قید قرعه و بصورت حذفی و تک بازی به مصاف یکدیگر میروند. سپس ۶ تیم برنده به قید قرعه، مجدد به صورت تک بازی و حذفی به مصاف یکدیگر میروند تا در نهایت ۳ تیم برتر راهی مسابقات جام جهانی شوند.