ناسا میگوید با استفاده از روشی جدید، سیارهای کشف کرده که دور دو ستاره در حال گردش است.
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، ناسا با استفاده از یک روش بیسابقه، سیاره جدیدی کشف کرده که دور دو ستاره در حال گردش است. پژوهشگران توانستند با استفاده از ماهواره نقشه بردار فراخورشیدی گذران (TESS) این سیاره را به مراتب سریعتر از گذشته کشف کنند.
سیاراتی که دور دو ستاره میگردند -از نظر علمی با نام «سیارات دو دویی» شناخته میشوند- زمانی فقط در داستانهای علمی-تخیلی و تنها در نظریهها پیدا میشدند اما محققان با فعالیت ماهواره نقشهبردار فراخورشیدی گذران و [تلسکوپ] قبلی آن یعنی تلسکوپ فضایی کِپلر، ۱۴ مورد از چنین اجرام آسمانی را کشف کردند.
کشف چنین سیاراتی با در نظر گرفتن پیچیدگی اضافی [حاصل از] گردش دور دو ستاره در مقایسه با سیارات معمولی، میتواند بهطور ویژه دشوار باشد و جستوجوی آنها ممکن است زمان بیشتری ببرد اما روش جدید که جزئیات آن در مقالهای در «مجله آسترونومیکال» (Astronomical Journal) منتشر شده است، به محققان اجازه میدهد این کار را با سرعت بیشتری انجام دهند.
نادر حقیقیپور، دانشمند موسسه علوم سیارهای و نویسنده مقاله، میگوید: «شناسایی سیارات دو دویی از شناسایی سیاراتی که دور ستارگان واحد میگردند، بهمراتب پیچیدهتر است.»
«برای تعیین دقیق مدار یک سیاره، [رصدِ] حداقل سه رخداد گذر لازم است. این کار زمانی که سیاره دور یک سامانه ستارهای دوتایی در گردش است، دشوار میشود، زیرا گذرها در بازههای زمانی یکسانِ همان ستاره، رخ نخواهند داد. سیاره ممکن است از مقابل یک ستاره گذر کند و سپس پیش از گذر دوباره از ستاره اول، از مقابل ستاره دوم عبور کند.»
این کار نه تنها دشوار که زمانبر است. مدارهای سیارههای دو دویی از ستارههای دوگانه آنان بسیار طولانیتر است. از این رو، پژوهشگران باید زمان طولانیتری را برای [رصدِ] آن سه رخداد گذر صرف کنند. با اینحال، مقاله جدید نشاندهنده راهی است که سرعت این کار را بهشدت افزایش میدهد. معمولا این واقعیت که ماهواره نقشهبردار فراخورشیدی گذران (TESS) به مدت ۲۷ روز فقط یک قسمت مشخص از آسمان را رصد میکند، چنین مشاهداتی را ناممکن میکند؛ اما یافتههای جدید نشان میدهد که در عمل فقط به ردیابی و شناسایی دو گذر نیاز است.
حقیقیپور که پایهگذار گروه پژوهشی سیارات دو دویی ماهواره نقشهبردار فراخورشیدی گذران است، میگوید: «تیم ما توانست نشان دهد که بهرغم بازه زمانی کوتاه رصدی، هنوز امکان شناسایی سیارات دودویی با استفاده از ماهواره نقشهبردار فراخورشیدی گذران وجود دارد. این سیاره جدید گواهی بر درستی، کاربردی بودن و موفقیت روش ابداعی ما است. این کشف نشان میدهد که روش ما کار میکند و قادر خواهد بود سیارات بسیار دیگری را پیدا کند.»
منبع: ایندیپندنت