رییس اداره فرش سازمان صمت زنجان: زمان کوتاه پیمان سپاری ارزی مهمترین و موثرترین عامل کاهش فروش و صادرات فرش دستباف زنجان است.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری صداوسیمای مرکز زنجان؛ رییس اداره فرش سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان گفت: زمان کوتاه پیمان سپاری ارزی مهمترین و موثرترین عامل کاهش فروش و صادرات فرش دستباف زنجان است.
محسن جعفری افزود: در پیمان سپاری ارزی، تاجر و صادر کننده، تعهد و پیمانی با دولت میبندد که تا ۶ ماه یا یک سال، ارز حاصل از فرشی را که صادر میکند، به ریال تبدیل کند به این معنی که دلار را به سیستم بانک مرکزی برگرداند و ریال بگیرد.
وی یادآورشد: هر فردی اگر ارز کالایی را که صادر میکند، به موقع به شبکه بانکی برنگرداند، مشمول مجازات میشود و این امر تاثیر عکس بر صادرات رسمی فرش دستبافت زنجان داشته است.
رییس اداره فرش سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان بابیان اینکه قبلا زمان پیمانسپاری برای همه کالاها ۳ ماه بود و فرش هم از این قاعده مستثنی نبود، گفت: شرایط تولید و فروش فرش دستبافت نسبت به سایر کالاها متفاوت است چراکه کالای لوکس محسوب میشود و اینگونه نیست که بعد از رسیدن به مقصد، بلافاصله به فروش برسد.
جعفری افزود: فرشی که برای صادرات به تاجری فروخته میشود احتمال دارد ۶ ماه تا یک سال در نمایشگاه یک فروشگاه بماند و فروش یا صادرات آن، حتی تا ۲ سال هم طول بکشد.
رییس اداره فرش سازمان صمت استان زنجان با اشاره به اینکه، مدت زمان کم برای پیمانسپاری به صادرات فرش دستبافت ضربه میزند به همین دلیل اعتراضاتی برای اصلاح این رویه شد، گفت: با پیگیریهایی که از مرکز فرش انجام شد، در نهایت موفق شدند آن را از ۳ ماه به ۶ ماه افزایش دهند.
جعفری با تاکید بر اینکه لازم است در خصوص بعضی از کالاهای لوکس مانند فرش دستبافت، تصمیمات ویژه مثل افزایش زمان پیمانسپاری، انجام گیرد اظهار داشت: با وجود همه مشکلات پیش روی تجار، صادرات فرش کم و بیش انجام میشود، اما این کالای با ارزش به صورت غیررسمی و قاچاق و بیشتر از طریق لنج و ... به سایر کشورها صادر میشود.
رییس اداره فرش سازمان صمت استان زنجان، به برخی دیگر از عوامل موثر بر کاهش صادرات فرش دستبافت هم اشاره کرد و افزود: از زمانی که افزایش نرخ دلار اتفاق افتاد و پیمانسپاری ارزی، برای صادرات کالاهای ایرانی از جمله فرش کلید خورد، صادرات فرش دستبافت تحتالشعاع تصمیمات مسوولان قرار گرفت.
جعفری با بیان اینکه تحریمها هم از سوی دیگر بر فروش فرش دستبافت تاثیر گذاشته است، گفت: اثر تحریمها در بحث نقل و انتقال پول، مطرح میشود و همه این موارد دست به دست دادند تا صادرات فرش دستبافت در یکی ۲ سال گذشته، کاهش پیدا کرد.
جعفری تصریح کرد: از سوی دیگر کاهش درآمد خانوارها به لحاظ کاهش ارزش پول ملی، حتی فروش داخلی فرش را هم تحت الشعاع قرار داده است.
رییس اداره فرش سازمان صمت استان زنجان برای خروج از وضعیت رکود فرش دستبافت، پیشنهادی هم داشت و آن افزایش مدت زمان پیمانسپاری ارزی است که برای فرش دستبافت، حداقل ۱۸ ماه تا ۲ سال باشد.
وی افزود: علاوه بر این مشکلات، محدودیتهایی هم برای مجموع صادرکنندگان کالا وجود دارد که خواسته فرشبافان این است که این محدودیتها مشمول تجار فرش نشود.
جعفری با بیان اینکه در بحث قاچاق فرش دولت نیز متضرر میشود، خاطرنشان کرد: در این موارد حقوق دولتی که از محل صادرات از مبادی رسمی از صادرکنندگان گرفته میشود، از کف دولت میرود.
وی با بیان اینکه قبل از تحریم فرش دستبافت ایران توسط آمریکا، سالانه ۱۳۰ میلیون دلار صادرات مستقیم فرش دستبافت به خود آمریکا داشتیم، افزود: در این خصوص جزئیات آماری نداریم، چون صادرکنندگان مشخص نمیکنند فرشی را که صادر میکنند بافته شده در زنجان یا استانهای دیگر است.
جعفری افزود: زمانی که صادرات فرش رونق داشت، صادرات فرش دستباف کشور سالانه ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیون دلار و سهم استان زنجان از این میزان بین ۱۸ تا ۱۹ میلیون دلار بود.
رییس اداره فرش صمت زنجان، گفت: زمانی که صادرات فرش دستبافت در سطح کشور کاهش پیدا کرد، به حدود ۳۵۰ میلیون دلار رسید که سهم استان زنجان هم به ۱۲ تا ۱۳ میلیون دلار کاهش یافت.
به گفته وی هم اکنون بر اساس آخرین آمار رسمی سهم استان زنجان از صادرات فرش دستبافت سالانه حدود ۷ میلیون دلار است.