چالش های جوانان امروزی و راهکارهای طلایی امام حسن عسکری (ع)
ضرورت آشنایی نسل امروز به ویژه جوانان با شاخصههای ناب اسلامی برکسی پوشیده نیست. در جهان امروزی، دشمن با استفاده از پیشرفتهترین ابزارها و مدرنترین فناوریها درصدد جذب نیروی متدین و جوان کشور و در نهایت گرفتار کردن آنان در گرداب گمراهی است.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، دامهای آنان هر روز پیچیدهتر و نیرنگ آنان برندهتر میشود؛ بنابراین چالشی که نسل امروز با آن مواجه است امتحان بزرگی است که قبولی در آن آرمانی متعالی است.
شاید به جرأت بتوان گفت تنها راه قرارگرفتن جوانان درمسیر مستقیم و عبور از موانع متعدد زندگی و رسیدن به اهداف متعالی، شناخت انسانهای کامل و عمل به سیره آن هاست. بدون شک، ائمه اطهار علیهم السلام با دارا بودن جامعترین و کاملترین صفات انسانی، بهترین الگو برای نسلهای امروزی میباشند؛ بنابراین آشنایی با زندگی نامه و توصیههای این بزرگواران، بهترین راه برای فراگیری راه و رسم زندگی صحیح و اسلامی میباشد.
چالشهای جوانان امروزی و راهکارهای طلایی امام حسن عسکری علیه السلام
۱) در تکاپوی رسیدن به موفقیت:
در طول تاریخ، بشر همواره به دنبال پیشرفت و رسیدن به قلههای موفقیت بوده است. در این مسیر پر پیچ و خم، عدهای با انتخاب راه صحیح و مشورت با اهل خبره قدم به قدم به اهداف خود نزدیکتر شده و در نهایت، قلههای رشد و پیشرفت را یکی پس از دیگری فتح میکنند، اما عدهای دیگر با انتخاب الگوهای ناصحیح تنها چیزی که عایدشان شده است عمر از دست رفته شان است که سرمایه اصلی زندگیشان میباشد.
با تامل در زندگی انسانهای موفق به این نتیجه رسیدیم که رمز موفقیت آنان عمل به این نکته طلایی است.
امام حسن عسکری علیه السلام در ضمن روایتی با بیان این راهکار، راه رسیدن به اهداف متعالی را برای انسان هموارتر کرده و شاه کلید موفقیت را بیان کرده اند. ایشان فرمودند: «عَلیکُم بِالفِکرِ فَاِنَّهُ حَیاة قَلب البَصیر وَ مَفاتیحُ اَبوابِ الحِکمَةِ؛ [۱]بر شما باد به اندیشیدن! پس به حقیقت، تفکر موجب حیات و زندگی دلِ آگاه و کلیدهای دربهای حکمت است.»
عنصر اساسی تمام پیشرفتهای بشر در جهان هستی بر پایه اندیشه و تفکرصحیح و خلاقانه است. دعوت صریح قرآن کریم به تفکر وتوصیه پیامبران و امامان معصوم بر این امر نشان از اهمیت والای این امر مهم است. امام حسن عسکری علیه السلام با معرفی این حلقه مفقوده به نسلهای آینده، گویا درصدد بیان این نکته بوده اند که پشتوانه رسیدن به اهداف متعالی، تفکر و اندیشه بوده و افرادی که از این امر غفلت میکنند معمولا با شکست روبرو میشوند.
۲) پشت گوش انداختن حقایق:
یکی از معضلاتی که جوانان امروزی با آن دست و پنجه نرم میکنند، رسیدن به خواستهها و آرزوهای درازی است که دستیابی به برخی از آنان عمر حضرت نوح را میطلبد. عدهای چنان سرگرم رسیدن به این اهداف دنیایی میشوند که اصل و اساس خلقت خود را فراموش کرده و حقایق هستی را به دست فراموشی سپرده اند. امام حسن عسکری علیه السلام با گوشزد کردن حقایق پیش رو سعی در آگاه ساختن مردم داشته و نقشه صحیح راه را ترسیم مینمایند.
ایشان فرمودند: «إِنَّکُمْ فِی آجَالٍ مَنْقُوصَةٍ وَ أَیَّامٍ مَعْدُودَةٍ وَ الْمَوْتُ یَأْتِی بَغْتَةً مَنْ یَزْرَعْ خَیْراً یَحْصُدْ غِبْطَةً وَ مَنْ یَزْرَعْ شَرّاً یَحْصُدْ نَدَامَة؛ [۲]همانا شما انسانها در یک مدّت و مهلت کوتاهی به سر میبرید که مدّت زمان آن حساب شده و معیّن میباشد و مرگ، ناگهان و بدون اطلاع قبلی وارد میشود و شخص را میرباید، پس متوجّه باشید که هرکس هر مقدار در عبادت و بندگی و انجام کارهای نیک تلاش کند ـ فردای قیامت ـ غبطه میخورد که چرا بیشتر انجام نداده است و کسی که کار خلاف و گناه انجام دهد پشیمان و سرافکنده خواهد بود.»
۳) آرزویی دست یافتنی:
یکی از دغدغههای جوانهای متدین امروزی، رسیدن به خداوند متعال و مقامات عالیه است. عدهای در این مسیر با توسل به توهمات و خیالات پوچ نه تنها به هدف خود نمیرسند بلکه با قرار گرفتن در گودال شبهات به تباهی کشیده میشوند. بهترین راهکار برای نیل به مقصود، تمسک به اهل بیت علیهم السلام است.
امام حسن عسکری علیه السلام با درک این نیاز در صدد پاسخ آن بر آمده اند: «إنّ الْوُصُولَ إلَی اللهِ عَزَّ وَ جَلَّ سَفَرٌ لا یُدْرَکُ إلاّ بِامْتِطاءِ اللَّیْلِ؛ [۳]همانا رسیدن به خداوند متعال و مقامات عالیه یک نوع سفری است که حاصل نمیشود مگر با شب زنده داری (و تلاش در عبادت و جلب رضایت او در امور مختلف.)»
ایشان در روایت دیگری با ارائه تعریفی جامع از کلمات رایج بین مردم بهترین دستورالعمل را در اختیار پیروان خود قرار میدهند و میفرمایند: پارساترین مردم آن کسی است که از موارد گوناگون شبهه و مشکوک اجتناب و دوری نماید؛ عابدترین مردم آن شخصی است که قبل از هر چیز، واجبات الهی را انجام دهد؛ زاهدترین انسانها آن فردی است که موارد حرام و خلاف را مرتکب نشود؛ قویترین اشخاص آن شخصی است که هر گناه و خطائی را ـ در هر حالتی که باشد ـ ترک نماید. [۴]پی نوشت:
[۱]بحارالانوار، ج ۸، ص ۱۱۵
[۲]تحف العقول، ص: ۴۸۹
[۳]بحارالانوار، ج ۷۸، ص ۳۷۹
[۴]خصال، ج ۱، ص ۱۶
نویسند: سیدمحمدجواد سایبان.