سفیر و نماینده دائم کشورمان در سازمان ملل تاکید کرد جهان باید در برابر اقدامات غیر قانونی رژیم صهیونیستی و تهدیدات علیه صلح و امنیت منطقهای هوشیاری کامل داشته باشد.
به دنبال چند دور مذاکره بر سر پیشنویس قطعنامه ارائه شده از سوی استرالیا در کمیته ویژه سیاسی و استعمارزدایی و تصویب اجماعی آن در مجمع عمومی سازمان ملل متحد، جمهوری اسلامی ایران توانست جایگاه خود را از وضعیت «ناظر» در این نهاد علمی برجسته بینالمللی به «عضویت کامل» ارتقاء بخشد.
با توجه به محدودیتهای مرتبط با فرآیند پیوستن به این کمیته علمی که عمدتاً در اختیار کشورهای بلوک غرب است، جمهوری اسلامی ایران اقدامات و رایزنیهای دیپلماتیک خود را از نشست شصت و ششم مجمع عمومی در سال ۲۰۱۱ آغاز نمود و در نهایت پس از چندین دور مذاکره طی سالهای اخیر، عضویت دائم و کامل کشورمان در نشست مجمع عمومی امسال به تصویب رسید.
در قطعنامه مصوب امسال از کشورمان دعوت شده است تا با حضور یک دانشمند هستهای در نشستهای آنسکر مشارکت نماید.
کمیته علمی سازمان ملل متحد درباره تأثیرات تشعشعات اتمی (آنسکر) بر اساس قطعنامه ۹۱۳ (x) در ۳ دسامبر ۱۹۵۵ و با هدف جمعآوری و ارزیابی اطلاعات در مورد تشعشعات اتمی که انسانها در معرض آن قرار میگیرند و تأثیرات احتمالی چنین مواجهههایی تشکیل شد.
این کمیته در ابتدا متشکل از دانشمندان ارشد ۱۵ کشور عضو سازمان ملل متحد، یعنی آرژانتین، استرالیا، بلژیک، برزیل، کانادا، چکسلواکی، مصر، فرانسه، هند، ژاپن، مکزیک، سوئد، بریتانیا، ایالات متحده آمریکا و اتحاد جماهیر شوروی بود.
دو گزارش اساسی اولیه آنسکر که در سالهای ۱۹۵۸ و ۱۹۶۲ به مجمع عمومی ارائه شد، زمینههای علمی را ایجاد کردند که بر اساس آن معاهده منع آزمایش نسبی در مورد منع آزمایش سلاح هستهای در جو در سال ۱۹۶۳ مذاکره و امضا شد.
در طول دهههای بعد، آنسکر به مرجع رسمی بینالمللی در مورد سطوح و اثرات تشعشعات اتمی تبدیل شد که برای اهداف صلحآمیز از جمله مصارف پزشکی و همچنین نظامی و برگرفته از منابع طبیعی و همچنین ساخت بشر استفاده میشود و از اینرو عضویت در این نهاد عالیرتبه بینالمللی بسیار حائز اهمیت است.
آنسکر همچنین به شکل منظم وضعیت سلامت بازماندگان بمباران اتمی ژاپن در سال ۱۹۴۵ و سایر گروههای در معرض آن را به همراه پیشرفتهای علمی درباره آثار مثبت تشعشعات هستهای برای سلامتی افراد را ارزیابی میکند.
این ارزیابیها شامل بررسی اثرات سرطانی و غیر سرطانی تشعشعات هستهای؛ اثرات آن بر سیستم ایمنی؛ و پاسخهای سلولی به قرار گرفتن در معرض تابش میشود.
همچنین بررسیهایی نیز در مورد مواجهههای پزشکی، عمومی و شغلی ازجمله قرار گرفتن در معرض تشعشعات ناشی از حوادث، اثرات حادثه چرنوبیل، و اثرات تشعشع بر موجودات زنده غیر انسانی جزء فعالیتهای این مرجع رسمی است.
در حال حاضر ۲۷ کشور (آرژانتین، استرالیا، بلاروس، بلژیک، برزیل، کانادا، چین، مصر، فنلاند، فرانسه، آلمان، هند، کرهجنوبی، اندونزی، ژاپن، مکزیک، پاکستان، پرو، لهستان، روسیه، اسلواکی، اسپانیا، سودان، سوئد، اوکراین، انگلستان و ایالات متحده آمریکا) عضو دائم این کمیته بوده که با تبدیل عضویت چهار عضو ناظر (ایران، نروژ، الجزائر و امارات متحده عربی)، تعداد اعضای دائم آنسکر به ۳۱ عضو افزایش پیدا میکند.
در همین حال سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل پس از عضویت ایران در کمیته تاثیرات تشعشعات اتمی گفت: ایران برای کار علمی این کمیته و اهداف آن اهمیت بسیار قائل است و با توجه به مقاصد صلح آمیز فناوری هستهای در تولید برق و کشاورزی و صنعت و پزشکی؛ نقش این کمیته علمی و ارائه مبانی دقیق برای محافظت از عموم مردم در برابر تشعشعات ضروری است.
مجید تخت روانچی همچنین از تلاش هیات جمهوری اسلامی ایران برای تقویت و ارتقای کار این کمیته علمی خبر داد.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل در پاسخ به ادعاهای واهی نماینده رژیم صهیونیستی که از عضویت ایران در این کمیته عصبانی بود افزود: اسرائیل در طول تاریخ مدام در حال نقض گستاخانه و آشکار صدها قطعنامه تصویب شده سازمان ملل و تجاوزکاری و اشغالگری و جنایات جنگی بوده و هست و اینها فراموش شدنی نیست.
وی همچنین تصریح کرد: رژیم صهیونیستی به قوائد و قوانین منع تولید و توسعه و انباشت سلاحهای کشتار جمعی پایبند نبوده و زرادخانه هایش با توجه به خوی تهدیدگر این رژیم علیه صلح و امنیت جهانی؛ نقش بر هم زدن ثبات ایفاء میکند.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل ضمن تقدیر از به عضویت دائم در آمدن کشورمان در کمیته علمی تشعشعات اتمی گفت: جهان باید در برابر اقدامات غیر قانونی اسرائیل و تهدیدات علیه صلح و امنیت منطقهای هوشیاری کامل داشته باشد.