خام فروشی گیاه دارویی باریجه موجب هدر رفت سالانه هزاران دلار ارز از کشور میشود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان شمالی، دوهزار متر بالاتر از سطح دریا منطقهای نیمه خشک در جنوب غربی خراسان
به میان مردم منطقه که می روی و از این کاوشها می پرسی، با کمال ناباوری آنها حرف از برداشت طلا میزنند.
این منطقه پر از گیاهانی است با ریشههای قطور، بهره برداران یک روز با تیشه، نیشتری به ریشه این گیاه می زنند و روی آن را می پوشانند، تا اینجای کار طلایی در کار نیست اما بعد چند روز که به سراغ این گیاهان می روی متوجه می شوی که بیراه هم نمیگویند، هم رنگش و هم ارزشش همچون طلاست. از غده ریشه این گیاه، شیرههای طلایی رنگ بیرون می زند.
روغنی که از هر ریشه بیرون میزند، بیش از یک بند انگشت است.
زحمت باریجه با ما، سودش جایی دیگر
عزیز یکی از بهره برداران در گفتگو با خبرنگار ما گفت: انصاف نیست که عرق کار را ما بریزیم و سودش را شخص دیگر ببرد.
آری سودش را کسانی میبرند که کیلومترها آن طرفتر در اتاق کارشان نشسته اند.
آمار ثبت شده در گمرک کشور نشان میدهد ۶هزار تن باریجهای که از هر هکتار سطح زیر کشت این محصول در کشور برداشت میشود، تنها ۳۰درصد از صادرات باریجه است، یعنی حدود ۷۰درصد جایی ثبت نمیشود.
مدیر گمرک خراسان شمالی می گوید: امکان دارد این صادرات به صورت غیرقانونی و غیرمجاز از مرزها صورت گیرد.
به یک سوله که در آن باریجه قاچاق کشف شده بود رفتیم. سولهای به ابعاد ۱۰۰مترمربع، پر بود از پیتهای حلبی که این طلای ناب در آن ذخیره شده بود. این کیمیا قرار بوده از مرز کشور به مقصد اروپا خارج بشود.
قیمت باریجه
هر ۶۰میلی گرم از فرآورده باریجه یک میلیون و ۳۰۰هزار تومان به فروش میرسد یعنی معادل ۴۵دلار؛ این یعنی هر گرم از فرآورده باریجه ۱۷برابر قیمت یک گرم طلاست و هر گرم از فرآورده آن میتواند معادل ۱۱بشکه نفت خام ارزآوری کند.
مسئول صادرات باریجه در بوشهر میگوید: تعجب آور است که این محصولی که در ایران بی ارزشش کردند در اروپا به عنوان طلا میشناسند.
راه باز برای خارجیها و راه بسته برای سرمایه گذار داخلی
فضا آنقدر برای خرید این محصول از کشور باز است که برخی از کشورهای بی واسطه، از داخل ایران برای فروش این محصول اقدام میکنند.
از جمله آن یک سایت اینترنتی است که روغن باریجه را از ایران به هند ارسال میکند.
با یکی از تجار باریجه در این زمینه گفت: وقتی باریجه از خود ایران تهیه بشود مطمئنتر است و اروپاییها حاضرند پول بیشتری بپردازند. میگویند محصول از خود ایران، اصل و طبیعی است.
بوی خوش باریجه
کاربرد باریجه در کشورهای اروپایی برای تهیه عطر و ادکلن، لوازم آرایشی و بهداشتی و درمانی است، خرید از تجار ایرانی کیلویی در جستجوی طلا۶۵۰هزار تومان است در صورتی که اقتصاد کشورهایی که از قِبَل عطر و ادکلن سود سرشاری دارند به همین ماده اولیه باریجه گره خورده، این درحالی است که برای تامین هزینههای وارداتِ فقط ادکلن که از همین گیاه به دست میآید سالانه ۱۰۰میلیون یورو ارز از کشور خارج میشود.
۷۰۰هزار هکتار از رویشگاههای باریجه در ایران است که ظرفیت تولید ۶هزار تُن شیره باریجه دارد.
این گیاه وحشی که بهره برداری صحیح از آن هیچ آسیبی به خود گیاه نمیرساند میتواند موجب تحول اقتصادی در خراسان شمالی شود، آن هم، استانی که دومین استان محروم کشور محسوب میشود.
گیاهی که هر گرم آن ۱۷برابر طلا ارزش دارد میطلبد مراکز دانشگاهی و دانش بنیان به فرآوری آن ورود کنند تا گنجی که داریم را ارزان نفروشیم.