مشاور امنیت ملی رئیس جمهور آمریکا گفت دستگاههای اطلاعاتی و امنیتی آمریکا پیش بینی نمیکردند که کابل پیش از سی و یکم اوت سقوط کند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مشاور امنیت ملی رئیس جمهور آمریکا در گفتگویی با شبکه تلویزیونی سی ان ان اذعان کرد سقوط کابل پیش از سی و یکم اوت برای دستگاههای اطلاعاتی آمریکا غیر قابل پیش بینی بود.
جیک سالیوان در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا سیاست بایدن رئیس جمهور آمریکا برای خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان اشتباه در تصمیم گیری بود یا اجرا گفت: «آمریکا در این جنگ، درگیر طولانیترین جنگی بود که آمریکا در تاریخش درگیر آن بوده است.
وی افزود: وقتی بخواهیم به چنین جنگ بیست سالهای پایان بدهیم، بی تردید احتمال مواجه شدن با مشکلات چشمگیر مرتبط با این کار بسیار زیاد خواهد بود. باید نگاه روشنی در این خصوص داشت. دستگاههای اطلاعاتی و کل تشکیلات امنیت ملی دولت آمریکا پیشبینی نمیکردند که کابل پیش از سی و یکم اوت سقوط کند. البته ما برنامههای احتیاطی برای رسیدگی به این وضعیت داشتیم. ما حدود شش هزار نیروی نظامی را برای تامین امنیت فرودگاه انتقال جابجا کردیم و بیش از یکصد و بیست و چهار هزار نفر را تخلیه کردیم.
سالیوان اذعان کرد: بی تردید وقتی به گذشته نگاه میکنیم میتوانیم بگوییم که میتوانستیم برخی کارها را بهتر انجام دهیم. اما تصمیم اساسی یعنی تصمیم به خروج و تصمیم به کاهش شمار نیروهای نظامی در طول تابستان و تصمیم به اجراکردن این برنامههای احتیاطی و تخلیه افراد تا سی و یکم اوت تصمیماتی بود که رئیس جمهور (بایدن) پای این تصمیمات ایستاد. ما پای این تصمیمات ایستادیم.
وی همچنین ادعا کرد: معتقدیم با خروج از افغانستان بجای ماندن در این کشور، منافع امنیت ملی آمریکا به گونهای بهتر تامین میشود.
مجری سی ان ان در بخش دیگری از مشاور امنیت ملی رئیس جمهور آمریکا پرسید: مهمترین روابطی که آمریکا برای دهههای آینده خواهد داشت روابط با چین خواهد بود. دولت آمریکا لفاظیهای شدیدی را در مورد چین بکار گرفت، اما احساس میشود که این حرفها بیش از آنکه «سیاست» باشند اعلام موضع هستند. منظورم این است که نتیجه این لفاظی شدید چه بود؟ شما به چه توافقات تجاری جدید دست یافتید؟ چین چه امتیازاتی بدست آورد؟ چه توافقاتی در زمینه اقلیمی بدست آمد؟ تاثیر همه این اقدامات چه بود؟
سالیوان گفت: به نظر من معیار نادرست برای سنجش روابط آمریکا و چین این است که بخواهیم بررسی کنیم که در روابط دو جانبه به چه توافقاتی با چین دست یافته ایم؟ به نظر من این روش نادرست است. روش درست این است که ببینیم آیا ما شروط یک رقابت موثر (با چین) را تعیین کرده ایم که در آن آمریکا در موقعیتی قرار داشته باشد که از ارزشهای خود دفاع کند و منافع خود را نه تنها در منطقه اقیانوس هند - اقیانوس آرام بلکه در سراسر جهان به پیش ببرد؟
مجری سی ان ان از سالیوان پرسید: پس شما نمیخواهید چین را تغییر دهید؟
سالیوان اذعان کرد: یکی از اشتباهات در رویکردها و سیاستهای قبلی (دولت آمریکا) در قبال چین این بود که ما با بکار بستن سیاستهای آمریکا باعث ایجاد تحولات و تغییرات اساسی در نظام چین خواهیم شد. هدف دولت بایدن چنین چیزی نیست.
وی همچنین ادعا کرد: هدف دولت بایدن شکل دادن به فضای بین المللی است تا این فضا بیشتر در جهت منافع و ارزشهای آمریکا و متحدان این کشور و دموکراسیهای همفکر و همسو باشد. هدف دولت بایدن ایجاد تغییر و تحول اساسی در چین نیست.