در سواحل مکران چابهار قرار است تولید موز صورت بگیرد تا با تولید موز در این منطقه نیاز کشور تامین شود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ مرکز سیستان و بلوچستان، مدیر طرحهای ویژه معاونت امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی توسعه کشت محصولات گرمسیری را از سیاست های وزارت جهاد کشاورزی در بخش باغبانی عنوان کرد وگفت: سیاست کلان وزارتخانه این است که از ظرفیت بالقوه سواحل مکران در تولید میوه های گرمسیری استفاده کند.
شاهین رستمپور گفت: با برنامهریزیهای انجام شده ،در صورت فراهم شدن زیرساختها در اراضی مستعد کشت، بیش از ۵۰ درصد نیاز مردم کشور به میوههای گرمسیری موز، نارگیل، انبه و آناناس در برنامه هفتم توسعه از اراضی سواحل مکران تامین میشود.
وی با اشاره به خروج سالیانه ۴۵۰ میلیون دلار ارز بابت واردات موز و حدود ۱۰۰ میلیون دلار برای واردات سایر محصولات گرمسیری به کشور گفت: با احداث باغات میوههای گرمسیری در سواحل مکران، تنها در زمینه موز سالیانه حداقل بیش از ۲۰۰ میلیون دلار صرفه جویی ارزی در برنامه هفتم توسعه خواهیم داشت.
مشاور معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی افزود: ما در سواحل مکران، اراضی بسیار مستعد، اقلیم و رطوبت مناسب برای کشت محصولات گرمسیری داریم، اما مشکل اصلی در این مناطق کمبود آب شیرین است.
وی، خرید و نصب دستگاه های آب شیرین کن را برای استفاده از آب دریا به منظور آبیاری باغات ضروری خواند و گفت: در سواحل مکران، اراضی مستعد و مناسب را شناسایی، مطالعه و مشخص کرده ایم و شرکت های بزرگ سرمایه گذاری علاقه مند به توسعه کشت و تولید محصولات گرمسیری می توانند با سرمایه های خود، دستگاه های آب شیرین کن را خریداری و نصب کرده و آب مورد نیاز اراضی باغی را فراهم کنند.
رستم پور اظهار داشت: در یکی از مناطق سواحل مکران بین کنارک و چابهار، پنج شرکت سرمایه گذاری که متقاضی فعالیت در کشت محصولات باغی گرمسیری هستند، کارهای زیرساختی را انجام داده و قرارداد اولیه برای خرید دستگاه های آب شیرین کن را با شرکت های داخلی و خارجی منعقد کرده اند.
سیستان و بلوچستان اول در تولید و سطح زیر کشت موز در کشور
اردشیر شهرکی مدیر باغبانی سازمان جهادکشاورزی سیستان و بلوچستان گفت: این استان رتبه نخست تولید و سطح زیر کشت موز در کشور را از آن خود کرده است.
وی افزود: حدود پنج هزار هکتار از سطح باغات جنوب سیستان و بلوچستان به کشت موز اختصاص دارد که بیشاز سه هزار هکتار آن بارور و بقیه غیربارور است.
وی با بیان اینکه برداشت موز در سیستان و بلوچستان در طول سال انجام میشود افزود: امسال پیشبینی میشود ۱۵۰هزار تُن از این محصول برداشت و روانه بازار مصرف داخل استان و کشور شود.
مدیر باغبانی سازمان جهادکشاورزی سیستان و بلوچستان گفت: شهرستانهای چابهار، کنارک و سرباز بیشترین سطح زیر کشت موز این استان را به خود اختصاص دادهاند.
به گفته وی :براساس آمار جهاد کشاورزی، امسال حدود 150 هزار تن موز در اراضی جنوبی سیستان و بلوچستان تولید و به بازار عرضه خواهد شد که نشان می دهد با واردات حدود 350 تا 500 هزار تن موز در سال، ۲۰ درصد نیاز کشور از این محل تامین می شود.
این بدان معناست که 350 تا 500 هزار تن موز از محل واردات و نزدیک 150هزارتن از محل تولید داخلی است.
باغات موز باهوکلات ، اين محصول مهم منطقه، نياز مداوم به آب دارد .
فرماندار دشتیاری گفت: در سال 72، طرح شش هزار هکتاری کشاورزی باهوکلات آماده شده که ۴۵۰هکتار از این اراضی به کشت موز اختصاص داده شده است.
عفتی گفت: موز یکی از گونه های گیاهی است که نیاز مداوم به آب دارد و نبود منابع آبی پایدار باعث کاهش سطح زیر کشت این محصول می شود.
وی افزود: این طرح دارای حق آبه مشخص از سد پیشین است که پیگیر هستیم تا با تخصیص این حق آبه سطح زیر کشت موز را در این شهرستان از ۵۰ هکتار فعلی به ۴۵۰ هکتار در سال های آتی افزایش دهیم.
فرماندار دشتیاری خاطر نشان کرد: براساس سند توسعه سواحل مکران و سند آمایش شهرستان دشتیاری، بخش باهوکلات یکی از پهنه های با ارزش کشاورزی است.
برداشت بیش از پنج میلیون تن انواع محصولات کشاورزی در سیستان و بلوچستان
سالیانه بیش از پنج میلیون تن انواع محصولات کشاورزی در سیستان و بلوچستان تولید میشود.
استاندار سیستان و بلوچستان گفت : بسیاری از محصولات کشاورزی دارای زمان تولید و مصرف محدودی هستند و صنایع تبدیلی میتوانند با حفظ و نگهداری محصولات در آنها به گونهای تغییر و تبدیل ایجاد کند که امکان مصرفشان در تمامی ایام سال میسر باشد.
مدرس خیابانی توجه خاص به تولید خرما و توسعه زنجیره ارزش آن،بهرهگیری از تمام ظرفیت بازارهای سطح کشور برای فروش محصولات تولیدی استان، توسعه کشت میوههای گرمسیری بویژه موز وانبه و کشتهای گلخانهای را خواستار شد.
وی گفت: بکارگیری فرصت همجواری با کشورهای همسایه در این زمینهها میتواند موجبات رونق بخش کشاورزی و توسعه پایدار در منطقه شود.
موقعیت جغرافیایی و آب و هوایی استان، ظرفیت و بازدهی پرورش و تولید محصولات و میوههای گرمسیری و خارج از فصل را بهشدت بالا بردهاست.
براین اساس سیستان و بلوچستان رتبه بالایی در تولید خرما و بسیاری از محصولات گرمسیری کشور دارد.
در بیشتر مناطق جنوبی کشور پرورش و تولید میوههای گرمسیری رایج است، اما قابل رقابت با محصولات سیستان و بلوچستان نیستند. بهعنوان مثال رتبه نخست تولید موز و انبه به این استان اختصاص دارد.
سیستان و بلوچستان دارای رتبه برتر در سرمایهگذاری و ایجاد اشتغال در بخش کشاورزی
موقعیت آب و هوایی سیستان و بلوچستان سبب شده بسیاری از نقاط استان در طول سال به تولید انواع محصولات گلخانهای اشتغال داشته باشند که دراین رابطه بسیاری از محصولاتی که امکان تولید آنها در خارج از فصل وجود ندارد، دراین منطقه تولید میشود.
رییس سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان نیز با بیان توانمندیهای استان در زمینه شیلات،تولید گوشت قرمز، تولید محصولات گرمسیری، گلخانهای و باغی بویژه خرما و محصولات خارج از فصل و گیاهان دارویی گفت: این استان دارای رتبه برتر در سرمایهگذاری و ایجاد اشتغال در بخش کشاورزی است و مزیتهای بینظیری دارد که با حمایت همه دست اندرکاران میتواند به استان برخورداری تبدیل شود.
محمد علی نیکبخت افزود: برای تحول در بخش کشاورزی سیستان و بلوچستان در بخشهای مختلف سند توسعهای تدوین و محور برنامههای کاری سازمان جهادکشاورزی قرار گرفته است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان هم میگوید: توسعه اراضی زیرکشت محصولات گرمسیری و خارج از فصل با ظرفیت منابع آبی استان درحال انجام است و این موضوع ضمن ایجاد اشتغال بیشتر، مانع خروج ارز و سرمایه داخلی از کشور میشود و کاهش واردات را نیز بهدنبال دارد.
طوقی افزود: اکنون بیشاز ۵ هزارهکتار از اراضی استان زیرکشت موز قرار دارد و تولیدات استان تا حد زیادی نیاز به واردات این محصول را رفع کردهاست.
وی میافزاید: چند سالی است که کشت و پرورش انبه نیز در مناطق جنوبی استان مورد توجه قرار گرفته که چشمانداز خوبی برای آینده این محصول نیز قابل تصور است.
وی تاکید کرد: پرورش و تولید دیگر میوههای گرمسیری نیز در سیستان و بلوچستان مورد توجه قرار گرفته است. بهعنوان مثال در سال جاری تاکنون هزار و ۲۰۰ تن میوه گرمسیری «چیکو» از سطح ۱۵۰ هکتار از باغهای این استان برداشت شده و این درحالیاست که سطح کل باغهای زیرکشت این محصول ۲۳۱ هکتار است و عمده آنها در شهرستانهای چابهار، سرباز، کنارک و قصرقند قرار دارند.
سیستان و بلوچستان با دارا بودن شرایط آب و هوایی تقریبا استوایی، گرم و مرطوب، خاستگاه تولید متنوعترین میوههای گرمسیری در کشوراست و حتی در تولید برخی میوهها در ایران بیرقیب محسوب میشود که مهمترین آنها خرماست.
بهگفته مسئولان مربوط دراستان، پساز بررسی آمارهای ارائه شده ازسوی سازمانهای جهاد کشاورزی سراسر کشور، این نتیجه بهدست میآید که رتبه نخست تولید خرما از آن سیستان وبلوچستان است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان با بیان اینکه این محصول مهمترین و بالاترین رقم تولیدات کشاورزی استان را دارد، میگوید: فروش و عرضه این محصول به اندازه تولید آن اهمیت دارد، در غیر اینصورت فعالیتهای کشاورزان منطقه بینتیجه خواهد ماند.
سیستان و بلوچستان استانی کمبارش و گرم و خشک است. همین موضوع سبب شده تا عموم مردم تصور کنند کار کشت و زرع دراین استان چندان بهصرفه نباشد و بیشتر فعالیتهای کشاورزی و باغداری دراین استان، درحد فعالیتهای معیشتی است، اما باید اعتراف کرد که این استان با وجود خشکسالیهای پیاپی و بارشهای کم، همچنان از قطبهای کشاورزی کشور، بهویژه در زمینه تولید محصولات گرمسیری و خارج از فصل است.
علاوه بر میوههای یاد شده، میوههایی مانند «پالسا»، «گواوا»، «سیتاپُل»، «پاپایا»، «جَم»، «تمبرهندی»، «انار بیدانه»، «بیرام»، «جمبولان» و «کنار» در منطقه بلوچستان کشت و پس از برداشت، روانه بازارهای مصرف در داخل و حتی خارج از کشور میشود.
نویسنده : مرضیه کیخا