مرحله یک پروژه انتقال آب سد طالقان به استان قزوین (آبرسانی از سد طالقان به آبیک) ۸۵ درصد پیشرفت دارد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز قزوین، مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان قزوین با تأمین بودجه ملی، طرح آبرسانی آبیک بزودی به بهره برداری میرسد.
برای احداث خط لوله آب شرب سد طالقان به آبیک امسال ۴۰ میلیارد تومان نقد و ۵۰ میلیارد تومان هم اسناد خزانه دریافت کردیم و به محض پرداخت بدهی شرکت لوله سازی، عملیات لوله گذاری ۴ کیلومتر باقیمانده نیز سریعتر انجام میشود.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان قزوین میگوید: به زودی با فروش یک قطعه زمین در آبیک، باقیمانده پول شرکت لوله سازی پرداخت میشود وطرح انتقال آب سد طالقان به آبیک تا یک ماه آینده به بهره برداری میرسد.
او میافزاید: شرایط کار در این پروژه بسیار سخت است و در خیلی از مواقع به علت سنگلاخی بودن مسیر برای باز کردن راه و جاگذاری لولهها مجبور به انفجار در دل خاک هستیم.
ملکی به موضوع انتقال آب شرب سد طالقان به ۱۴ شهر و ۱۹۴ روستای استان اشاره و اضافه میکند: طرح انتقال آب شرب سد طالقان به استان قزوین، بزرگترین طرح انتقال آب در کشور است که سرمایه گذار بخش خصوصی آن مشخص شده و به زودی با حضور وزیر نیرو یا یکی از معاونان این وزارتخانه، طرح انتقال آب آغاز میشود.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان قزوین با بیان اینکه در حال حاضر عمده آب شرب در استان قزوین از سفرههای زیرزمینی تامین میشود میگوید: با اجرای کامل این طرح شاهد خواهیم بود که ۱۴ شهر و ۱۹۴ روستای استان از آب با کیفیت سطحی، بهرهمند شوند.
اجرای طرح انتقال آب از سد طالقان به استان قزوین یک مطالبه مهم و قدیمی مردم است.
مطالعات این طرح از حیث بررسی کمبودها و نیازها و امکان سنجی انتقال آب از سد طالقان از دهه ۸۰ آغاز شد و در دهه ۹۰ به پایان رسید و به عنوان یکی از بهترین و بزرگترین طرحهای انتقال آب شرب کشور در سال ۹۶ دارای ردیف اعتباری شد.
به علت نیاز مردم شهرستان آبیک به آب شرب پایدار به علت شوری آب این شهرستان، طرح انتقال آب از سد طالقان به این شهر به شکل پروژهای مستقل تعریف شد.
با اجرای طرح آبرسانی از سد طالقان به استان قزوین و اجرای این طرح برای ۸۰ درصد جمعیت استان آب شرب پایدار و بهداشتی در یک افق ۲۵ ساله پیش بینی شده است.
اجرای این طرح علاوه بر سیراب کردن و بهداشتی کردن آب شرب مردم، کمک شایانی به منابع آبی زیر زمینی خواهد کرد.
به علت اضافه برداشتها از منابع زیر زمینی در دهههای گذشته، یکی از مهمترین دغدغه مردم شهرستان آبیک شوری آب شرب است که امید است با اجرای این طرح ضمن رفع مشکل آب شرب، از فشارمنابع زیر زمینی هم کاسته شود.
رسیدن آب به آبیک تا دهه فجر
فاطمه محمدبیگی نمایندهٔ مردم قزوین، آبیک و البرزدر مجلس شورای اسلامی در بازدید اخیر خود از شهرستان آبیک میگوید: خوشبختانه پروژه انتقال آب سد طالقان در مرحله نخست (ازطالقان به آبیک) با قدرت در حال انجام است.
فاطمه محمد بیگی میافزاید: مردم صبور آبیک سالهاست چشم انتظار آب شرب سالم و بهداشتی هستند که خوشبختانه مرحله یک پروژه انتقال آب سد طالقان به آبیک که با گذشت سالیان متمادی تا سال ۹۸ حدود ۱۰ درصد پیشرفت داشت، در این مدت به ۸۵ درصد پیشرفت رسیده و ان شاءالله به زودی و تا قبل از دهه فجر مردم این دیارطعم خوش رسیدن آب را خواهند چشید.
تغییر رنگ و طعم آب مشکل آب شرب آبیک
پروژۀ انتقال آب از سد طالقان به قزوین و حل مشکل آب شرب ۱۴ شهر و ۱۹۴ روستای استان از جمله شهر آبیک، از میانههای دهه نود کلید خورد. در سفر رئیس جمهور وقت، در سال ۹۵ به قزوین، به مردم وعده داده شد این پروژه تا سال ۹۸ افتتاح خواهد شد، اما علی رغم اینکه در دولت دوازدهم مورد پیگیری جدی مسوولان قرار گرفت، اما به علت کمبود اعتبارات و مضایق مالی پیشرفت چندانی نداشت.
در این میان مردم شهرها و روستاهای استان براثر تنش آبی با مشکلات و چالشهای بسیار زیادی مواجه هستند و برخی از شهرهای بزرگ استان نظیر آبیک با موضوع تغییر رنگ و طعم آب شرب دست و پنجه نرم میکنند؛ لذا انتقال آب با کیفیت از سد طالقان به استان قزوین بیش از پیش ضروری است تا آنجا که در سفر مقامات کشوری به استان به عنوان یک مطالبه جدی مطرح و پیگیری میشود.
خبر خوش
خوشبختانه در اواخر مهر ماه گذشته خبر خوش در این زمینه مبنی بر انعقاد قرارداد با یک سرمایه گذار جدید برای تامین منابع مالی و تسریع در اجرای پروژه انتقال آب سد طالقان اعلام شد.
استاندار قزوین در این باره میگوید: اجرای این طرح مهم و حیاتی برای استان قزوین، اعتبارات هنگفت مالی نیاز دارد که، چون تامین آن از توان دولت خارج بود پروژه متوقف شد.
هدایت الله جمالی پورمی افزاید: به دنبال مطالبه مردمی و پیگیری جدی مسوولان استان از نمایندگان استان در مجلس شورای اسلامی تا مدیران دستگاههای اجرایی مرتبط، سرانجام یک سرمایه گذار جدید برای اجرای این طرح جذب و قرارداد انتقال آب از سد طالقان منعقد شد.
جمالی پور اضافه میکند: انعقاد این قرارداد و اجرای آن علاوه بر رفع مشکلات تنش آبی و کم آبی در استان و تامین آب شرب سالم و باکیفیت برای مناطق مختلف قزوین، نقش موثری در پیشگیری از بلایای ناشی از فرونشت منابع آب زیرزمینی دارد.
او با اشاره به هزینههای اجرای طرح آبرسانی تا آبیک، میگوید: با توجه به تورم موجود و افزایش قیمت تجهیزات مورد نیاز با افزایش رقم اجرای طرح از ۶۰ میلیارد تومان به ۲۷۰ میلیارد تومان مواجه هستیم که تلاش میکنیم این رقم از منابع دولتی تامین شود.
عذرخواهی استاندار از مردم
جمالی پورمی افزاید: قرار بود مرحله اول این طرح یعنی آبرسانی از سد طالقان به آبیک در شهریورماه امسال به بهره برداری برسد، ولی به علت مشکلات مالی و تغییر دولت به تعویق افتاد که جا دارد از مردم استان به ویژه شهرستان آبیک عذرخواهی کنیم.
یکی از بانکهای خصوصی، متولی اجرای طرح
نماینده مردم قزوین، آبیک و البرز در مجلس شورای اسلامی هم میگوید: انتقال آب گوارای سد طالقان یکی از مطالبات به حق مردم استان قزوین است و برای تحقق این مطالبه به دنبال جذب سرمایه گذار بخش خصوصی بودیم.
لطف الله سیاهکلی میافزاید: خوشبختانه با پیگیری صورت گرفته یکی از بانکهای خصوصی برای اجرای طرح آبرسانی از سد طالقان به روستاها و شهرهای کم آب استان جذب شد، چون تامین ۲ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان اعتبار ازعهده دولت بر نمیآمد.
سیاهکلی اضافه میکند: این طرح بعنوان بزرگترین پروژه عمرانی واستراتژیک استان در حوزه آب، با تشکیل کنسرسیوم بخش خصوصی کلید خورد که این اتفاق میمون حاصل عزم جدی و پیگیری مجددانه تمامی مدیران اجرایی استان و نمایندگان در سطح ملی و استانی است.
نمایندهٔ مردم قزوین، آبیک و البرز در مجلس شورای اسلامی میگوید: به موجب این قرارداد با بخش خصوصی به میزان اعتباری بالغ بر دو هزارو ۶۰۰ میلیارد تومان، طی سه سال آینده این پروژه حیاتی در مرحلههای بعدی خود با قدرت ادامه مییابد و بعد از سالها انتظار آب گوارا به ۱۴ شهر و ۱۹۴ روستا خواهد رسید.
ضرورت رعایت عدالت در توزیع آب
رئیس جمهور هم در جلسه اخیر شورای عالی آب با تأکید بر ضرورت رعایت عدالت در توزیع آب در کشور، خواستار تسریع در اجرای طرحهای حوزه آب برای تأمین آب شرب پایدار شد.
آقای رئیسی در نخستین جلسه «شورای عالی آب» در دولت سیزدهم با تأکید بر ضرورت رعایت عدالت در توزیع آب، گفت: مردم از دولت انتظار اجرای عدالت دارند و در توزیع آب ضروری است گزارش میزان موجودی و نحوه تقسیم آن با توجه به منابع، به مردم ارائه شود و در این شرایط قطعاً مردم نیز همکاری میکنند.
رئیس جمهور افزود: طرحهای مربوط به آبرسانی و جمعآوری فاضلاب با تلاش مضاعف تکمیل شود تا مردم از مزایای آن برخوردار شوند.
رئیس جمهور با اشاره به ضرورت صرفهجویی در مصرف آب و لزوم همکاری مردم در این زمینه، اضافه کرد: وضعیت کنونی کشور در بخش آب ایجاب میکند گزارش موجودی آب با مردم در میان گذاشته شود، و معتقدم اگر مردم در جریان میزان منابع آبی کشور قرار گیرند، حتماً در مدیریت مصرف آب همکاری بیشتری میکنند.
در این شرایط سخت اقتصادی که بیشتر پروژهها با سرعت کم در حال احداث و افتتاح هستند، تلاش در جهت آب و فاضلاب جای قدردانی دارد و انتظار میرود موضوع انتقال آب از سد طالقان که ۸۰ درصد مردم استان قزوین را شامل میشود با سرعت بیشتری پیگیری و اقدام شود. زیرا چند بار وعده به مردم حتی که اعلام شده بود تا پایان شهریور ۹۸ آب سد طالقان به آبیک منتقل میشود این مهم در بین مردم انتظار ایجاد کرد که متاسفانه هنوز این وعده عملی نگردیده است.
طبیعی شدن شوری آب برای شهروندان آبیکی
حمید رسولی شهروند آبیکی میگوید: از وقتی ساکن شهر آبیک هستم وضعیت آب آشامیدنی به همین شکل است، اوایل مصرف آب به علت طعم و مزهٔ غیرطبیعی و شور برایم مشکل بود، اما رفتهرفته این مشکل به امری طبیعی تبدیل شد.
او میگوید: یکی از شعارهای نمایندگان این است که وضعیت آب را سروسامان میدهیم با این شعار برای خودش رأی جمع میکند و پس از نماینده شدن آن را فراموش و مردم را با مشکلاتشان تنها میگذارند، این روندی است که سالها ادامه دارد.
آمار بالای سنگ کلیه شهروندان آبیکی
احمد حسنی یکی دیگر از ساکنین شهر آبیک هم میگوید: چند سالی است که به علت مصرف آب ناسالم آبیک به سنگ کلیه مبتلا شدهام و امیدوارم هر چه زودتر پروژهٔ انتقال آب سد طالقان به آبیک به سرانجام برسدتا ما از این وضعیت نجات یابیم.
هادی متولی یکی از کارشناسان آب میگوید: آب آبیک فوقالعاده آب سنگسازی است و آمار سنگ کلیهٔ این شهرستان را بالا برده است و مردم مجبور به تهیهٔ دستگاه تصفیهٔ آب هستند.
معاون عمرانی استاندار قزوین با اشاره به کیفیت بسیار پایین آب شهرستان آبیک میگوید: در حال حاضر کیفیت آب شرب آبیک نزدیک به افتضاح است که این معضل را باید با تسریع در طرح ملی انتقال آب طالقان به آبیک رفع کنیم.
علی فرخزاد میافزاید: البته باید توجه داشت که که بر اساس آزمایشهای انجام شده، آب شهرستان آبیک صد درصد بهداشتی است و از لحاظ میکروبی و شیمیایی هیچگونه مشکلی جهت مصرف ندارد، اما این آب از نظر بو و مزه گوارا نیست و علت تلخی و شور بودن آن برداشتهای بیرویه از سفرههای آب زیرزمینی در طی چندین سال گذشته و خشکسالیهای پیدرپی و در پی آن کاهش سطح آب است.
انتقاد مردم از وعدههای بی سرانجام
موضوع آب شرب مردم استان قزوین به ویژه در شهرستان آبیک موضوع جدیدی نیست و مردم این شهرستان چندین سال است که از داشتن آبی سالم محروم هستند، اما آنچه منجر به نارضایتی بیشتر آنها شده وعدههایی است که از سوی مسئولان بیان میشود و در نهایت به نتیجه نمیرسد.
بدون شک آب باارزشترین ماده موجود بر روی کره خاکی است بهطوریکه برخی از کارشناسان جنگ جهانی بعدی را جنگ بر سر آب پیشبینی میکنند.
ذخایر آبی هرروز کمتر میشوند
کاهش ۵۰ درصدی بارندگیها در سال آبی گذشته، سال ۹۹ را به یکی از خشکترین سالها در ۵۰ سال گذشته تبدیل کرده است؛ بنابراین در این روزها که میتوان آثار خشکسالی را بر بدنه سدها و رودخانهها مشاهده کرد درست مصرف کردن ازاین مایع حیات، از هر زمان دیگری ضروری تراست.
بخش کشاورزی بیش از ۹۰ درصد منابع آبی در ایران را میبلعد
این ضرورت در بخش کشاورزی دوچندان است، زیرا بیش از ۹۰ در صد آب در بخش کشاورزی مصرف میشود.
با وجود هشدارها نسبت به مصرف بالای آب در مصارف شهری، آمارها نشان میدهد که بیش از ۹۰ درصد از منابع آب در بخش کشاورزی مصرف میشود که در صورت مدیریت بهینه در این حوزه میتوان تا اندازهی زیادی از ابعاد بحران کم آبی کاست.
کارشناسان بر این باورند که اصرار زیاد مسوولان به صرفه جویی در مصرف خانگی و تهدید به قطع آب مشترکان پر مصرف، دردی از بحران آب دوا نمیکند. این گروه مشکل بحران آب را تا اندازهی زیادی ناشی از سوء مدیریت در بخشهای پرمصرف دیگری، چون کشاورزی میدانند.
به نظر میرسد مسوولان با مقصر دانستن مردم، کوتاهی و بی برنامگی خود در مدیریت مصرف آب در بخش کشاورزی را فرافکنی میکنند. این در حالی است که صرفه جویی در مصرف خانگی تنها میتواند ۲ الی۵ درصد از میزان مصرف آب در کشور صرفه جویی کند.
این در حالی است که حفظ ذخایر آبی باید بر مدیریت و صرفه جویی در بخشهای پرمصرفی، چون کشاورزی متمرکز شود.
اصلاح روشهای سنتی، استفاده از روشهای تازهی آبیاری، اصلاح الگوی کشت در بخش کشاورزی میتواند در صرفه جویی قابل توجه در این بخش تاثیرگذار باشد.
نگارنده: علی صفری الموتی