صد دانه های سرخ رنگ با احداث صنایع تبدیلی و حذف دلالان در مسیر توسعه صنعتی قرار می گیرد و موتور محرکه ای در چرخه اقتصادی کشور می شود.
با این وصف مگر میشود برای انارچینی جشن نگرفت؟ پس راهی روستای امامزاده شاه سید علی اکبر (ع) پایتخت انار ایران در ۱۳ کیلومتری شهرضا میشویم تا برای حفظ اصالت یاقوتهای سرخ جشن بگیریم.
حسین بهزادفر بخشدار مرکزی شهرضا از برپایی ۲۰ غرفه فروش انار و فرآوردههای آن مانند رب، لواشک و روغن هسته انار و ۲۰ غرفه
روستای امامزاده سیدعلی اکبر شهرضا ۵۰ هکتار باغ انار دارد که به گفته ابراهیم اسماعیلی باغدار نمونه، در این روستا با عملکرد حدود ۲۰ تن رقم دانه مشکی انار مرغوب و با کیفیتی تولید میشود.
اصفهان از سرآمدانِ تولید انار در کشور
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان میگوید:تا پایان آبان از هفت هزار و ۷۰۰ هکتار باغهای انار استان حدود ۹۰ هزار تن انواع ارقام نادری بادرود، زاغه کاشان، ملس شهرضا، سبزه اردستان و دانه سیاه اصفهان برداشت میشود.
شهرضا، نطنز، اردستان و کاشان چهار شهرستانِ برتر استان در تولید انار هستند، اما به گفته احمد رئیس زاده کاهش گلدهی ناشی از سرما، خشکسالی و بروز گرمای شدید در تابستان باعث کاهش عملکرد باغهای انار استان در سال جاری شده است.
آفتی که گلوی انار را میفشارد
با یکی از باغداران روستای امامزاده سیدعلی اکبر شهرضا که در حال چیدن انار بود گفتگو میکنم؛ آقا محمد تمام زحمت یک سالهی از دست رفته اش را نشان ما میدهد؛ انارهایی بزرگ و خوش رنگ، اما آفت زده، درون میوه حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ کرم گلوگاه جولان میدهند او میگوید: همین یک انار برای آلودگی ۱۰ هکتار باغ انار کافیست.
او ادامه میدهد: انارهای آفت زده را باید به شعلههای آتش بسپاریم و دسترنج دستهای پینه بسته مان را دود کنیم.
اما بر اساس آمار سالانه متوسط ۳۰ درصد انار کشور را کرم گلوگاه میزند که این عدد در برخی مناطق تا ۷۰ درصد هم میرسد، اما تکلیف چیست؟
مدیر کل دفتر میوههای گرمسیری وزارت جهاد کشاورزی معتقد است: مبارزه لکهای با این آفت فایدهای ندارد و همه باغداران باید در کنار هم به از بین بردن این آفت کمک کنند.
امیر صفرپور مدیر جهاد کشاورزی شهرستان شهرضا هم مبارزه تلفیقی، شامل مبارزه زراعی همراه با آبیاری، تغذیه منظم و جمع آوری میوههای آلوده را موثر میداند و میگوید: اجرای این روش در گرو مشارکت همگانی همه باغداران است چرا که این آفت به راحتی از یک باغ به باغات دیگر منتقل میشود و اطلاع رسانی و تشویق باغداران برای آموزش و به کارگیری روشهای نوین و تلفیقی برای افزایش تولید انار مهم و موثر است.
از خام فروشی تا خشکسالی، آفتهای انارِ اصفهانی
او از ناتوانی اش در پرداخت اقساط وامی میگوید که قبلاً گرفته، اما توان پرداختش را ندارد، چون هر سال یا آفات یا گرما و یا بی آبی باغات انارش را بی محصول میکند.
از کاظمی دیگر باغدار شهرضایی هم درخصوص درآمد فروش محصول امسالش میپرسم او برای ما از واسطهای نامیمون بین باغدار و فروشنده میگوید؛ دلالی که سود اصلی فروشِ انار به جیب او میرود.
در کنار احداث صنایع تبدیلی، با ایجاد و توسعه تعاونیهای خرید و بازارچههای فروش انار، دست دلالان و واسطهها کوتاه شده و مسیر توسعه صنعتی انار بیش از پیش فراهم میشود.
اما گله دیگر و مهم باغداران نبود صنایع تبدیلی است، آقای کریمی دراین باره میگوید:باید انار را همان پاییز به هر نحوی حتی به واسطه دلالان بفروشیم، چون حتی یک سردخانه در این منطقه وجود ندارد؛ خانم صادقی همسر او که رب انارهای خوشمزه اش زبانزد است هم از کمبود امکانات برای تهیه و فروش این محصول سنتی انتقاد میکند.
داستان تلخ مشکلات انارداران به بادرودِ نطنز و اردستان هم رسیده، آقای چاکری کشاورز بادرودی که از تجربه دارهای منطقه در تولید این میوه بهشتی است میگوید: انارِ نادریِ بادرودِنطنز برندی معروف و حتی جهانی است که به ثبت میراث ناملموس کشور رسیده و در تقویم گردشگری کشور تمبر یادبود دارد.
آقای مشربی دیگر باغدار بادرودی با بیان اینکه یک درخت انار از زمان کاشت نهال تا باروری چهار تا پنج سال زمان میبرد میگوید: گاهی در همین مدت سرمای شدید یا خشکسالی زحمات چند ساله ما را به باد میدهد و بیمه هم تمام خسارت ما را پوشش نمیدهد.
باغداران در اردستان هم که یکی دیگر از قطبهای انار در استان اصفهان است و ۴۵ کیلومتری با بادرود فاصله دارد همین مشکلات را دارند و البته آبیاری با قنات اگرچه تاحدی مشکل آبرسانی به درختان انار را برای آنان حل کرده و میوه بهشتی شان طعم و مزه دیگری دارد، اما آقای صادقی کشاورز اردستانی میگوید: قناتهای این شهرستان با گذر زمان و با تداوم خشکسالیها نیاز به مرمت دارد، اما این بازسازی هزینه بر است.
در انتظار لبخند دانههای بهشتی
ایران با توجه به پیشینه چند هزار ساله کاشت و برداشت انار خاستگاه این میوه بهشتی در دنیاست و حکایتش برای مردم این
در کنار احداث صنایع تبدیلی، با ایجاد و توسعه تعاونیهای خرید و بازارچههای فروش انار، دست دلالان و واسطهها کوتاه شده و مسیر توسعه صنعتی انار بیش از پیش فراهم میشود.
همچنین معرفی ارقام مناسب با خاک و آب و هوای هرمنطقه، ارائه تسهیلات حمایتی و آموزشهای لازم برای کاشت و مراقبت از انار هم به افزایش تولید این میوه کمک میکند.
نگارنده:مرضیه قاسمی