۲۷میلیون دلار طرح شرکتهای صادراتی خدمات فنی و مهندسی استان در کشور افغانستان بلاتکلیف باقی مانده است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان رضوی، رییس کمیسیون خدمات فنی و مهندسی و عمران اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و
محسن خندان دل در تشریح وضعیت پروژه های نیمه تمام شرکتهای فنی و مهندسی استان در کشور افغانستان، آنها را به سه گروه تقسیم کرد و گفت: گروه نخست شرکتهای فنی و مهندسی هستند که تجهیز کارگاه کرده و درگیر پروژه شده بودند اما بعد از تحولات سیاسی افغانستان، تجهیزاتشان در آن کشور مانده و وضعیت ادامه قراردادشان با طرف مقابل بلاتکلیف است.
خندان دل افزود: گروه دوم، شرکتهای فنی و مهندسی هستند که اجرای پروژه خود را کامل کرده بودند اما طرف مقابل آن را تحویل نگرفته است، گروه سوم هم شرکتهای فنی و مهندسی هستند که پروژه را تکمیل و تحویل طرف مقابل داده بودند اما ادامه فعالیتشان در حوزه حُسن انجام کار و وثایق، بلاتکلیف مانده است.
وی گفت:هم اینک با شرایط به وجود آمده در افغانستان، فعالیت شرکتهای فنی و مهندسی ایرانی در آن کشور متوقف شده است و امکان ادامه فعالیت وجود ندارد و طرف قرارداد مشخص نیست زیرا کارفرمایان این شرکتها به صورت عمده بخش دولتی بودند و بیشتر پروژه های حوزه برق و انرژی و خدمات شهری را شامل می شده است.
خندان دل افزود: با تغییر و تحولات سیاسی در کشور افغانستان، طرف دیگر قراردادها رسمیت ندارد و طرف جدید قرارداد تا زمانی که بخواهد به بررسی قراردادها و احیای آنها برسد زمان زیادی سپری خواهد شد.
وی گفت: از سوی دیگربخشی از قراردادهای طرف دولتی شرکتهای فنی و مهندسی از محل منابع مالی خارج از کشور افغانستان تامین می شده است و در شرایط کنونی که برخی از دارایی های کشور افغانستان در خارج از آن کشور، توسط کشورهای غربی و اروپایی بلوکه شده است، اساسا دیگری شرایطی برای پرداخت دستمزد شرکتهای فنی و مهندسی ایرانی از سوی کشور افغانستان وجود ندارد.
خندان دل ادامه داد: اگر بپذیریم که افغانستان در شرایط فورس ماژور قرار دارد، دولت ایران می تواند مسوولیت تامین مالی شرکتهایی که پروژه هایشان در افغانستان نیمه تمام باقی مانده است را برعهده بگیرد و ضرر و زیان این شرکتها را جبران کند.