کارشناس ارشد مسائل افریقا کودتای سودان را نه حرکتی علیه قدرت حاکم بلکه علیه بخش زیادی از مردم سودان خواند و افزود: این حوادث نشان شکست ائتلاف غربی، عربی و عبری در کل منطقه جهان اسلام است.
وی گفت: نقشه بزرگی برای سودان کشیده شده است، کشورهای امریکا، انگلیس و رژیم صهیونیستی تمایلی به اسلامی شدن افریقا ندارند و سودان مرز بین افریقای اسلامی و غیراسلامی است.
کارشناس ارشد مسائل افریقا تصریح کرد: رهبری کودتای جاری سودان در دست نظامیان است که مرتبط با عربستان هستند همان گروهی که برای سرکوب مردم یمن اعزام شده بودند.
وی اظهار داشت:ژنرال "عبدالفتاح البرهان" و دوستانش بودند که سعی کردند به هر وسیلهای مردم را آرام کنند و وعده دادند که اگر با رژیم صهیونیستی رابطه برقرار کنیم چهها میشود، اما نشد، تحریمها برداشته میشود، اما نشد لذا مردم سودان دیگر فریب گذشته را نمیخورند.
این کارشناس از خطای بزرگ عمرالبشیر در عادی سازی روابط با آل سعود یاد کرد و افزود: دو گرایش در بین مردم سودان دیده میشود یکی گرایش ضدصهیونیسم و دیگری گرایش مخالف وهابیت لذا دیگر خواهان حکومتی نیستند که نوکری عربستان، امارات و اسرائیل را بکند.
آقای قنادباشی در ادامه به کودتای قبلی سودان پرداخت و تصریح کرد: زمانی که عمرالبشیر بر سرکار آمد از اعضای اخوان المسلمین بود و در مساجد و محافل مذهبی از او حمایت شد، اما امروز وضع کاملا متفاوت است.
وی به سفر جفری فلتمن فرستاده ویژه آمریکا در امور شاخ آفریقا اشاره کرد و افزود: فرستاده امریکا به سودان آمد تا کودتایی شبیه به کودتای ۲۸ مرداد به راه اندازد. اما دید که دستشان خالی ست، زیرا مردم از آنها حمایت نمیکنند.
این کارشناس به تشریح وضع اقتصادی مردم سودان پرداخت و ادامه داد: وضع مردم بسیار وخیم است، مواد غذایی به دلیل بسته شدن راهها توسط مردم به پایتخت نمیرسد. عبدالله حمدوک شخصیتی نیست که مورد غضب اصلی کودتاچیان باشد بلکه در این ماجرا نقش قربانی را بازی میکند.
قناد باشی افزود: کشورهای غربی سعی کردند سودان را به عنوان بزرگترین کشور اسلامی افریقا تجزیه کنند و الان سیاسیون امریکایی برای حل بحران پیچیده سودان که درگیر مشکلات اقتصادی و نارضایتی سیاسی داخلی و خارجی است با ایجاد کودتایی نمادین، مردم را که بشدت بخاطر رابطه سودان با رژیم صهیونیستی ناراحتند و در آستانه انقلاب بودند آرام کنند.
وی ناکارآمدی رسانههای غربی که توان اقناع مردم سودان را نداشتند همچنین ناکارآمدی پولهای عربستان و متحدانش را که در بین مزدوران سودان پخش کردند علت دیگر این اقدام برشمرد.
کارشناس ارشد مسائل افریقا با اشاره به حضور همه مردم، احزاب لیبرال و احزاب دیگر در خیابانهای خارطوم افزود: اقدامات مراجع بین المللی در محکومیت کودتاچیان صحنه سازی است. اینکه دبیرکل سازمان ملل و اتحادیه کشورهای افریقا این اقدام را محکوم کردند و اتحادیه عضویت سودان را معلق کرده هم برای ظاهرسازی و بازار گرمی است و آنها میدانند که در پس پرده باید همراه باشند تا چکهای عربستان برایشان صادر شود.
قنادباشی در پایان گفت: اگر به تاریخ نگاه کنیم، انگلیس آمد و با وعدههایی جنوب سودان را جدا کرد و گفت اگر این اتفاق بیفتد چنین و چنان میشود، اما از زمان استقلال سودان جنوبی حدود ۱۰ هزار نفر در آنجا کشته شدند الان هم وعدههایی به مردم دادند از جمله اینکه با عادی سازی روابط با اسرائیل همه مشکلات حل خواهد شد در حالی که چنین نشد.