یک کارشناس مسائل بین المللی گفت: تنش میان ترکیه با کشورهای اروپایی و آمریکا، انسجام داخلی ناتو را در معرض مخاطره قرار میدهد.
وی با اشاره به واکنش تند کشورهای اروپایی و آمریکا در قبال آزادی یکی از زندانیان سیاسی ترکیه گفت: رئیس پارلمان اروپا اعلام کرد که همچنان بر خواسته خود مصر است و در این زمینه عقب نشینی نخواهد کرد.
آقای میر طاهر ادامه داد: مقامات آمریکایی هم اعلام کردند که منتظر پاسخ دولت ترکیه در قبال این اقدام غیر دوستانه هستند.
این کارشناس مسائل بین الملل با اشاره به این که آنکارا از مواضع خود برای آزادی این زندانی سیاسی عقب نشینی نخواهد کرد افزود: به نظر میرسد مورد جدیدی به فهرست تنشها و اختلافات میان ترکیه و غرب اضافه شده است.
آقای میرطاهر ادامه داد: اروپاییها بر خواسته خودشان مبنی بر آزاد شدن یکی از مخالفان دولت ترکیه اصرار دارند و آن را در راستای تعهداتی میدانند که ترکیه قبلاً در چارچوب شروط پیوستن به اتحادیه اروپا پذیرفته است.
وی گفت: پس از تنشهای اخیر، اتحادیه اروپا اعلام کرد بحث عضویت ترکیه در این اتحادیه اروپا منتفی است بنابر این میتوان انتظار داشت که پس از این مسئله آنکارا موضع شدیدتری در زمینه مخالفت با خواسته اروپاییها و آمریکا در پیش بگیرد.
این کارشناس مسائل بین الملل افزود: بیانیه کشورهای اروپایی برای پایان دادن به تنش با ترکیه یک عقب نشینی مصلحتی است، زیرا اکنون اتحادیه اروپا و ترکیه درباره مسائل زیادی از جمله در زمینه بحران پناهجویان، ادعاهای ترکیه در مدیترانه شرقی و منابع گازی منطقه و مسائل حقوق بشری در تنش به سر میبرند.
آقای میرطاهر با اشاره به اینکه پیمان آتلانتیک شمالی ناتو در دو سال اخیر با چالشهای بزرگی مواجه شده است ادامه داد: این سازمان برای مقابله دسته جمعی با هرگونه تهدید علیه موجودیت و تمامیت ارضی کشورهای عضو تشکیل شده است، ولی اکنون یک اختلاف میان اعضای ناتو وجود دارد و آن این است که دو کشور مهم عضو ناتو یعنی یونان و ترکیه با یکدیگر اختلافات شدیدی دارند به طوری که حتی تنشها به رویارویی دریاییها انجامید.
وی افزود: لذا این مسئله انسجام داخلی ناتو را در معرض مخاطره قرار میدهد.
این کارشناس مسائل بین المللی گفت: نباید فراموش کرد که ترکیه از اعضای مهم و جنوبی ناتو محسوب میشود و بسیاری از پایگاه ها، نهادها و تأسیسات در این کشور مستقر است و این مسئله باعث میشود که اعضاء ناتو با احتیاط بیشتری با آنکارا برخورد کنند.
آقای میرطاهر افزود: به نظر میرسد که سیاستی که دولت ترکیه در سالهای اخیر در پیش گرفته؛ اعم از دخالت در لیبی، سوریه و مداخله در عراق و قفقاز جنوبی تنشهای فزاینده با همسایگان در مدیترانه شرقی باعث شده است تا سیاست قبلی ترکیه تنش زدایی با همسایگان به طور کلی کنار گذاشته شود و متأسفانه ترکیه نقش یک عنصر تنش آفرین را در سطح منطقه ایفا میکند.
وی گفت: طبیعتاً این مسئله باعث بروز تنشهای جدیدی با همسایگان، قدرتهای تأثیرگذار اعم از آمریکا، اتحادیه اروپا و دیگر قدرتها خواهد شد.