اگر مالک با علم و اطلاع، خودروی خود را در اختیار فردی که گواهینامه ندارد بگذارد؛ در صورت حادثه؛ به عنوان معاونت در جرم رانندگی بدون گواهینامه، تحت تعقیب کیفری قرار میگیرد.
پیشگیری از وقوع جرم موجب گرفتار نشدن مردم و سبک شدن بار دستگاه قضایی از کثرت پرونده هاست و در راهروهای دادگاهها با پروندههایی مواجهیم که میشد پیشگری کرد.
رانندگان زیادی به خاطر نداشتن بیمهنامه معتبر و عجز از پرداخت دیه در زندان به سر میبرند و جدای از اینها، گاهی مالکان خودرو، با سپردن خودرو به افراد بیاحتیاط یا بدون صلاحیت یا بدون گواهینامه، بروز تصادفات را هم تشدید میکنند.
به همین خاطر قانون علاوه بر خاطیان، برای مالکان بیمبالات نیز مجازات در نظر گرفته است.
محمدرضا زمانی وکیل دادگستری میگوید: یکی از علل احراز مجرمیت برای برخی مالکان خودروها، تحویل دادن خودرو به فردی است که گواهینامه ندارد و همین مساله امکان وقوع حوادث و تصادفات را تشدید میکند و بر اساس قانون، تحویل دادن خودرو به فردی که گواهینامه ندارد جرم است و در صورت بروز حوادث رانندگی، مالک خودرو به اتهام معاونت در جرم دستگیر و تحویل مراجع قضایی میشود.
میلکی وکیل دادگستری هم میگوید: با فرض اینکه مالک، خودرو خود را با علم و اطلاع از اینکه راننده فاقد گواهینامه است در اختیار کسی قرار دهد و حادثهای به وقوع بپیوندد، اصولا در این زمینه شخص راننده مسئول است و از حیث مسئولیت کیفری در خصوص حادثه مالک هیچ مسئولیتی ندارد، اما چون جرم رانندگی بدون گواهینامه جرم عمدی و دارای مجازات مستقل است؛ این امکان وجود دارد که اقدام عمدی مالک در تحویل خودرو به راننده فاقد گواهینامه به عنوان معاونت در جرم رانندگی بدون گواهینامه تحت تعقیب قرار گیرد. زیرا هم وسیله ارتکاب جرم (اتومبیل) را در اختیار راننده قرار داده و هم زمینه ارتکاب جرم را تسهیل کرده است و مضافاً اینکه وحدت قصد او با راننده متخلف در فرض علم و آگاهی به نداشتن پروانه، مفروض است.