سیلیکون متال بروجرد، پروژهای که با پشتیبانی و مانع زدایی از آن چراغ امید در دل جوانان روشن و اقتصاد کشور پر رونقتر خواهد شد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز لرستان، اوایل دهه ۸۰ بود که خبر ساخت کارخانه سیلیس در شهرستان بروجرد امیدها را به رشد و توسعه این شهر افزون ساخت تا رؤیای شهر صنعتی بروجرد با تحقق وعدههای مسئولان زمان برای اشتغال جوانان این مرز و بوم تحققی دوباره یابد.
شهرک سیلیکون متال بروجرد از ابتدا تا امروز
شهرستان بروجرد با دارا بودن معادن غنی سیلیس زمینه مساعدی برای تولید و فرآوری این ماده اولیه بود تا سرمایهگذارانی برای
احداث این کارخانه با مطالعات اولیه وارد بروجرد شوند.
شهرک سیلیکون متال بروجرد به گفته یکی از مدیران اسبق این کارخانه بزرگترین شهرک سیلیکون متال خاورمیانه است که قرار است بهعنوان ششمین شهرک بزرگ دنیا در این زمینه فعالیت کند تا پس از کشورهای چین، آمریکا، نروژ، فرانسه و برزیل تولیدکننده این محصولات باشد.
سیلیکون متال طرحی بینظیر در خاورمیانه
صفی خانی رئیس سابق سازمان صمت لرستان، تحقق این پروژه را جزو اولین اولویتهای وزارت صنعت، معدن و تجارت دانسته و میافزاید: این پروژه هنگامیکه ارائه داده شد طرحی بینظیر در منطقه خاورمیانه بود و پنج مجوز برای این طرح در سال ۸۷ صادر شد.
صفی خانی ادامه میدهد: با پیگیریهای جدی که توسط مدیریت ارشد استان و حمایتهای قوه قضائیه انجام شد اواخر سال ۹۵ این پروژه به سرمایهگذار جدید واگذار شد و شهریور سال ۹۶ سرمایهگذار جدیدی مجدداً این طرح را خریداری کرد و حدود ۶ میلیارد تومان در این مدت در آن هزینه کرد.
قرار بود خرداد سال ۹۸ فاز نخست این طرح به بهرهبرداری برسد، اما اکنون چهار سال از این ماجرا میگذرد و به گفته مسولین قرار است بهمن ماه امسال فاز نخست به بهره برداری برسد تا رویای جوانان این خطه به واقعیت بپیوندد.
بر اساس برنامه زمانبندی ارائهشده از سوی پیمانکار این پروژه در فاز نخست ۱۸ هزار تن سیلیکون متال تولید خواهد کرد که در واقع هدف نهایی در این شرکت تولید سلولها و پنلهای خورشیدی است و با تحقق این هدف میتوان شاهد نقش بسیار ویژه آن در اقتصاد کشور و استان لرستان بود.
مصارف؛ از صنایع آلومینیوم تا تولید انرژی خورشیدی
مصرف فعلی سیلیکون متال در صنعت آلومینیوم کشور حدود ۵ هزار تن در بخش آلومینیوم کشور است که در صورت افزایش تولید آلومینیوم تا ۸۰۰ هزار تن در افق توسعه صنعتی کشور، کل ۱۰ هزار تن سیلیکون متال تولیدی به مصرف این صنعت خواهد رسید.
سیلیکون متال (۹۸.۵ تا ۹۹.۵ درصد سیلیس) در صنعت ریخته گری آلومینیوم (با نسبت ۱۰ درصد در ریخته گری و ۴ درصد در نورد) و صنایع شیمیایی مانند پولیش، چسب و رنگ و لوازم آرایشی و پروتزها کاربرد دارد و ۱۱ درصد سیلیکون متال در ساخت نیمه رساناها به کار میرود. به ازای تولید هر تن سیلیکون متال ۳۵۰ تا ۵۰۰ کیلو میکروسیلیکا (۸۸ تا ۹۴ درصد اکسید سیلیسیم) تولید میشود که مصارف آن در بتن و سیمان، پلیمرها و دیرگدازها است.
علاوه بر صنعت آلومینیوم، صنایع شیمیایی، لوازم آرایشی، پروتزها، بتن و سیمان، پلیمرها و دیرگدازها دیگر موارد مصرف محصولاتی
هستند که از فرآوری سیلیسیم به دست میآید.
در این میان آنچه در ایران برجستگی ویژهای به این محصول میدهد، کاربرد آن در پنلهای خورشیدی است.
یکی از مصارف سیلیکون متال تولید پنل خورشیدی است که اکنون در کشور 7 واحد صنعتی در زنجیرههای نهایی تولید پنل خورشیدی (از ویفر و سلول خورشیدی) فعالیت دارند و سهم فعلی برق خورشیدی از سبد انرژی کشور حدود ۶ هزارم درصد است.
با توجه به اینکه کشور ایران حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ روز آفتابی در سال دارد و کشورهای دنیا خود را متعهد به کاهش دمای زمین کردهاند، کشورمان نیز به دنبال استفاده هر چه بیشتر از انرژیهای نو است.
با بهرهگیری از معادن، سیلیس تبدیل به فلز سیلیسیوم با خلوص ۹۹ درصد میشود و میتواند برای تولید سلولهای خورشیدی مورد استفاده قرار گیرد.
همچنین در برنامه پنج ساله ششم توسعه (۱۴۰۰-۱۳۹۶) کشور ایجاد ۲۶ هزار مگاوات نیروگاه جدید، برنامه ریزی شده که ۱۶ هزار مگاوات آن با تبدیل نیروگاههای گازی موجود به سیکل ترکیبی، سه هزار مگاوات آن با ساخت نیروگاههای تولید پراکنده و تولید همزمان برق و حرارت و پنج هزار مگاوات دیگر با ساخت نیروگاههای تجدیدپذیر بادی و فوتوولتائیک (خورشیدی) تامین خواهد شد.
از این رو انتظار میرود توسعه این بخش طی سالهای آتی چشم انداز مثبتی برای سرمایه گذاری بخش خصوصی به همراه داشته باشد.
شهرک سیلیکون و نانوتکنولوژی بروجرد با هدف ایجاد و تکمیل زنجیره ارزشافزوده صنعت سیلیکون شکل گرفته و به همین دلیل هدف اول ساخت این مجموعه تولید سلولهای خورشیدی است.
با ساخت این شهرک کشورمان جزو ۵ کشور برتر دنیا در زمینه ایجاد شهرکهای متمرکز سیلیکون خواهد شد.
کاربرد سیلیکون متال در زمینههای آلومینیوم، صنایع شیمیایی، فولاد شیشهسازی، صنعت فولاد و الکترونیک است.
هماکنون نیاز کشور به سیلیکون متال ۱۶ هزار تن است که از خارج وارد میشود و با بهرهبرداری از این پروژه میتوان نیاز کشور را تأمین کرد.
در فازهای بعدی با افزایش خلوص این محصول در پروسه پیچیده پلی سیلیکون ماده اصلی قطعات الکترونیک و هایتیکها و سلولهای خورشیدی تولید میشود.
۳۳ هزار تن سیلیکون متال در بروجرد تولید خواهد شد
مشک سائیان مدیر اجرایی شهرک سیلیکون و نانوتکنولوژی بروجرد در اینباره، گفت: پاشنه آشیل هر کشور که در صنایع مخابرات الکترونیکی، تولید گوشیهای موبایل و تلویزیون استفاده میشود راهاندازی همچنین مجموعهای است.
وی تصریح کرد: محصول منحصر به فرد تولیدی در فاز اول سیلیکون متال است که در حال حاضر نیاز داخلی کشور تماماً وارداتی است.
مدیر اجرایی شهرک سیلیکون و نانوتکنولوژی بروجرد خاطرنشان کرد: پس از راهاندازی دو کوره ما ۳۳ هزار تن سیلیکون متال را خواهیم داشت.
این پروژه دارای صدها میلیارد تومان سرمایهگذاری است
علاءالدین بروجردی نماینده سابق مردم بروجرد و اشترینان در مجلس شورای اسلامی نیز در اینباره گفته بود: این پروژه شامل ۵ فاز است و دارای صدها میلیارد تومان سرمایهگذاری است.
وی تصریح کرد: این اولین واحد در سطح ملی است که بجای واردکردن سلولهای خورشیدی از خارج در همینجا با استفاده از معادن عظیم سیلیس در این منطقه در داخل کشور تولید میکند و ارزشافزوده آن نصیب ما خواهد شد.
نماینده سابق مردم بروجرد و اشترینان در مجلس خاطرنشان کرد: این پروژه میتواند یک نیروگاه خورشیدی ۴۰۰ مگاواتی تولید کند که برای کشور یک موفقیت والا و ارزشمند است
سرمایهگذار با منابع داخلی حدود ۷۵ درصد کار را پیش برده است
سید موسی خادمی استاندار سابق لرستان نیز در اینباره، اظهار کرد: راهاندازی شرکت سیلیکون متال فرصتی برای ایجاد اشتغال بوده و کار ارزشمند و با تکنولوژی بالا است.
وی اضافه کرد: سرمایهگذار با منابع داخلی حدود ۷۵ درصد کار را پیش برده است و تسهیلاتی نیاز است تا بهصورت کامل به بهرهبرداری برسد.
زیویار استاندار لرستان نیز با بیان پیگیری طرحها و پروژهای نیمه تمام دولت قبلی گفت: پیگیریهای لازم انجام میشود تا در صورت فراهم شدن شرایط تسهیلاتی برای این پروژه در نظر گرفته شود و با بهرهبرداری از این پروژه زمینه اشتغال هزار نفر فراهم میشود.
احداث شهرک سیلیکون متال بروجرد باعث رونق در منطقه میشود
احمد گودرزیان فرماندار بروجرد در این باره، اظهار کرد: ساخت شهرک سیلیکون متال بروجرد باعث رونق منطقه میشود.
فرماندار بروجرد خاطرنشان کرد: این شرکت تاکنون از تسهیلات بانکی استفاده نکرده است و تقاضای تسهیلات برای راهاندازی فاز اول را دارد.
شرایط برای حضور سرمایهگذاران فراهم است
عباس گودرزی نماینده مردم بروجرد در مجلس شورای اسلامی گفت: شرایط برای حضور سرمایهگذاران در استان فراهم است و دولت با تمرکز بر این ظرفیت میتواند به تکمیل و بهرهبرداری از پروژه سیلیکون متال بروجرد کمک کند..
تأمین اعتبار از مشکلات اصلی پروژه سیلیکون متال بروجرد است
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان نیز در اینباره، اظهار کرد: با توجه به مشکلات تأمین برق در کشور و نیاز به سلولهای خورشیدی تسریع در تکمیل شهرک سیلیکون متال بروجرد ضروری است.
بهزاد منصوری خاطرنشان کرد: تأمین اعتبار از مشکلات اصلی پروژه سیلیکون متال بروجرد است که برنامههایی برای اعطای تسهیلات از بانک صنعت و معدن انجام شده است.
بهرهبرداری از فاز اول پروژه شهرک سیلیکون متال بروجرد بهمنماه امسال
معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت گفته: با توجه به شرایط اقلیمی کشور در چند دهه آینده مشکل تأمین انرژی داریم و تأسیس شهرک سیلیکون متال و تولید سلولهای خورشیدی میتواند کمک کننده باشد.
اسدالله کشاورز خاطرنشان کرد: ۱۰ هزار و ۵۰۰ مگاوات برق برای صنایع معدنی در نظر گرفته شده که با احداث نیروگاه، برق مصرفی را تأمین کنند.
وی تصریح کرد: شرکت سیلیکون متال در حال حاضر دارای پیشرفت خوبی است و با راهاندازی آن از خروج ارز جلوگیری می شود
کشاورز اضافه کرد: برای رفع مشکلات مالی کارخانه سیلیکون متال بروجرد اقدامات خوبی انجام شده و بهمنماه امسال شاهد بهرهبرداری فاز اول این پروژه هستیم.
مجموعه عظیم کارخانجات تولید سیلیکون متال و سلولهای خورشیدی علاوه بر جلوگیری از خروج ارز موجب ارزآوری سالانه ۷۰ تا ۸۰ میلیون دلار و اشتغالزایی ۷۰۰ تا هزار نفر خواهد شد پروژهای که با پشتیبانی و مانع زدایی از آن چراغ امید را در دل جوانان روشن واقتصاد کشور را پر رونقتر خواهد کرد.