معاون قوه قضائیه و رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات گفت: در حال حاضر 80 درصد خواسته ها در شهر تهران، از طریق سامانه خدمات الکترونیک قضایی (سخا) ثبت می شود.
به گزارش خبرنگار واحد مرکزی خبر، حجت الاسلام و المسلمین دکتر حمید شهریاری در نشست خبری به مناسبت هفته قوه قضائیه افزود: این 80 درصد خواسته هایی هستند که بیشترین تکرار و مراجعه را به دستگاه قضائی داشته است.
وی گفت: درحال حاضر 58 عنوان خواسته که 75 درصد کل خواسته های پرونده ها را تشکیل می دهد به صورت الکترونیکی ثبت می شود.
شهریاری با اشاره به راه اندازی مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه در سال 88 افزود: این مرکز در سال 90 به سطح معاونت ارتقا یافت و اکنون متصدی عدالت الکترونیکی است و باید استفاده حداکثری از فناوری های ارتباطاتی در بحث قضائی صورت گیرد.
وی گفت: در بحث عدالت الکترونیکی مکانیزه کردن فرآیندهای اداری قوه قضائیه، خدمات مورد نیاز قضائی مردم و مکانیزه کردن فرآیندهای داخلی و بیرونی دستگاه قضائی با استفاده از سامانه های الکترونیکی مورد توجه ماست.
شهریاری با بیان اینکه 50 طرح برای الکترونیکی کردن سیستم قضائی با عنوان طرح جامع ملی عدالت الکترونیکی درنظر گرفته شده است، افزود: در سال 91 یکی از این طرح ها با عنوان سامانه مدیریت پرونده قضائی (سمپ) ایجاد شد.
وی ابراز امیدواری کرد: در گام بعدی سازمان زندانها و شوراهای حل اختلاف نیز تا پایان سال 92 به سامانه سمپ متصل شود.
شهریاری با بیان اینکه در سال 91 سی و یک هزار پرونده به دیوان عالی کشور وارد شد، گفت: این رقم در مقایسه با سال 90 ، یازده درصد افزایش داشته است.
وی با اشاره به اینکه در حوزه دادگاه های عمومی در سال 91 دو درصد نسبت به سال 90 افزایش پرونده وارده داشته ایم، افزود: در حوزه دادگاه های انقلاب 6 درصد کاهش، در حوزه دادسراهای عمومی 9 درصد افزایش و در حوزه شورای حل اختلاف نه کاهش و نه افزایش داشتیم.
شهریاری گفت: در حوزه شوراهای حل اختلاف 15 درصد مانده پرونده ها افزایش داشته است که باید توجه بیشتری به این شوراها شود.
وی به تولید سالنامه محرمانه آماری در سال گذشته اشاره کرد و افزود: در این سالنامه مجموعه آمارهای دادسراها و دادگاه ها و همچنین متوسط رسیدگی به پرونده ها و موارد دیگر درج شده است.
شهریاری با بیان اینکه حدود 50 شاخص ارزیابی الکترونیکی مشخص شده است ، گفت: در بهره برداری از فناوری های اطلاعات در امور مختلف 34 درصد رشد داشته ایم.
سرقت مستوجب تعزیر بیشترین درصد پرونده های کیفری را دارد
رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه، سامانه جامع آماری را یکی از اقدامات این مرکز بیان کرد و گفت: این سامانه، سال گذشته افتتاح شد.
آقای دکترحمید شهریاری در نشست خبری به مناسبت هفته قوه قضائیه افزود: نسخه دوم این سامانه بارگذاری شده است و مدیران ارشد دستگاه قضایی می توانند هم در استانها و هم در مرکز، فعالیت شعب را به تفکیک ارزیابی و کمبودها را مشخص کنند.
وی گفت: همچنین مسئولان می توانند شعبی که در بخش قضایی و رسیدگی به پرونده ها فعال تر بوده اند، تشویق کنند.
شهریاری با بیان اینکه مجموعه ای از گزارش عملکردی، بحث کمی، کیفی و کنترلی، دادنامه ها و محکومیت ها، وقت های رسیدگی و عملیات و اقدامات خاص در سامانه جامع آماری وجود دارد، افزود: این سامانه عناوین خواسته های پرونده ها و اتهام های مندرج در پرونده ها را در سراسر کشور به ما می دهد.
وی گفت: یکی دیگر از فعالیت های طرح جامع عدالت الکترونیک، توسعه و نگهداری شبکه عدالت بود.
رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه با بیان اینکه در این شبکه 900 نقطه قضایی را در 35 هزار ایستگاه کاری در سراسر کشور به هم متصل می کنند، افزود: همچنین این شبکه قابلیت آن را دارد که سازمان ثبت اسناد را با 430 نقطه در سراسر کشور، سازمان زندانها با 230 نقطه و سازمان پزشکی قانونی با 130 نقطه را به این شبکه متصل کند.
شهریاری با بیان اینکه مرحله آزمایشی این کار انجام شده است، گفت: مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه این آمادگی را دارد که در صورت آمادگی این سازمان ها، نقاط مختلف آنها را به سامانه مدیریت پرونده قضائی (سمپ) متصل کند.
وی با اشاره به 80 درصد اتهاماتی که پرونده های کیفری را تشکیل می دهند، افزود: سرقت مستوجب تعزیر 12 درصد، ضرب و جرح عمدی 9،5 درصد، ایراد صدمه بدنی غیرعمدی مانند تصادفات 6 درصد، توهین به اشخاص عادی 5،5 درصد، تهدید 4،5 درصد، تخریب 3،5 درصد، نگهداری و مالکیت موادمخدر 3 درصد، استعمال موادمخدر 2،5 درصد و خیانت در امانت 2،5 درصد پرونده های وارده کیفری به سراسر کشور را تشکیل می دهد.
شهریاری با بیان اینکه اینها 50 درصد اتهامات اول کل کشور هستند، گفت: 38 عنوان اتهامی از عناوین اتهامی 1400 گانه، 80 درصد پرونده های وارده را تشکیل می دهد.
وی به موضوع خواسته پرونده های حقوقی در سراسر کشور اشاره کرد و افزود: مطالبه طلب با 8 درصد، تامین خواسته با 7 درصد، طلاق توافقی 6 درصد، مطالبه مهریه 5 درصد، مطالبه وجه چک 5 درصد، اعسار از پرداخت هزینه دادرسی 4،5 درصد، الزام به تمکین 3 درصد، اعسار از پرداخت محکوم به 2،5 درصد، مطالبه خسارت 3،5 درصد، مطالبه نفقه 3 درصد و صدور حکم طلاق به درخواست زوجه 2،5 درصد خواسته پرونده های حقوقی را تشکیل می دهد.
رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه گفت: این 13 عنوان خواسته 50 درصد پرونده های ورودی به محاکم حقوقی را تشکیل می دهد.
شهریاری سامانه خدمات الکرونیک قضائی (سخا) را یکی دیگر از طرح های راه اندازی شده در سال 91 بیان کرد و افزود: هدف این سامانه این بود که فرآیندهای الکترونیکی شده در داخل قوه قضائیه را به منازل شهروندان برساند بدون اینکه اصحاب دعوا مراجعه ای داشته باشند.